Unalmas az életed cégvezetőként? Nem tudsz mihez kezdeni azzal a rengeteg szabadidővel és profittal? Tudjuk a megoldást! 🙂
Van pár jellemző, ami alapján céltudatosan kiválaszthatod, hogy ki teheti igazán eseménydússá a napjaidat. A titok abban rejlik, hogy kiket veszel fel. Most megnézzük, hogyan állítsd össze a világ leginkább működésképtelen csapatát, hogy több munkád legyen, és ne kelljen annyit unatkoznod.

1. A megbízhatóan rendetlen

Legyen egy rendetlen kollégád, aki sose rakja az eszközöket ugyanarra a helyre, hogy keresgélni kelljen, ha használni akarod őket. Telitalálat, hiszen sokkal jobban telik az a fránya idő, ha káromkodva a munkaeszközöket kutatja az ember az atomrobbanást idéző irodában!

2. A precízen pletykás

Legyen mindenképpen egy pletykásod, aki az összes hozzá eljutott információmorzsát 180 fokkal ki tudja csavarni és borzalmas vészjóslatként tovább adni. Kihagyhatatlan, mert ő segít pánikot és bizonytalanságot kelteni a cégben.

3. A tehetségesen lusta

Legyen egy lusta, akinek ha kiadod a feladatot, sosem lehetsz benne biztos, hogy valaha befejezi-e. Ez azért jó, mert akadályozza az utána lévő területeket is a munkában, így lehet kapkodni és túlórázni.

4. A vérbunkó

Legyen egy folyton rosszkedvű, morgós kollégád, aki a legtürelmesebb vevőid bicskáját is kifeszegeti, és mehetsz kezelni utána a panaszokat. Akkor találtad meg az igazit, ha a pokróc munkatársaddal való találkozás után a régi jó ügyfeled szóba se áll már veled.

5. A bénítóan buta

Legyen egy buta a csapatodban, aki marha lassan tanul és gyorsan felejt. Nála biztos lehetsz abban, hogy sosem kapod azt, amit szeretnél! Ha kapsz valamit, azt meg csak a kukába tudod dobni.

6. A beszólások királya

Legyen egy kötekedős munkatársad, aki neked megy, ha feladatot akarsz rábízni. Benne még az az előnyös, hogy azokat is el tudja téríteni, akik elvégeznék a feladatot. Joker!

7. Az alamuszi nyuszi

Legyen egy nyuszi típusú alkalmazottad, aki mindig azt csinálja, amit határozott, mély hangon mondanak neki. Aki hangosabban utasítja, annak engedelmeskedik. Ő a „hé te ott” kolléga.

8. Az izgalmasan kiszámíthatatlan

Legyen egy hangulatember, aki úgy teljesít, amilyen a hangulata van aznap. Mikor eldöntöd, hogy kirúgod, akkor összekapja magát és kisangyalként dolgozik, aztán másnap újra hibát hibára halmoz. Különös érdeme, hogy ingadozása miatt állandóan rajta kell tartanod a fél szemedet, tudod, azt, amelyikből még nem ömlik a könny a többi kollégád miatt.

9. Az elterelő hadműveletet végrehajtó

Legyen egy felületes munkatársad, aki 100% bizonyossággal állítja egy információról, hogy az úgy van, távolabb rúgva a megoldást. Ilyenkor neked kell utána nézned helyette az ő szakterületének. Hát, nem egy kincs?

10. És a maradék

Ezek mellé lehet egy pár értelmes munkatársad is, mert a napjuk nagy részét a fent leírtak kezelésére kell szánniuk, azaz olyan helyzeteket fognak megoldani, ami fel sem merült volna, ha nem ilyen emberekkel dolgoznak együtt.
Ennek a tetejére legyen egy lelkes középvezetőd, aki kétszer olyan gyorsan fog öregedni, mint az amerikai elnökök, vagy korán szívinfarktus viszi el, hacsak el nem megy tőled.

Most már elegendő információd van a csapatépítéshez!

Ha esetleg mégsem pont erre vágysz, akkor ezen a személyzetfelvételi előadáson megtudod, hogyan vegyél fel jó munkatársakat.

Csermák Ágnes
személyzetfelvételi specialista