Fogászati céget vezető ügyfelem, Miklós mesélte a múltkor, milyen érdekes hozzáállást tapasztalt egy banknál. Nagyon jól muzsikál a cége, és ő még tovább akarja fejleszteni, ehhez pedig olyan modern fogtechnikai eszközöket vásárol, amiből egy darab egy sportkocsi árának felel meg. Itt jön a képbe a bank, aki eddig évekig ajánlgatta neki a hiteleit, most először van szükség rá. Elkezdődtek a tárgyalássorozatok.

Mit akar a bank látni egy cégben?

Ahhoz, hogy a bank megbízható partnernek tekintse a céget, prezentálni kell a vállalkozás értékét. De nem csak a tárgyi értékek fontosak ilyenkor, hanem maga a cég felépítése, az emberi tényező is kulcsszerepet kap, hiszen ez még inkább meghatározza a cég sikerét, mint a váróteremben található fotelek és plazmatévék értéke. A fogászati vállalkozással kapcsolatban is az érdekelte legjobban a bank munkatársait, hogy az 50-es ügyvezetőtől át tudja-e majd venni valaki a vezetést, ha szükség lesz rá.

Hogyan lehet prezentálni, hogy értékes a cégünk?

Miklós csillagos 5-ösre oldotta meg ezt a feladatot. Megmutatta a bank képviseletének a szervezet felépítését, hogy a magasan képzett munkatársak hogyan irányítják a cég egy-egy osztályát. Ismertette, hogyan biztosítják a folyamatos technikai fejlődést. Aztán bemutatta két partnerét, a 24 és a 19 éves fiát, akik évek óta önállóan dolgoznak a cégben, és elmondta, hogy milyen területekért felelnek. Itt már nagyon kikerekedett a bank munkatársainak a szeme. De a prezentációnak még nem volt vége…
Elmondta nekik Miklós azt is, hogyan épül fel az a képzési rendszer, ami biztosítja, hogy a cégben minden kolléga helyettesíthető legyen. Hogy bárkit vesznek fel, az gyorsan meg tudja tanulni a feladatait. Megmutatta, hogy cége már nem tőle függ, nem one-man-show, hanem bármikor mehetne tovább nélküle is.
Ez ma pénzre váltható. Szó szerint!

A Te vállalkozásod is ezen az úton halad?

Nem baj, ha Te ma még nem tartasz itt. Az a baj, ha nem is haladsz ebbe az irányba. Ha napi 12 órákat robotolsz a cégben és nem látod a fényt az alagút végén.

Az év vége felé közeledve a legtöbb cég már csak a nagyon szükséges teendőket végzi el, és inkább pihen kicsit. Azt javaslom, dolgozz azon, hogy ki tudj jönni a cégből. Hosszú távon ez lesz a legkifizetődőbb munkád, hiszen Te szabadabbá válsz tőle, a céged pedig értékesebbé.

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod