Miért kéne az ügyfél elől menekülni? Általában épp megszerezni próbáljuk. Igen, de vannak kivételek. Róluk fogunk ma beszélni.
Sokszor mondták barátaim, hogy egy-egy ember közelében nem érzik jól magukat, és nem tudják, hogy miért. Mire gondolok? Hogyha találkozol valakivel, és elkezded kisebbnek érezni magadat, mint ő, vagy értéktelenebbnek, csúnyábbnak, butábbnak, tehetségtelenebbnek, mint általában, akkor az mindig legyen intő jel. Előre mondom, megéri bízni az érzéseinkben.
Még akkor is, ha ügyfélről van szó. Lehet, hogy ez az ember nem egy igazi vámpír, de hogy vannak ilyen jellemvonásai, az biztos. Ha most így viselkedik veled, biztos lehetsz benne, hogy a későbbiekben is elő fog fordulni.

Mit tehetsz, ha vámpír ügyféllel találkozol?

Hagyd ott, és fuss! Most azt mondod: de elveszítsek egy szuper üzletet?
Hidd el, egy üzlet sem éri meg, hogy legyen olyan ügyfeled, aki utána kárt okoz neked.
Tudnod kell, hogy általában ezek az emberek nem teljesen vámpírok, hanem önértékelési problémáikat kompenzálják azzal, hogy másokat lehúznak. Tehát nem szándékosan rossz emberek ők, nem kell elítélni őket. Viszont sajnos a vámpírként viselkedő ügyfelek sosem lehetnek igazán jó partnerek, jó segítők. Helyette egy csomó bajt okoznak, és elszívják az energiáidat. Innen a vámpír becenév. 🙂

Miről ismered fel a vámpír ügyfelet?

Ezek a negatív tettek és vonások, amiktől rossz érzésed van egy-egy ember társaságában, nem feltétlenül nyíltak és direktek. Nem fogja a szemedbe mondani az ügyfél, hogy nem ér ennyit a szolgáltatásod, nem vagy olyan okos, nem vagy olyan profi. Ezeket rejtve mondja.
Hogyan? Például van olyan ismerősöd, aki kérdezget, hogy mi van veled, aztán bármit mondasz, rákontráz? Mondjuk Te elmeséled, hogy a hétvégén elvitted a családodat egy erdei kirándulásra, mire azonnal megosztja veled, hogy ő egy drága wellness szállodába vitte el a családját. Nem mondott rólad semmi negatívat, de egyből rosszabbnak érzed magad, amiért neked „csak” egy sima erdei kirándulásra telt.
Vagy örömmel elújságolod, hogy most cserélted le az autódat, és milyen jó kocsit vettél. Erre ő elmondja neked, hogy most jött ki az új modell, amit ő már megrendelt. Megint csak nem mondja a szemedbe, hogy az én kocsim jobb, mint a tiéd, de rosszabbul fogod érezni magad tőle.

Ekkor fuss!

Ha gyomortájékon érzed azt a furcsa negatív dolgot, akkor ne beszélgess vele. Zárd rövidre a válaszokat!
Jellemző, hogy ezeknek az időnként vámpírként viselkedő embereknek információra van szükségük, ezért mézes-mázosan kérdezgetnek. Mindannyian szeretjük, ha figyelnek ránk, ezért boldogan mesélünk magunkról. Ez normál esetben teljesen jól működik, hiszen az igazi jóbarát velünk örül a sikereinknek. Viszont a vámpírnak az információ muníció, amit felhasználhat, hogy magát nagyobbnak, téged kisebbnek mutasson be.

A hátad mögött kavaró vámpír típus

Aztán vannak olyan emberek is, akik nem közvetlenül fognak neked ártani, hanem a hátad mögött, pletykák által. Ezt nagyon ügyesen csinálják, mindig az igazsághoz közeli kitalációt terjesztenek, de biztos lehetsz benne, hogy az rád nézve nem lesz hízelgő.
Például megkérdezi tőled egy ilyen vámpír, hogy mostanában hogy van a nagymamád, mert tudja, hogy betegeskedik. Megválaszolod neki, hogy éppen próbáltok neki egy olyan nyugdíjas otthont találni, ahol szakápolók ellátják, de közben jól is érezheti magát, és társasága is van. A „jóakaród” ezt már úgy fogja továbbadni, hogy „Na, ezek is szépek! Bezzeg amikor egészséges volt a nagymama, akkor jól jött a pénze, de mihelyt segíteni kéne neki, máris bedugják egy otthonba!” Ezzel már el is hiteltelenít téged a kollégák vagy az ügyfelek előtt.
Mi a teendőd ilyen emberekkel?

Teljes hírzárlat

Rendelj el teljes hírzárlatot. Ha találkozol vele, beszéljetek az időjárásról, a virágokról, a méhecskék nemi életéről, mindegy, csak ne adj ki magadról információt. Miért? Mert akkor nem talál rajtad fogást, és így kénytelen lesz más célpontot keresni.
Menekülj a vámpíroktól, még akkor is, ha épp egy nagy ügyfeled lenne a személy.
Hogy miként ismered fel a rutinosan rejtőzködő vámpírokat a cégen belül és a cégen kívül is? Mit tegyél, ha az egyébként termelő embereid néha már-már vámpírhoz hasonlóan viselkednek? Megtanulod Marten Runow kétnapos szemináriumán.

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!