Az ügyfeleink arról számolnak be, hogy sarokba szorítva érzik magukat, már-már zsarolják őket a saját munkavállalóik. Hogyan? Úgy, hogy ha nem kapnak fizetésemelést, akkor elmennek.

Érkezett hozzánk egy fizetésemeléssel kapcsolatos kérdés. Ezt megnézzük közösen, és közben megbeszéljük, mikor jogos és mikor tilos megadni az emelést. Olvasd el a cikket, ha szeretnéd megtartani a munkaerőt, de nem hagyod magad zsarolni.

Mit tegyél, amikor a munkavállaló benyújtja az új fizetési igényét?

Először is, ne ijedj meg. Nem kell ott helyben igent vagy nemet mondanod. Egyszerűen válaszold azt, hogy átnézed. Így van időd minden szempontból végiggondolni az illető fizetését.

Ügyfelünk is rutinosan így tett, és aztán megkeresett engem, hogy segítsek a fizetés átgondolásában.

Mennyi legyen új pozíció esetén a fizetésemelés?

A következő volt a szituáció az ügyfél cégében: bevezették a mozgóbért, azaz a fizetés egy részét jutalék alapon kapták a kollégák. Az egyik munkatársuk még ezelőtt kért fizetésemelést. Neki felajánlottak egy új pozíciót magasabb felelősségi körrel és ennek megfelelően magasabb bérrel. De ezt a fizetésemelést ő kevesellte. A kérdés, hogy megadják-e neki a nagyobb fizetést?

Erre azt tanácsoltam, hogy még ne. Miért? Mert ő az új pozíciójában “gyakornok”, aki most tanul be. Adunk egy gyakornoknak az első hónapban béremelést? Nem! A fizetés utólag jár, nem előre, így az emelés is utólag, az eredmények alapján adható.

Persze, ez azt is jelenti, hogy ha jól termel a munkavállaló, akkor megkaphatja a kért fizetését.

Hogyan dolgozd ki a fizetésemelés feltételeit?

Hogy a béremelés ne arcra menjen, érdemes kidolgozni a szilárd feltételeit. Nézzük meg lépésről-lépésre!

1. lépés

Legyen rögzítve, leírva, hogy mit kell megtanulni az új munkaköréhez. Aztán írd le azt is, mit kell kezdetben segítséggel, majd önállóan végezni. Végül pedig a legfontosabb: mi számít a munkája eredményének, és mennyit kell ebből elérnie. Például egy értékesítőnél ez a megkötött szerződések száma vagy végösszege.

2. lépés

Havi szinten értékeld ki, hol tart a munkatárs az elvárásokhoz képest. Így ő is látja, hogy közelebb került-e a fizetésemeléshez.

3. lépés

Ha a teljesítménye és az eredményei kimagaslóak, akkor megkaphatja a plusz fizetést.

A lényeg, hogy ne előre add oda a béremelést, mert akkor nem fog többet szolgáltatni Neked a munkatárs. Előbb kell megdolgoznia a fizetéséért, utána aratni a termést.

Amikor új embert veszel fel, vagy változik a bérrendszer, számíthatsz ezekre a megbeszélésekre. Jó, ha előre tudod, hogy mi alapján hozol döntést a fizetésekről, és abból nem engedsz.

Értesd meg a munkatársaiddal, hogy előbb közösen el kell készíteni a tortát, csak utána lehet felszeletelni és szétosztani!

Még több munkatárs megtartó módszert tanulhatsz A jó vezetés művészete tréningen. Nézd meg a részleteit!

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod!