Elmesélek ma egy régi történetet, amiben a cégvezető megtalálta azt a személyt, aki miatt sok más munkatársnak problémái voltak, egy „vámpírt”. De előbb beszéljük meg, ki is az, mi is az a vámpír személyiség.

Vámpír, avagy antiszociális személy a cégben

Minden munka, minden tevékenység arról szól, hogy segítsünk másoknak. Belegondoltál már ebbe?

    • A fogorvos segít, hogy egészségesek legyenek a fogaid, és ha kell, megszabadít a fájdalomtól.
    • A zöldséges abban segít, hogy finom, friss és egészséges étel legyen az asztalunkon.
    • Az asztalos abban segít, hogy szép és minőségi bútorokat használhassunk.
    • A Performia abban segít, hogy jó csapatot tudj felépíteni.

Látod, bármilyen tevékenység valódi célja, hogy segítséget nyújtsunk másoknak. A vámpír típusú emberek ezt egyszerűen nem értik, nem hiszik el. Emiatt képesek elgáncsolni azokat a munkatársakat, akik viszont segíteni akarnak. Ezt persze a háttérből teszik, a színfalak mögött. A vezetőség felé közben a mintamunkatárs álarcát mutatják. Ezért olyan veszélyesek, és ezért kell minél előbb megszabadulni tőlük.

Figyelem! Semmiképp sem akarlak boszorkányüldözésre biztatni. Koncentrálj nyugodtan a céged termelésére, az ügyfelek kiszolgálására. Elég akkor foglalkoznod a vámpírkereséssel, ha valami gond van a termeléssel.

A vámpír személy megismerésében segít a sokak által már jól ismert szekeres videónk is.

Marten Runow következő képzése a szekér végén lévő két emberről szól majd.

Milyen jelei vannak annak, ha vámpír típusú személy tartózkodik a cégben?

A vámpírt úgy találod meg, hogy nem őt magát ismered fel, hanem a jeleket, amiket a viselkedése hagy. Találni fogsz olyan munkatársakat, akik rosszabbul teljesítenek, mint korábban, bajban vannak.

Az egyik fő jele annak, ha valaki bajban van a cégedben, hogy sokszor beteg. Mindenki náthás, influenzás néha. De évente maximum néhányszor. Ki az, aki ennél jóval többször beteg?

A másik szempont a betegséggel kapcsolatban, hogy ki az, aki a szokásosnál hosszabb ideig beteg? Az influenza ágyban fekvős fázisa általában pár nap alatt elmúlik. Van olyan, akinél ez akár hetekig is tart? A hosszan elnyúló betegség is jel, szintén figyelni kell rá, ha valaki újra és újra visszaesik.

Egyik ügyfelem, amikor ezeket az információkat meghallotta egy képzésen, kirohant, és felhívta a titkárnőjét, hogy azonnal küldje el neki a bérszámfejtésekből, hogy ki mikor volt táppénzen a múlt héten. Kérdeztem tőle, hogy miért tette ezt ilyen hirtelen? Azt mondta, van egy gyanúja, de majd csak akkor mondja el, amikor elég bizonyítéka lesz…

Képzeld el, a következő történt: egy nagy élelmiszergyártó és -csomagoló cég üzemében a gyártási folyamatoknak megfelelően különböző munkacsoportokban dolgoztak az emberek. Nyáron, tehát amikor nincs influenzajárvány, az egyik csoportban többen és többször is betegek voltak. Ez a képzésen gyanússá vált a vezetőnek, nagyon helyesen, mert az ilyen eseteknek mindig oka van. Kiderült, hogy ezeknek a munkatársaknak a csoportvezetője volt a vámpír típusú ember.

Hogyhogy nem vették észre, hogy egy középvezető olyan rosszul bánik a beosztottaival, hogy azok folyton megbetegednek?

Gyakran előfordul, hogy évekig nem jövünk rá, ki rontja a levegőt. Miért? Mert van egy jellemzője a vámpír típusú embernek. Elnézést, hogy ilyen nyersen fogom mondani, de így szemléletes: a vámpír „felfelé nyal, lefelé tapos.” Találkoztál már ilyen kétarcú emberrel?
Amikor az élelmiszergyártó cégben elkezdték kifaggatni a folyton megbetegedő munkatársakat, gyorsan megtudták, hogy mennyire rosszul bánik az alkalmazottakkal a csoportvezetőjük.

Innen már könnyű megszabadulni a céget mérgező tényezőtől

A kihívás az, hogy minél előbb megtaláld, vagy be se engedd a cégbe. És persze az is nagyon fontos, hogy a ló túloldalára átesve ne küldj el olyan kollégát, aki gyanússá vált, pedig valójában nem ő a bajkeverő.

A következő blogbejegyzésben megírom Neked még két jelét annak, ha vámpír típusú emberrel van dolgod.

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!

Addig is, ha biztos és pontos tudást akarsz szerezni a témáról, hogy senki ne rombolhassa belülről a cégedet, jelentkezz Marten Vámpír szemináriumára!