Azt tapasztaljuk, hogy sokkal elkeseredettebbek a cégvezetők a munkaerő kereséssel kapcsolatban most, mint korábban, pedig akkor se volt rózsás a helyzet. Miért? Mert folyamatosan keresnek, de nem találnak embert. Ha fel is vesznek végre valakit, akkor két hét, egy hónap múlva feláll és elmegy.

A távozó munkatársak

Amikor megkérdem azoktól a cégektől, akik folyton új munkatársat keresnek, hogy ilyen jól megy-e az üzlet, hogy bővülnek, azt válaszolják, hogy nem, hanem a meglévő embereik mennek el.

A legtöbb cégnél van egy kemény mag, akiket nem érint meg ez a vándorlási hullám. De a többiek sorra kapják az állásajánlatokat, már böngészniük se kell az internetet titokban a munkahelyen, mint pár évvel ezelőtt, hiszen a fejvadászok, a szomszéd, a családtagok mind kérdezgetik az embereket, hogy nincs-e kedvük átjönni egy másik céghez.

Vasárnap például rám írt valaki a Facebookon, hogy beszélhetnénk-e telefonon. Hétfőn felhívott, megkérdezte, hogy mennyire szeretem a munkámat, mennyire vagyok elégedett? Mondtam, hogy hát, ha valaki, akkor én elégedett vagyok. Utána mennem kellett egy tárgyalásra, és nem tudtuk folytatni a beszélgetést, de egyértelműen kiérezhető volt, hogy állást fog ajánlani. Ha már a tulajdonos-ügyvezetőket is megkeresik, akkor tényleg nagy a baj!

Kell-e aggódnod a munkatársaid miatt?

Ha nincs “rés a pajzson”, akkor semmi gond. De ha van rés, és az ajánlat olyan, akkor az be fog találni a munkatársadnál.Valóban, most aggódnunk kell azért, hogy mekkora rés éktelenkedik a munkatársak pajzsán, mert az szinte biztos, hogy kapnak ajánlatokat. Kortól, nemtől, végzettségtől függetlenül.

Mit tehetünk? Vegyük észre, ha van rés, és tüntessük el!

Korábban ebben a cikkben írtunk arról, hogyan veszed észre, ha a munkatársad felmondani készül.

Vezetői hiba, ami miatt elmennek az emberek

Az elsődleges hiba, hogy a cégvezetők vagy a vezetők nem Vezetők. Abban az értelemben, ahogy a vezető szó megkívánná: embereket irányít, velük foglalkozik, munkatársakat tanít be, célokat tűz ki, ha kell jutalmaz, ha kell korrigál. Egy vezetőnek az ideje 80%-ában ezzel kéne foglalkozni.

Meg szoktam kérdezni a vezetőktől, hogy mennyit végzik az igazi vezetői feladataikat. Általában 20% körül töltik a fenti tevékenységgel az idejüket.

Mit csinálnak ehelyett? A megrendeléseket kezelik, a raktárat ellenőrzik, kiállításokra mennek, alapanyagokat szereznek be, műszaki rajzokat készítenek. Magyarul, beszállnak a termelésbe.

De a cég nem csak ebből áll, hanem az emberekből, akik ellátják a különböző feladatokat. Velük is foglalkozni kell.

Ma ez kihívás. Azok fogják megtartani a munkatársakat, akik képesek ennek a kihívásnak megfelelni.

És mi a helyzet a fizetésekkel? Ugyan nem a pénz az elsődleges tényező, de nagyon fontos. Ezért augusztusban a Performia Vezetői Klub vendége épp erről a témáról fog beszélni. Figyeld a leveleidet, mert küldjük a részletes információkat.

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod!