Ahogy a múlt héten ígértük, ma folytatjuk a vámpír személyiség felismerését. A múlt héten megbeszélt első intő jel után még két nyomra bukkanhatunk a cégben. Megmutatom, mi az a másik két jel, amiből gyanút foghatsz, hogy a csapatodat valamelyik kolléga rombolja. Ha a múlt heti cikkről lemaradtál, akkor először azt olvasd el, mert kiderül belőle, hogyan buktatta le egy cégvezető barátunk az antiszociális alkalmazottját.

Ismét szeretnélek figyelmeztetni rá, hogy ne kezelj mindenkit gyanús elemként, ne csinálj boszorkányüldözést, hanem csak akkor küldj el egy munkatársat, ha már nagyon alaposan körüljártad a szituációt, és bőségesen elég adatod van hozzá!

Az első jel, hogy egy vámpír típusú ember szívja el a munkakedvet a cégben

Tudom, ez a „vámpír” megnevezés zavaróan ezoterikusan hangzik. Viszont mindjárt meglátod, hogy nagyon is hétköznapi és konkrét nyomokat hagy maga után az ilyen kolléga. Nézzük, mi figyelmeztet arra, hogy ilyennel van dolgod!

A „nem teljesítés”

Mindenkivel megeshet, hogy egy-egy feladattal nem készül el. De amikor gyakorivá válik, hogy a munkatárs egy ideig remekül teljesít, majd elkezd nem teljesíteni, akkor gyanakodj. Hogy néz ez ki? Kiadsz egy feladatot, és nincs meg, kiadsz egy másikat, és annak az eredményét sem kapod meg attól az embertől, akire korábban számíthattál. Ilyenkor nézz körbe, hogy milyen oka lehet annak, hogy ez a munkatárs nem tud úgy teljesíteni, mint a jó időszakokban!

A nehézség, hogy a hullámzó teljesítményt okozó személy lehet a cégen belül és a cégen kívül is. Utóbbi ellen ugyan nem biztos, hogy tudsz lépni, de mindenképp ki kell vizsgálnod az ügyet.

Meg tudod találni a vámpír típusokat a cégben, ha felkészült vagy a jelekből. Amikor pedig gyanút fogsz, tudnod kell alapos kivizsgálást csinálni és az információk birtokában gyorsan cselekedni.

A másik vészjel

Amikor azt veszed észre, hogy vezetőként más emberek helyett dolgozol. Miért szoktunk mi, vezetők más helyett elvégezni a feladatokat?

    • Mert az illető épp beteg.
    • Mert épp nem képes rá.
    • Mert épp olyan állapotban van, hogy jobb, ha mi megcsináljuk, az legalább biztos.
    • Mert nem merjük rábízni a feladatot, pedig az övé lenne.

Azok az emberek, akiknek a környezetében vámpír személyiség van, gyakran lehengerelve érzik magukat. Mit jelent ez? Nincs elég életerejük, nem mernek kezdeményezni, gyakran hibáznak, jóval lassabbak, bizonytalanok. Összefoglalva: az egész életüket egy alacsonyabb szinten élik. Néha jobban belendülnek, de utána visszaesnek ebbe az állapotba. Amikor épp a rossz időszakba kerül ez a munkatársad, azt fogod tapasztalni, hogy megint helyette dolgozol.

Mit tehetsz, amikor kiderül valakiről, hogy egy vámpír személy szívja az energiáját?

A legrosszabb lehetőség, hogy nem teszel semmit. Sok vezető tart attól, hogy a vámpír személyiség bosszút fog állni, ezért nem meri elküldeni a cégtől. Vagy éppen még úgy tűnik, hogy az antiszociális ember ellát pár fontos feladatot, és azon aggódunk, hogy nehéz lesz őt helyettesíteni. Viszont bármilyen következménnyel is számolunk, az biztos, hogy a legkisebb károkkal járó megoldás minél előbb megválni tőle.

Marten Runow tréningjén megtanulod felismerni az összes apró, hétköznapi jelét és személyiségjegyét a vámpíroknak, ezután pedig azt is elsajátítod, hogyan vizsgáld ki és kezeld a helyzetet. Olvasd el a részleteket Marten Vámpír szemináriumáról itt!

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!