Ahogy a múlt héten ígértem, folytatjuk az Y generáció témáját. Azt már megbeszéltük, hogy a fiatal munkavállalóknak fontos a mozgástér, és hogy meghallgassák a javaslataikat. Most beszéljünk róla, miért fontosak a cégednek a fiatal dolgozók.

Hogyan mentheti meg a céget egy huszonéves munkatárs?

Sokszor látom, hogy a cégvezetők elfáradtak. A pénzügyi terhek, a versenytársakkal való harc, az átszervezések, az egyre több emberrel való foglalkozás bizony fárasztó. A vezető a fáradtság miatt már nem tudja olyan mértékben motiválni a csapatot, ahogy azt a lelkesedés szinten tartásához kellene. Ekkor kereshet maga mellé valakit a cég feje, aki segít neki. Egy fiatal asszisztens fel tudja pezsdíteni az egész vállalkozást.
Az egyik ügyfelünknél is ez történt, egy közel 100 fős informatikai céghez került egy fiatal hölgy, aki teljesen feldobta a csapatot. Mindent megszervez, amit kell, közös programokat csinál, igazi csapatszellemet vitt a céghez. Ő az, aki segít átvinni a vezetés üzeneteit a többi kollégának, fiatalos lendülettel, humorral át tudja adni azt is, ami ellen egyébként tiltakoznának. Élvezi, hogy mekkora szabadságot kap. Mellette gyerekeknek tart síoktatást, és a jó munkájáért cserébe megengedik, hogy hosszabb szabadságra mehessen a síszezonban.

Út az Y generáció szívéhez

Ha a munkavállalónak nem kell lemondani az élete többi részéről, hanem még segítséget is kap hozzá, azt meghálálja.
Ma az egyének élvezni akarják a munkát és a szabadidőt, nem „építeni a szocializmust”. Ha ennek megfelelően át tudjuk alakítani a gondolkodást és a csapatot, az igazi motiváló erő, ezzel meg tudod tartani a jó munkatársakat. Ha ilyen mozgásteret adsz, akkor nem fogják egy kicsit több fizetésért otthagyni a cégedet.
Hasznosnak és fontosnak érezheti magát, ez magasabb motiváció, mint a több fizetés. Már akkor is, amikor még csak álláskeresővel beszélgetünk az interjún.

Út az Y generáció elüldözéséhez

Az Y generáció tagjai öntudatosak, és szeretik, ha egyenrangú partnerként kezelik őket, nem „csak egy alkalmazottként”. Sok munkahelyen direkt éreztetik a generációs különbséget a fiatalokkal. Az ilyen „bezzeg a mi időnkben”-ezésre semmi szükség, ezzel lehet a leggyorsabb tempóban elriasztani a fiatal, lendületes dolgozókat.

Miért jó Neked, ha fiatalokat veszel fel?

A fiatalok hozzák a lazaságot, bohémságot, humort. Feldobják a hangulatot a cégnél, képesek felrázni az egész csapatot, ahogy az informatikai céget vezető ügyfelünknél is történt.
Plusz lesz valaki, aki beállítja helyetted a telefonodat. 🙂

Fogadd nyitottan az Y generációs munkatársakat, figyelj a javaslataikra, engedj nekik mozgásteret, és felpezsdíthetik az egész céget.

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod