Az alapító: kegyetlen valóság és izgalmas történet

A film a MCDonald’s terjeszkedéséről szól, nem éppen szívderítő, happyendes alkotás, de mindenképp hasznos. A főszereplő, Jay Kroc egy házaló ügynök, aki – kevés sikerrel – kisgépeket árul. Senki nem akar turmixgépet venni, erre a MCDonald’s nevű cég rendel hatot. Kroc azt hiszi, hogy tévedés történt, és elmegy hozzájuk. Amit ott lát, attól teljesen ledöbben. Lenyűgözi, hogy milyen szervezettséggel és sebeséggel dolgoznak a munkatársak, és be is száll a bizniszbe, hogy segítsen hálózattá alakítani azt. Innen aztán jönnek a bonyodalmak…

A vállalkozó nézőpontjából

Ami vezetői szemmel a legérdekesebb a filmben, az az, ahogy a MCDonald testvérek növelik a hatékonyságot, gyorsítják a munkafolyamatot. Fogták, és bezárták egy hónapra az éttermet, kibéreltek egy teniszpályát, és krétával rárajzolták a MCDonald’s részeit. Addig kísérleteztek az emberekkel és az elrendezéssel, amíg a leggyorsabb munkafolyamatot el nem érték. Összeírták a checklistákat, rögzítették, hogy kell kinéznie a kész krumplinak, milyen legyen a hamburgerben a hozzávalók sorrendje stb. Zseniális volt!

Lehet nem szeretni a MCDonald’s-ot, és a film után lehet majd még kevésbé szeretni. De attól még érdemes tanulni a példáján. Lehet a multikra is ujjal mutogatni. de be kell látni, hogy a multik valamit jól csináltak, aminek következtében nagyra tudtak nőni. Az egyik oka a hatékonyságuknak a szervezés, a másik a képzés, plusz ezeknek a folyamatos fejlesztése. Nagy katasztrófa sosem fog történni a cégben, ha ez a kettő rendben van, mert bármikor fel tudsz venni embert és ki tudod képezni, bármikor át tudod alakítani a folyamatokat.

A séf: egy imádnivaló film rejtett kincsekkel

A második film, amit ajánlunk, jóval könnyedebb, így szórakozásnak is tökéletes választás. Ez az aranyos A séf, amit nem szabad éhesen nézni! A mesterszakács karrierének fordulópontjához ért, a kiégés veszélye fenyegeti, ráadásul a magánéletében is sok a javítanivaló. Végigkövethetjük, hogyan oldja meg ezt, és milyen új utat talál. Közben rengeteg nevetés vár ránk, és igazán szerethető karaktereknek szurkolhatunk.

Miért izgalmas vezetőként?

Gondoltál már rá, milyen lenne, ha újra kellene kezdened a semmiből? A séfben pont ez történik. De ami még érdekesebb, szuper példa arra, hogyan lehet átadni a tudást a cégen belül.

Az egyik jelenetben pakolásért cserébe szendvicset készítenek a munkásoknak, a kisfiú megéget egyet és oda akarja adni az egyik munkásnak. A séf megkérdezi, hogy miért adja oda égetten, mire a fiú azt válaszolja: mert úgyis ingyen kapja. A film egyik legszebb pillanata, amikor a séf félrehívja a kisfiút és elmondja neki, mit jelent számára a főzés, hogy miért nem ad oda még egy ingyen készített szendvicset sem úgy, hogy az nem a lehető legjobb. Nem csak receptet ad, hanem a küldetést is megfogalmazza.
Remek példa arra, mit és hogyan érdemes megtanítani, hogy profi munkatársaid legyenek. Mert a tökéletes munkatársat nem megtalálni kell, hanem “csinálni”. Erről fogok beszélni az áprilisi Vezetői Klubon.

Te melyik filmből tanultál sokat? Javasolj néznivalót estére!

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod!