A héten Interjútechnikák tréninget tartottunk. Ezen a képzésen a vezetők és HR-esek, személyzeti vezetők megtanulják, hogyan kell felkészülni az interjúra, milyen kérdéseket tegyenek fel és hogyan érjék el, hogy megkapják rá az érdemi választ. A tréning nagy része pedig gyakorlás.
Egy tapasztalt HR-es több száz állásinterjút is lefolytat az évek alatt. Emőke, akire ez igaz, mégis eljött az Interjútechnikák tréningre, mert új eszközöket akart tanulni. Elmesélte, hogy az eddigi HR-es eszközökkel a fő problémája, hogy könnyen átverhetető, a cseles kamugépek ugyanis el tudják magukat adni a tapasztalt személyzetiseknek is.

“Azt szeretem, ha dolgozni akar”

– mondja Emőke a jelöltekről. A kérdés már csak az, hogyan derítsük ki valakiről egyértelműen, hogy akar-e dolgozni vagy csak azt mondja. Ehhez több kérdést és módszert is tanulunk, de most az egyik kedvencünket eláruljuk, ami Emőkének is nagyon tetszett.

Milyen trükkös kérdést tegyél fel, ha nem akarod tudni valakiről, hogy hajlandó-e tanulni és dolgozni?

Miért kell ehhez a trükk? Mert ha megkérded a jelöltet, hogy szeret-e tanulni és dolgozni, mindenki rá tudja vágni, hogy “Persze!”, hiszen egyértelmű, hogy ezzel növeli az esélyét az állás megszerzésére. Ennél eggyel furfangosabbnak kell lennünk.
Tedd fel inkább ezt a kérdést: “Mi volt a legnagyobb változás a képességeiben a munkába állása óta?”
Miért pont ezt kérdezd? Ha belegondolsz, van olyan munkahely, ahol egy új ember nem tanul semmit? Nincs, igaz? Hiszen ha esetleg szakmailag képzettebb is volt, mint a munkatársai, akkor is kellett, hogy legyen néhány újdonság számára: egy új szoftver, egy ügyes projektmenedzselési módszer, egy-két hasznos kommunikációs szabály. Minden munkahelyen lehet valamit tanulni, ha az ember hajlandó tanulni. És Te épp ezt akarod kideríteni!
Ha a jelölt nem tud semmit mondani, amiben fejlődött az előző munkahelyén, akkor ő nem a Te embered, mert valószínűleg a Te cégednél sem fogja megerőltetni magát, hogy bármi olyat elsajátítson, amit eddig nem tudott.

Mit mondott Emőke a tréning végén?

„Elsősorban a jelenlegi folyamataink nem jók!
Az itt elhangzottakat mindenképpen használni, alkalmazni fogom!
Kiderült számomra, hogy mennyire fontos a megfelelő kérdést feltenni, hiszen rengeteg időt, enegriát takaríthatunk meg egy kiválasztásnál.
A tesztek során nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a PERFORMIA által kapott információk teljes mértékben segíteni fogják a munkámat!
Köszönöm szépen!”
Erdősné Csibi Emőke

A tréning résztvevői egyékbént annyira belelkesedtek, hogy épp egy gyakorlódélutánt szervezünk, ahol az interjúztatás fogásait még egy kicsit próbálgathatják egymáson. 🙂

Ó, és még valami! Tudtad, hogy 2018 a HR éve lesz? Bizony! De erről majd később árulunk el részleteket.

Használd a trükkös kérdést az interjún, és szűrd ki a kamuzókat!

Szűcs-Torma Mária,
a Performia kiválasztási és jelölttesztelési szakértője