Vannak olyan témák, amelyekről nem szívesen beszélünk nyilvánosan. Nem dicsekszünk velük. Na de ez itt az őszinteség helye, és különben is: egymást közt vagyunk. 🙂

Hát a nagy helyzet az, hogy szinte alig volt még olyan időszak, amikor annyi kétségbeesett cégvezető lett volna, mint manapság. Lehet, hogy egymásnak nem árulják el, de a profi konzultánsok tudják, mi a helyzet.

Éspedig: a vezetők nem tudják megtartani a jó embereket, és a távozók helyét egyre silányabbakkal töltik fel. Ezért egyre kétségbeesettebbek. És sokan azt mondják: „azon gondolkozom, hogy feladom, eladom, bezárom a céget.”
 

Nagy divat lett feladni és eladni!

De hol itt a gond? – kérdezhetnénk. Nos, látszólag sehol. Valójában azonban ezer sebből vérzik ez a nagyszabású menekülési terv. Lássuk csak!

Biztosan láttad már: sok vállalat egyenesen arra szakosodott, hogy felkészíti eladásra a céget. És mi kell ahhoz, hogy valaki eladja a vállalkozást? Az első szempontok egyike nem más, mint az, hogy mennyire „egyszemélyes műsor”, one-man (vagy one-woman) show.

Fel van-e építve, és működik-e vajon akkor is, ha a vezető nincs benne fizikai valójában jelen? Mert ha valaki a megfelelő csapatépítés hiányában – ami pont az az ok, ami miatt a cégét eladná! – egyszemélyes vállalkozást, one-man show-t. Jó vicc, ugye? Csak hát olyan sírva vigadós…

Mert ez az az egyszerű ok, ami miatt a cégeladás: csapda. Hiszen ahhoz, hogy eladd, már egy jó céggé kell tenned! És akkor meg miért adnád el, miért adnád oda, ha már felépítetted?

Ráadásul képzeld csak el, hogy valaki egy csapásra megoldja számodra az életed összes problémáját. Elveszi Tőled a kihívásokat. Lehet, hogy most azt gondolod, milyen jól felszusszannál végre. De a valóság az, hogy már másnap unatkoznál!

Az igazi vállalkozói lélek olyan nyugtalan, hogy úgyis talál magának újabb kihívást: problémát, amivel foglalkozhat. Mit csinál az ember játszma nélkül? Koktélokat iszogatni a tengerparton csakugyan jó dolog. De ez nem lehet egy életforma, hanem legfeljebb egy utazási iroda reklámfotója.

Méltó játszma nélkül a nagy lélek egyszerűen nem működik. Ezért aztán a nyugalomba vonult vezetőnk hamarosan új játszmába kezd. Két eset lehetséges. Vagy hülye játszmába sodródik, önpusztító és erejét elfecsérlő tevékenységbe. Vagy pedig – ami sokkal valószínűbb – hamarosan újrakezdi ugyanúgy az egészet, és ugyanazokkal a problémákkal kell szembenéznie, amiket az előbb se oldott meg, és amik elől elfutott.

Mit tanácsolok tehát, mikor add el a céged? Nos, ha az a tevékenység nem a Te szenvedélyed és a jövőd, és ha nem tűnik egészen nyugodt szívvel vállalhatónak – például szennyező, de jó biznisz –, akkor inkább add el, hogy nyugodtan alhass, és valami olyanba fogj, amiben a teljes lényeddel részt tudsz venni.

De amúgy: soha ne menekülj el a küldetésed és a feladatod elől! Mert ígérem, lesz, aki a segítségedre legyen, és támogasson abban, hogy mesterien megoldd. És az az elégtétel és boldogság, amit ekkor fogsz érezni, ezerszer nagyobb lesz.
 
 

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!
 
 

A szerethető és remekül működő cég felépítéséhez a kulcs nem más, mint az a felismerés, hogy ma már többet és mást várnak el az emberek a munkahelyüktől, mint egy egyszerű pénzkereseti lehetőséget. Hogyan lehetne ezt nekik megadni? Erről fog szólni a Hogyan tartsd meg a jó munkaerőt tréning Marten Runow-val!