Azok a cégtulajdonosok, akik céget hoznak létre, céget működtetnek már sok éven keresztül, előbb utóbb találkoznak azzal a problémával, hogy a fejükre zúdul nagyon sok minden.

A cégvezetést nem tanítják az iskolában. Tanítanak mindenfélét matematikából, fizikából, közgazdaságtanból, amelyek olykor hasznosak is lehetnek a cégvezetésben, talán még egyszer-kétszer az életben is.

De mi a helyzet az ügyfélkezeléssel, a kommunikációval, a kollegák közötti konfliktuskezeléssel? Vagy azzal, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő munkatársat a megüresedett pozícióba?

Továbbá az is jó kérdés, hogyan legyen egy eredményes, jól szervezett cégünk. Egy olyan, ahol mindenki tudja, mit kell csinálnia, mi az pontosan, amit elő kell állítania. És ahol a munkatársak kivétel nélkül csapatként egy hajóban eveznek.

Na, ezeket tutti nem tanítják, még az egyetemeken sem.

Egy ideig lehet bírni a rengeteg feladat nyomását, de egyszer túlcsordul. Egy cégtulajdonosnak tényleg azzal kellene foglalkoznia, hogy a raklapokat hol helyezzék el az üzemben?!

Nem biztos. És ki foglalkozik a cég jövőjével? Az új termékek bevezetésével? A külföldi terjeszkedéssel? A kiemelt partnerek kezelésével? Szakmai fórumok véleményformálójaként pedig illene olykor megjelenni néhány rendezvényen, hogy a szakma hiteles és ismert képviselői vagyunk.

Sokszor nem elég a 24 óra, és a mókuskeréknek soha sincs vége

Nem beszélve a családról. A gyerekből csak annyit látunk, hogy nő, mint a gomba, de a reggeli és az esti puszik között mi történik vele, az nem igazán ismert.

Akik pozitív gondolkodásúak, a szívük mélyén elhiszik, legalább is bíznak benne, hogy van megoldás és létezik ellenpélda!

És igen, biztosan állíthatom, hogy létezik! Hiszen saját magam nap, mint nap látok vezetőket kikerülni ebből a mókuskerékből.

Olyanok ők, akik átlátják a cégüket, akik tulajdonosi szerepeket látnak el, akik a cégük jövőjét kreálják, és a családjukra is jut idő! Látják a gyereküket táncversenyen, és el tudják vinni őket angolórára is. Sőt a tenisz, és a foci vagy a konditerem is belefér a hétbe.

És miért? Mert vannak használható, egyszerű eszközök! Mint ahogy repülőt sem lehet vezetni műszerek nélkül, egy céget sem lehet vezetői eszközök nélkül.

Igen, ez álomszerű, de elérhető. Hosszú a folyamat mire elérünk ide, de az, hogy mi az első néhány lépés, amivel kezdjünk, az nagyon egyszerű!

Elmondom. Néhány pont, amelyet betartva jelentős változásokat érhetünk el.

• Zárjunk le minden feladatunkat, minden megkezdett feladatunkat végezzük el a lehető leghamarabb!
• Ami szembejön, végezzük el! Ne halogassuk! A feleslegesen beletett idő az, ami szét málasztja a dolgokat. Nyúlik, mint a rétes tészta. Még a fogorvoshoz való bejelentkezést se tologassuk! De tényleg!
Legyünk szigorúak, tegyük magasra a mércét magunkkal, és környezetünkkel szemben is!
Tartsuk rendet az irodánkban és otthon is!
Tegyük mindezeket kedvesen, még akkor is, amikor ez nehezen megy!

A sok-sok lezáratlan feladat az, ami szétnyom minket fizikailag és mentálisan is. Nincs semmi más trükk! Nincs!

Mehetünk előadásokra, részt vehetünk tréningeken, hosszú távon nem segít, és a szabadság sem megoldás! Aki nem lát ki a feladatok alól, kitalálja, hogy elmegy szabira, mert már olyan sok neki, minden olyan sok. A legrosszabb!

Zárjuk le a megkezdett feladatainkat, aztán menjünk szabadságra!

Potencsik Szilárd
Vezetői hatékonysági tréner
Client Maker