Hogyan tudsz működő és sikeres vállalkozást felépíteni, amire nem megy el az időd és energiád nagy része? Ez egy olyan kérdés, amit Te mint cégvezető szerintem már legalább egyszer feltettél magának. Rosszabb esetben ezzel a kérdéssel kelsz és fekszel. Nos, hadd említsek egy tévhitet, amivel ha egyetértesz, akkor a vágyad nagyon könnyen elúszhat.

Nem lehet ma jó embert találni!” – ezt nagyon gyakran hallom cégvezetőktől. Talán még el fog telni pár év, amíg ilyeneket hallunk, aztán ezeket a cégeket lenyomja a konkurencia.

Valóban nem könnyű ma jó embert találni. Vannak azonban cégek, amelyeknek nemhogy sikerül, de hozzájuk mennek a jó emberek, mert ott akarnak dolgozni. De mi lehet a titkuk?

A (jövőben is) sikeres cégvezetők tudják, hogy a jó emberek jó cégekhez akarnak menni. Azonban az, hogy egy cég mitől jó, valahogy meg kell tudni mutatni a külvilágnak.

Egy cég emberekből áll. Ezért már kis létszámú cégnél is meghatározó a jövőt tekintve, hogy milyen minőségű a csapat. Fejlődés akkor lesz, ha egy irányba és nagy erővel húznak az alkalmazottak. Egy labdarúgó-bajnokságot nem lehet úgy megnyerni, ha az emberek ide is szaladgálnak, meg oda is rugdossák a labdát – nem is beszélve arról, ha a csapat Ronaldókból, Messikből meg Szabó Pistikékből és Kis Ádámkákból egyaránt áll. Ilyen csapatban nem lesz egység. Helyette lesz a zűrzavar, napi 16 óra munka a cégvezetőnek és rengeteg stressz.

Fontos, hogy már a cégépítés megkezdésekor Ronaldókat és Messiket vegyünk fel és hangoljunk össze. Egy jó ember nem akar az Utolsóporosfalu FC-ben játszani. Ő a Real Madridban akar bizonyítani!

A gondosan felépített és kezelt céges hírnév az, ami megmutatja a jövendőbeli alkalmazottaknak, hogy miért érdemes a Te cégedhez menni. Ez az a mágnes, ami nélkül egyre nehezebb lesz az életed cégvezetőként. Ha nem veszed fel most a fonalat, le fogsz maradni a versenyben. Nos, neked milyen csapatod lesz? Utolsóporosfalu FC-d vagy egy Real Madrid-od?

„Csikard ki” tőlünk a tapasztalatainkat!

Takács Péter
Személyzetfelvételi tanácsadó