Pontosabban nem is a cégvezetőkre leselkedő veszély az, ami egészen új, hanem az irány, amelyből fenyeget.

Mi a fluktuáció, illetve a kulcsemberek cégtől való távozásának újabban jellemzővé vált oka? A körülmények sajátos összjátéka az, ami a munkaerőpiaci problémákból és a nem eléggé szervett cégek gondjaiból egyszerre ered…
 

Hogyan ne veszítsd el a kulcsembereidet?

Ha szervezetlen a cég, akkor a vezető rohangál! Ennek folyománya, hogy nem jut elég ideje kellő figyelmet fordítani az emberekre, személyes megbecsüléssel és elismeréssel is jutalmazva a munkájukat.

Ugyanakkor, szemben az egyre inkább megcsappanó munkaerővel, meló rengeteg van, és pörögnek is a legjobb munkatársak, vagyis pont azok, akiket szeretnénk a nyugdíjig is megtartani.

Csakhogy a fizetésük nem feltétlenül nőhet ezzel arányosan, és akkor emellett még azt is tapasztalják, hogy elismerést se kapnak… Na ilyenkor kezdenek el kifelé kacsingatni.

Nem is kell hozzá rosszindulat részükről! Manapság mindenütt álláshirdetéseket lát az ember. A buszmegállótól a bevásárlókocsik fogantyújáig mindenhol ott díszeleg valamilyen ajánlat, a cégvezetők ebben egyre kreatívabbak, mindent megpróbálnak.

Elég egy rossz szó, és válthat a kolléga! Egy negatív impulzus, némi klikkesedés a munkahelyen, sőt akár a kommunikáció félresiklása is elég lehet, és ha Te, a vezető nem teszel ellene, beindulhat a dominó effektus. Bumm-bumm-bumm-bumm, és dőlhet a rendszer!
 

Résen kell lennie a vezetőnek!

A cég túlélése érdekében változtatni kell azon a hozzáálláson, ami jelenleg nagyrészt jellemző, éspedig, hogy a vezetőknek nem tevékenységük a professzionális csapatépítés.

Nem figyelnek eléggé arra, hogy milyen állapotban van a csapatuk, és így a hiányos szervezettség, a túl sok beáramló teendő feltételei közepette észrevétlenül szétullhat minden, amit oly nehezen felépítettek!

Mit kell tenni ahhoz, hogy ez ne így legyen? Azért, hogy ezt a kérdést megválaszolja, jön el ismét hozzánk a csapatépítés mestere, Marten Runow. Olvasd el a részleteket erről a jó munkaerő megtartásáról szóló tréningről, amely segíteni fog a cégednek nem csupán túlélni, hanem egyenesen virágozni, még a mostani, mostoha munkaerőpiaci körülmények között is!
 
 
Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!