Két dologhoz mindenki ért, a focihoz meg a politikához. Én nem értek a focihoz, de nagyon érdeklődve szemlélem az Európa Bajnokság eseményeit a saját szakmám nézőpontjából. Személyzeti specialistaként is nagyon izgalmas az összes magyart felvidító, összekovácsoló siker, amit a válogatott ért el.

Az összes elemzés azt emeli ki, hogy csapatként nyújtanak sokkal többet. Nem egy-két szupersztár játékos viszi a prímet. Ahogy a 444.hu cikkében fogalmazzák meg “az értékbecslések szerint a játékoskeret kevesebbet ér, mint Albánia vagy Izland legjobbjai”.
A magyar játékosok nem sztárok, mint Ronaldo.
Ráadáaul a csapat nagy része benne volt a csúfos 8-1-es vereségben a hollandok ellen. Mi a különbség? Mi történt azóta? Változott a vezetőség, új edzők kerültek a válogatott élére.

Mi volt a legfontosabb feladatuk vezetőként a csapattal?

Storck azt nyilatkozta, hogy ki kellett nevelni belőlük a kishitűséget. Hiszen olyan régóta nem nyertek nagyobb versenyt, a közvélemény is csak röhejesnek tartotta a magyar focit. Vissza kellett adni a hitüket, hogy ők is nyerhetnek.
Aztán igazi csapatot kellett belőlük formálni. Ez azt is jelenti, hogy nincs önzőség, mindenki tudja, hogy mi a funkciója, követik az előre kidolgozott stratégiát. Ez a maroknyi ember át van itatva egy közös nagy céllal. Így tudták elérni, hogy csoportelsőként jutottak tovább az Európa Bajnokságon. És gyönyörűen felépített játékot mutattak.

Mikor lehet eredményes csapatunk? Kellenek bele a sztárok?

A legtöbb sztár nem jó csapatjátékos. És persze nincs annyi sztár, hogy az egész csapat belőlük épüljön fel. Kemény munkával, a célt szem előtt tartó emberekkel meg lehet csinálni ugyanazt, vagy többet, mint amit a sztárok hoznak. Az üzleti életben ugyanúgy, mint a fociban.

Ma a személyzetfelvétel során általában a szakmaiságon van a hangsúly, nem a csapaton. A cégek felvesznek jó szakembereket, utána pedig az emberen múlik, hogy be tud-e illeszkedni. De az egyetlen esélyünk, ha képesek vagyunk stabil, becsületes, jó embereket kiválasztani, majd kemény munkával elérni, hogy csapatként, összhangban működjenek. Erre legtöbbször már nem marad idő és energia. Most még ezzel is kéne foglalkozni pluszban? Igen, mert ez az, ami a leggyümölcsözőbb.
A vezetőnek meg kell tanulnia a csapatépítést, ehhez kell magas szinten kommunikálni, érteni az embereket. Adj az embereidnek célokat, büszkeséget, és el fogják érni a cég céljait.

Storck képes volt elhitetni a foci válogatottal, hogy meg tudják csinálni. Ilyenkor az egyének képesek többet kihozni magukból. Büszkeséget, hitet adott. Mellette a háttérstáb is szuper volt, mindenki profin gondoskodott róla, hogy a topon legyenek a játékosok.
Nagyon fontos a labdajáték, ahogy a cégben is rendkívül lényeges, hogy az értékesítő szakképzett legyen. De a siker azon múlik, hogy mennyire büszkék az emberek a cégre, mennyire szeretik a csapatot.

Pár hete elmondtam a csapatomnak, hogy én azt a szeretném, hogy a cégben a saját területén mindenki profivá válna. Hogy Ildi, a pénzügyesem legyen az ország legjobb pénzügyese, Marcsika a csapatával az ország legjobb munkaerő-közvetítője. Ildi odajött hozzám utána, és mondta, hogy neki ez kihívás, ez egy lelkesítő cél, amiért megéri dolgozni, amit meg akar csinálni. És közben csillogott a szeme!

A lényeges apróságok, amiket alkalmazhatsz a cégben

Mit csinálnak még az új edzők? Storck közös tevékenységeket szervez az edzéseken kívül. Nem a trendi csapatépítést kell ez alatt érteni, hanem pédául közös múzeumlátogatást abban a városban, ahol épp játszanak, vagy bármi más közös tevékenységet, ami nem foci. Gondolkodj el rajta, hogy milyen közös tevékenységeket szervezhettek a csapatotokkal? Hova mentek együtt legközelebb?
Én a cégben az elégedett vevővéleményeket azonnal szétküldöm a kollégáknak, hogy büszkék lehessenek rá. Te meg szoktad osztani a szép eredményeket, dicséreteket a munkatársakkal? Mert ezekkel megerősíted bennük, hogy jó helyen és jól dolgoznak.

El tudod hitetni az embereiddel, hogy lehetünk hősök? Hogy lehetünk a legjobbak?

A magyar válogatott tagjai hősök lettek, pedig voltak korábban közröhej tárgyai is. Most egy országnak okoztak örömöt és adtak okot a büszkeségre.
Nem lehet egy egész csapatot Ronaldokból összerakni, de ott vannak a Dzsudzsákok, Bödék és Királyok, akikből csapatot lehet építeni, akikkel úgy kell bánni, ahogy Bernd Storck és Dárdai Pál bánt. Az eredmény pedig jönni fog.

El akarod érni, hogy a Te embereid is csapatként, büszkén dolgozzanak a cégben? Akkor tanuld meg őket motiválni a Motivációval a lojális munkatársakért tréningen.