A hírek arról szólnak, hogy „lassan mindenki talál magának munkát”: idehaza és külföldön is egyre többen dolgoznak. Ez számos cég számára, a vezető szemszögéből nézve, nem annyira jó hír. Hiszen folyamatos béremelésekre, beruházásokra, már-már emberfeletti erőfeszítésekre készteti a munkáltatókat!

De vajon a végtelenségig fog lehetni bírni a bérversenyt? Aligha. Elvégre mindenki a piacról él – a Te versenytársaid is! Ha az nyomaszt, hogy talán ők egészen más lehetőségekkel rendelkeznek, ami a bérköltségekre fordítható összegeket illeti, akkor most olyanformán kell gondolkodnod, mint az ökölvívónak, akit az edzője azzal nyugtatott, hogy bizony az ellenfele se hétfejű sárkány, hanem vele azonos súlycsoportban küzd.

Ugyanakkor, mivel immár szinte csak a teljesen képzetlen munkaerő maradt a piacon, nagyon nem mindegy, hogy kiket vonz be a céged munkaerőként, és miként fogja megtartani a csapatban ezeket az embereket. Az azonban látszik, hogy valami egyéb fogja meghatározni a nyerteseket, mint csupán a rendelkezésre álló összegek, amik a fizetésekre szivárognak el egyre nagyobb mennyiségben.
 

Most kell résen lenned, ha cégvezető vagy!

Mivel a problémák és a rendelkezésre álló objektív megoldási eszközök nagyjából minden vezető számára azonosak – legalábbis egy-egy „súlycsoporton” belül –, elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor a professzionális csapatépítés tudása és gyakorlata lesz a döntő. Mert az a vezető, aki most nem figyel, hogy milyen állapotban van a csapata, és hogyan erősíthető meg a munkamorál, hamarosan azzal a problémával találhatja szemben magát, hogy észrevétlenül széthullik a csapata.

Ennek a nyomasztó helyzetnek betudhatóan vált lassan szállóigévé, hogy „a megtartás lett az új toborzás”. Vagy egyszerűbben: ha jó vagyok a megtartásban, akkor sokkal kevesebbet kell keresgélnem, és inkább az igazi szakterületemen dolgozhatok, haladhatok, fejlődhetek mint vállalkozás. Tanácsom ezért a következő: képezd ki magad egyszer és mindenkorra a jó munkaerő megtartása terén, és Te az idő alatt fejlesztheted a cégedet, és növelheted a bevételedet, nyereségedet, amely idő alatt más a munkaerőproblémák megoldásán szenved.

Most az fog nyerni, piacot szerezni, aki több munkát tud vállalni, mert megvannak hozzá az emberei, akikre számíthat, méghozzá annak köszönhetően, hogy jó munkahelyi légkört, motivációt, emberi értelmet és célt tudott biztosítani számukra a munka terén is. A jó munkaerő megtartásába ezért érdemes némi időt fektetni, mert állítható, hogy ez a titkos tényező lesz a vízválasztó a jövő piaci versenyében.

Milyen tippünk van ehhez? Bizonyára hallottál róla, hogy nemsokára újra körünkben üdvözölhetjük a csapatépítés svéd nagymesterét, Marten Runowot, aki épp a mostani krízishelyzet megoldásában fog segíteni hazánkban is. Ha módszereit alkalmazni kezded, cégednek a magasan képzett és motivált munkaerő jut majd, amelyet hosszú távon meg is fogsz tudni tartani.

Ezért, ha még nem tetted volna meg, akkor most regisztrálj a fluktuáció leküzdésében segítő tréningjére, hogy a nyertesek közt legyél!

 
 
Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!