Új értékesítő kollegánk hideghívásokat csinál, ezért rengeteg féle céggel beszél egy nap. A termelő cégektől azt a kifogást kapja, hogy muszáj fejvadászatot csinálniuk. A jó mérnök hiánycikk, őket keresik meg fejvadászokkal, mert az a tapasztalatuk, hogy csak így lehet képzett szakembert felvenni. Azt mondják olyan dolgozót akarnak, aki máshol már bizonyított, de az épp dolgozik valahol, így “nekünk őket kell elcsábítani”.
Ma arról lesz szó, miért nem éri meg ilyen módszerrel összeállítani a csapatodat.

Hogyan működik a fejvadászat?

A fejvadász segít a cégnek elcsábítani egy jó jelöltet. Mivel tudom elcsábítani a jelöltet? Pénzzel és juttatással. Tehát gyakorlatilag megvásárolom. Vannak emberek, akik megvásárolhatóak és vannak, akik nem. Az én Marcsimat az évek alatt rengetegen akarták elvinni, be is jelentették nekem: “El fogom vinni a Marcsit.”. Én meg azt mondtam: “Csak tessék!”. Pedig Marcsi a legrégibb és legértékesebb munkatársam. Csak tudom róla, hogy nem lehet elcsábítani. Ha pedig mégis sikerülne valakinek, akkor én nagyon elrontottam valamit korábban.
Ha el tudok csábítani egy embert, akkor az az ember tőlem is elcsábítható lesz. Ha tudnak neki több fizetést ajánlani, nagyobb a presztizse a cégnek, esetleg egy autót is adnak alá, akkor ő el fog menni. Nagy cégek megtehetik ezt, kkv-ék nem.
Minél nagyobb és nyereségesebb a cég, annyival több előnyt tud felajánlani a jelölteknek. A jelölt pedig versenyeztetheti jelenlegi cégét az újjal. Gyakran leültetik a cégek a távozni készülő mérnököt, és megkérdezik, hogy mennyivel emeljék a fizetését. Hallottam olyan történetet, amikor a munkatárs csak azért jelentkezett új állásokra, hogy be tudja jelenteni a jelenlegi cégénél, és magasabb fizetést alkudhasson ki magának, amiért hajlandó maradni.
Felmerül a probléma, hogy mivel el kell csábítani valakit pénzzel, egyre drágábban tudnak megszerezni egy embert a kkv-ék. A régi munkatársakkal szemben nem igazságos, hogy az új kolléga magasabb fizetést kap. Persze titkosíthatjuk a béreket, de tudod, hogy mindig képesek kideríteni a munkatársak az igazságot, és ez feszültséget okozhat a csapatban.

A kkv-énak csapatot kell építeni. Emberről emberre, tégláról téglára. A megvásárolható emberekből csak zsoldos hadsereget tudunk csinálni. Meg lehet velük nyerni egy csatát, de a történelem is azt mutatja, hogy a nagy háborúkat elveszítik, mert vannak olyan kihívások, amiket csak szívvel lehet teljesíteni.

Amikor azon gondolkozol, hogy nekiállj-e a toborzás és kiválasztás nehéz feladatának vagy megbízz egy fejvadász céget, döntsd el, hogy igazi csapatot vagy zsoldos sereget akarsz. Amúgy, tudd azt is, hogy a pénzért megvásárolható emberek a menetközben adódó pluszmunkát is csak pénzért vállalják, ezáltal zsarolhatóvá válhatsz.

Etikátlan-e a fejvadászat?

Van egy egyszerű módszer arra, ha bizonytalan vagy benne, hogy etikus vagy etikátlan egy módszer, amit alkalmazni készülsz. Gondolj bele, ha veled teszik ugyanezt, akkor Te mit fogsz érezni.
Csábítottak el már tőled embert? Olyat, aki a szívedhez nőtt, akit Te tanítottál meg éveken át a szakmára. Állt már eléd egy ilyen munkatárs, hogy “Máshol fogok dolgozni.”?
Van egy megállapodás a munkavállaló és közötted, legyen az papíron vagy szóban. Megbízunk egymásban, mint a házasságban. Ha a házasságban jön egy harmadik ember, és azt mondja, hogy én jobb férj lennék, mert megérdemli a feleség a jobb kapcsolatot, akkor az korrekt? Ebben a helyzetben elítéljük a családot szétszakító harmadikat.

Ne koszold össze magad

Ha porszem kerül a gépezetbe, ahhoz mindig újabb piszkokragadnak, és utána meghibásodik a gép. Így működik az etika is. Nem kell, hogy nagy bűnöket kövessünk el, a kicsik is megteszik ugyanazt a hatást. 20 év alatt elégszer láttam ezt a cégekben.

Hogyan okoz kárt neked, ha fejekre vadászol?

A húgom amikor elvégezte a főiskolát, beadta a pályázatát sok helyre, és fejvadász cég közvetítette ki az akkor éppen megalakuló Danone vállalathoz. Ugyanez a cég pár év múlva felhívta őt. Kiderült, hogy figyelték a pályafutását, tetszett nekik, hogy hűséges munkaerő és halad előre a ranglétrán. Megdicsérték, hogy milyen jól végzi a munkáját, épp ezért szeretnének neki egy lehetőséget ajánlani. Kiközvetítették a Zwack Unicumhoz. Imádott a Danone-nál dolgozni, de elment az állásinterjúra, mert kíváncsi volt, mennyit érhet a munkaerőpiacon. Többszörösét kereste volna a Zwacknál, de antialkoholista, ezért nem hatotta meg annyira az ajánlat. Ha nem alkoholt forgalmazó cégről lett volna szó, akkor se csábult volna el?
Tehát a fejvadász cég, akit megbíztál, később tőled csábíthatja el az emberedet. Etikus ez? Tisztelet a kivételnek, akik nem így csinálják.

Milyen a másik út?

Toborozz és képezz munkatársakat Te! Válj ebben profivá! Ez biztos, hogy több munka, mint felvenni egy vérprofit, de azok az emberek a tieid lesznek. Ha gondoskodsz róluk és napi szinten figyelmet adsz nekik, ők húzni fogják a cég szekerét. A legstabilabb emberek mindig azok, akiket magad vettél fel és képeztél ki.
Építs igazi csapatot, ne zsoldos hadsereget toborozz! Megnyered velük nem csak a csatát, hanem a háborút is.