Amikor már nagyon kell egy ember a cégbe, és hónapok óta nem találsz senkit, akkor úgy tűnik, ez az egyetlen probléma tart vissza a céljaid elérésétől. És már mindegy ki lesz az alkalmazott, csak valaki legyen végre! Az ilyen szituációkban szokott egy probléma helyére száz másik febukkanni.

 

De mi történik?

Szóval felveszel egy embert gyorsan. A néhány jelentkező közül a legszimpatikusabbat, aki minél előbb tud kezdeni. Már nem válogatsz, mert úgy érzed, nem teheted meg. Nem nézed a minőséget, a referenciái pedig szóba sem kerülnek. Csak legyen keze és lába!

Viszont ha felveszünk egy alkalmatlan embert, hogy legyen végre valaki, azzal nem hogy előrébb lennénk, hanem egy plusz terhet szereztünk a nyakunkba, mert ez az ember hibázik, figyelmet igényel, rombolja a morált. Ezekkel túlterheli a jó munkatársakat, reklamációkat kapunk miatta az ügyfelektől, rontja a cég hírnevét… Egy probléma, az égető munkerőhiány, megoldásával 100-at tudunk csinálni.

 

Ne add alább a minőséget, veszélyes!

Ezért most sem mindegy, hogy milyen minőségű a munkatárs. Tragikus mértékben le tudja rombolni a céget egy-két rossz munkaerő. Az ügyfeleinktől horror sztorikat hallunk, zsarolják őket a kollégák, még ők érzik úgy, hogy szívességet tesznek azzal, ha egyáltalán befáradnak dolgozni.

Az egyetlen dolog, amiben lejjebb vehetjük az elvárásokat, az az, hogy mennyire legyen képzett és tapasztalt az új emberünk. A tudását lehet a legkönnyebben pótolni, ha minden más rendben van vele. Ha termelni, dolgozni akar, ha becsületes és motivált. Ezért ezek sokkal fontosabb szempontok, mint a képzettség.

 

Van remény, hogy jó munkaerőt találj

A Performia célja, hogy a cégek egyre jobb helyek legyenek, ahol jó dolgozni. Így pedig könnyű lesz új munkatársakat találni.
Mert megérdemli egy cégvezető, hogy a sok extra felelősségért cserébe szorgalmas emberei legyenek. De ez nem jár alanyi jogon, tudni kell megszerezni. A helyzet az, hogy a jó emberek vagy nálad dolgoznak, vagy a konkurenciánál. Hogy nálad kössenek ki, ahhoz tudás kell! Ha megvan hozzá a tudásod, el tudod venni, ami neked jár.

Pár hete egy nagy cégnek ajánlotta egy régi ügyfél az Új toborzási módszerek előadásunkat, ezt mondta a résztvevő a végén: “Úristen, nekem a Norbi mióta mondja, és eddig nem jöttem el! Pedig mennyivel beljebb lennék azóta!

Aki fejleszti magát a személyzet és a toborzás területén, az el tudja kerülni a egy problémából százat főzés receptjét.

Egyet ne feledj: MINŐSÉG! Nem szabad megalkudni, még akkor sem, ha nehéz embert találni. Válogass, még ínség esetén is. Mert csak jó minőségű munkaerőbe érdemes időt, energiát, pénzt belefektetni.

Az Új toborzási módszerek előadásunkról pedig itt találhatsz bővebb információt.

 
 
Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!