A héten egy fontos dologra hívta fel a figyelmem egy álláskereső története. Megosztom, mert sokat lehet belőle tanulni. Különösen érdekes lesz azoknak, akik munkatárs jelölteket készülnek interjúztatni, mert a másik oldal nézőpontjából láthatják a személyzetfelvételt.

Profi vezető, amatőr álláskereső

Álláskereső ismerősöm tanácsot kért, hogy kezdjen neki a keresésnek. Azt tudni kell róla, hogy 10 évig dolgozott egy cégnél, ami időközben multivá nőtt. Ahogy ilyenkor lenni szokott, új tulajdonosok jöttek, és elkezdték nem túl etikusan lecserélni az embereket. Álláskeresőnk is kapott egy olyan ajánlatot a cégtől, amit nyilvánvaló volt, hogy nem fog elfogadni. Talán nem vették észre az új tulajdonosok, hogy milyen értékes munkaerőtől válnak meg. Emberünk ugyanis nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a cég ekkorára nőtt. Ő volt az, aki bevezetett egy új vállalatirányítási rendszert, és kiképezte a használatára a munkatársakat. Átláthatóvá és jól szervezetté tette a céget.
Mindenesetre, az álláskeresés új terep volt számára. Azt tanácsoltam neki, keressen néhány olyan vállalkozást, ahol szívesen dolgozna, és jelentkezzen náluk. Így is tett.

Az interjúztatás két arca

Két szimpatikus céget talált, mind a két helyre behívták interjúra.
Az első helyen két flegma HR-es lány fogadta. Meghallgatták ugyan, de egyértelmű volt, hogy nem kíváncsiak rá. Közben megfigyelte, hogy a cégben lévő emberek a monitorjukba süllyedve, nyomott hangulatban dolgoznak. Nem az a hely volt, ahová tartozni szeretett volna.

Aztán elment a második céghez is interjúzni. Itt egyből a vezető jött beszélgetni vele, aki érdeklődve hallgatta, mit mesél korábbi tapasztalatairól és eredményeiről. Együtt gondolkodtak arról, hogy álláskeresőnk pontosan milyen feladatköröket tudna ellátni a cégben, milyen munkakör lenne neki megfelelő. És “véletlenül” a leendő munkatársai is vidáman dolgoztak, élettel teli volt a cég, az előző hellyel ellentétben.
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy kit választott, ugye?

Állásinterjú és állásinterjú között óriási lehet a különbség

Egy interjún nem csak a jelölt vizsgázik, hanem a cég is. Nem mindegy, hogy milyen a hangulat, milyen a fogadtatás. Ezért figyelj oda rá, hogy olyan legyen az interjú, ami számodra is szimpatikussá tenné a céget. Gondold át, hogy elég pozitív-e a hozzáállásod az új emberekhez. Próbáld külső nézőpontból szemlélni, hogy az iroda és főleg a munkatársaid milyen képet közvetítenek egy leendő kolléga felé. Ha úgy látod, hogy szükséges, akkor javíts rajta!

Szűcs-Torma Mária,
a Performia kiválasztási és jelölttesztelési szakértője

Interjútechnikák tréning: tanuld meg profi szinten, hogyan készülj fel az állásinterjúra és hogyan tartsd meg azt.