A Google-nak vagy az Apple-nak nincsenek toborzási gondjaik, rengetegen jelentkeznek hozzájuk. De miért? És hogyan tudja egy magyar kkv felvenni a versenyt a jó munkatársak megszerzésében? Közös problémájuk ma a cégeknek, hogy nincs elég jelentkező a betöltendő állásokra. Az értékes munkaerőt pedig elhappolja egy-egy nagyvállalat. Nézzük meg, hogyan lehet ezen javítani!

Miért csábító a multi az álláskeresőknek?

Az emberek azt gondolják, hogy mivel a multi cég nagy, ezért stabilabb is. Ez persze nem feltétlenül igaz, de ez van a fejekben. Ha stabilabb a cég, stabilabb az állás.

A másik általánosítás, ami reálisabb, hogy a nagyvállalatnál magasabb a fizetés. Egy néhány fős informatikai cég valóban nehezen tud versenyezni a Góliát Google béreivel.

DE: van egy terület, amiben szintén jók a multik, és amiben nagyon is versenyképes lehet akár egy családi vállalkozás is. És ez bizony a PR.

Mi köze a PR-nak a munkaerő toborzáshoz?

Egy cég PR-ja egyszerűen azt jelenti: mit gondolnak róla az emberek, milyen a hírneve. Ha pozitív a cég híre, akkor pozitív érzelmeket vált ki, ettől vonzó.

A kkv szektor nem jó a PR-ban, mert nincs is ideje foglalkozni vele. Holmi úri huncutságnak tűnhet a napi gondok között, ugye?

Pedig a jó PR dolgozik helyettünk! A multik ezért foglalkoznak vele, általában külön PR osztályuk is van. Kiszámolták, hogy nagyon megéri.

Példaértékű erdélyi ügyfelünk módszerét lesd el

Kedves sepsiszentgyörgyi ügyfelünk, a Bertis cég vezetője, Berszány Tibor. Cége 630 fős, az 50 ezres városban. Hústermékeket, és ma már többféle élelmiszert készítenek magas minőségben. Azért mesélek róla, mert egy Interjútechnikák tréningen fény derült egy izgalmas dologra vele kapcsolatban. Tibor is szorgalmasan végezte az interjúztató gyakorlatokat a többiekkel együtt, majd a szünetben egy másik résztvevő odajött hozzám, és a fülembe súgta: „A Bertisnél szeretnek ám dolgozni az emberek!”

Aha! Fantasztikusan jó a PR-ja, ha az egész környék tudja, hogy jó dolgozni a cégében. Gondoltam, csak megnézem magamnak.

A húsüzem mélyéről kerül elő a jó PR

ibor vállalta, hogy körbevezet a húsüzemben. Ha még nem voltál húsüzemben, elmondom Neked, hogy a hús frissen tartása miatt a körülmények nem éppen álommunkahely hangulatúak: hideg, folyton vizes termekben, nyers húsok között, zsíros edényeket mosnak betanított munkások, kényelmetlennek tűnő védőruhákban. És mégis szeretnek itt dolgozni… Mit csinál velük ez a Tibor? Most már végképp nem győztem kivárni, hogy megtudjam.

Amit először megfigyeltem az üzemben: rend és tisztaság volt. Jó minőségű eszközökkel és berendezésekkel dolgoztak a szorgos munkatársak, sőt, a folyamatos fejlesztés nyoma is látszott. De még fontosabb volt a következő megfigyelésem.

Ahogy egyik terem után a másikba haladtunk, láttam, hogy minden egyes ember tisztelettel nézett Berszány Tiborra. Ő pedig minden egyes helyiségben fejét meghajtva előre köszönt. Megkérdezte, hogy érzi magát az ember, aztán azt, hogy megy a munka, mit gyártanak ma épp, milyen a hús minősége. Azaz érdeklődött. Valódi figyelmet adott.

Pedig ő egy nagyon elfoglalt tulajdonos ügyvezető, de az a pár perc csak a dolgozóké volt. Ezalatt a pár perc alatt az emberek fontosnak érezték magukat. Tibor figyelmet szentel a személyeknek és a munkájuknak is. Később elmondta nekem, ha valakiről megtudja, hogy egészségügyi problémája van, akkor azon igyekszik segíteni.

A legértékesebb árucikk ma a figyelem

Láttad azt a videót, amikor egy fiú eljátssza, hogy összeesik a nyílt utcán, és stopperrel méri, hogy mikor állnak meg segíteni? Hát, senki nem áll meg, ennyire kevés figyelem van egy átlagos nap egymás iránt.

A Bertisnél maga a vezető a legjobb PR-os, és ezzel a dolgozókat is a cég szószólójává teszi. Néhány várossal arrébb is tudják a cégéről, hogy ott szeretnek dolgozni. Nincs is gondja az álláshirdetésekre jelentkező emberek számával.

A belső PR legalább olyan fontos, mint a külső

A cég elsőszámú PR-osa a dolgozó. Csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz hírt visz a cégről. Hogy a családnak, barátoknak pozitív élményekről számol be vagy panaszkodik.

Ezért hangsúlyozom, hogy a belső PR-ra is figyelni kell!

Egy olyan cégnek, akinek jó a hírneve és ért is ahhoz, hogy jó embereket válasszon ki, nem lesznek munkaerő gondjai még a mai helyzetben sem.