Múlt héten volt egy tesztkiértékelésem az egyik ügyfelemnek. Ez mindig különleges izgalom, amikor a megbízó a saját tesztjének kiértékelésére kér. Hiszen az egész céggel az a feladatunk, hogy a cégek vezetőit segítsük. Azért teszem, mert a legnagyobb csodálatom a vállalkozóké. 25 éve vezetőket támogatok a munkámmal, úgyhogy pontosan látom, hogy milyen kihívás hegyekkel kell megküzdeniük napi szinten. Kiszámíthatatlan az életük, több sebből véreznek, néha kevés figyelem jut a családra, vagy akár a saját testükre, és ezek miatt is újabb problémák keletkeznek.

Na, akkor lelkizzünk!

Visszatérve a teszt utáni beszélgetéshez:A tesztkiértékelés intim dolog. Pláne izgalmas, mert az ügyfeleink nagy része férfi, akik annyira nem szokták meg, hogy “lelkizzünk”.
De legalább, akik kérték a tesztet, már tudják, hogy jól jönne a segítség. Ezt onnan érzed, hogy túl sok az erőfeszítés a cégben. Még ha sikeresek is, nem annyira szépen csillog ez a siker, mert túl sok erőfeszítés, túl sok áldozat árán érik el. Emiatt nehéz örülni is neki.

Ezt nem szoktam elárulni, de igaz

Ha csak a személyiségtesztjüket nézném a hullafáradt vezetőknek, túlzás nélkül mondom, hogy ők saját maguk sem vennék fel magukat a cégbe. Ha kicsit szigorúbban fogalmazok: a teszteredménye alapján minden második embertől el kell venni a céget azonnal. Tudom, ez most durván hangzik.
DE! Pont ezért nem szabad csak a személyiségtesztet nézni. Én ezt vallom, és a Performia neve sem véletlen erre utal: “Mutasd a terméked, és megmondom, ki vagy.” Először mindig azt kell megnézni, hogy ez az ember milyen terméket hozott létre. A vezetőknél ez egy működő cég: munkatársakkal, szolgáltatással, egy épülettel, weboldallal, társadalomjobbító tevékenységekkel. Ez nagyon komoly termék! Sokszor “szétesett” vezetők érkeznek hozzánk, aki lehet, hogy bajban van, de mégis van egy működő cége, amit kitartóan csinál tovább. Ezért mindig nagy szeretettel fordulok felé, még akkor is ha épp nem jó a modora, mert látom azt, hogy mi mindent hozott létre, és mi mindennel küzd közben.

Hogyan segítünk a személyiségteszttel a cégvezetésben?

Amiben igazán tud segíteni egy jó személyiségteszt, hogy feltárja, hogy miből adódnak a felesleges erőfeszítések. A teszt kiértékelése pedig nem más, mint segítségnyújtás. Megmutatni egy könnyebb utat a még nagyobb eredmények eléréséhez.
A múltheti ügyfelem nagyon érdekes ember volt, azt mesélte, magával egészen jól kijön, de a többi munkatársát sorra küldi el. 🙂 Épp ezért rengeteget dolgozik, kicsi gyerekét nem látja annyit, mint szeretné. Azt szűrtem le a teszt eredményeiből, hogy ingadozik, sokszor ezerrel pörög és dolgozik, máskor pedig felkelni is alig van kedve. Ez azt jelzi nekem: sok olyan munkát végez, amit muszájból csinál. Ezért megnéztük, hogy mit lehetne csinálni, hogy több örömteli munka legyen és kevesebb “muszáj feladat”.

Boldoggá tesz a cég?

Ha nyugodtan megállunk, és ránézünk az életünkre, akkor mi az az érzés, ami eltölt? Ha a családomra, munkatársaimra, ügyfeleimre gondolok, akkor boldog érzés tölt el? Ha igen, akkor mindegy, hogy mennyi küszködés van mögötte.
Ez az, amit a legtöbb vezetőnél nem így látok, sajnos nem teszi őket boldoggá a cég. Plusz, sokszor erővel csinálják, túl kemények, túl sokat hajtják magukat, mert nem tudják felmérni, hogy mennyi erőfeszítés kellene hozzá. Hiányzik ez a tudás. Általában a legtöbb vezetőnek nagyon stabil tudása van a saját szakmájában, azonnali döntéseket tud hozni magabiztosan. De a cégvezetéshez nem csak a szakmai tudás kell, ezért sok szituációban nincs meg ez a stabilitás. ez a magabiztosság. Gyakran túl nagy erővel mennek neki valaminek, máskor bizonytalanok.

Nézzük meg, hol van az a terület, ahol bizonytalan vagy és kicsinek érzed magad!

Lehet ez a családi élet, lehet a marketing, a jogi dolgok. Akármelyik területen vagy bizonytalan, az kihat az élet többi területére. Minél több helyen érzel bizonytalanságot, annál rosszabbul érzed magad általában. Minél több helyen vagy magabiztos, annál stabilabb vagy.

Még egy dolog, ami sokat segít a nem eléggé boldog vezetőknek

Érdemes a régi, félretett célokat leporolni. Vannak olyan terveid, amiket félretettél, mert nem volt hozzá időd, erőd, tudásod? Vágj bele újra! Az egyik barátom félbehagyta az úszó karrierjét, most, sok-sok év múlva újrakezdte, és sorra hozza az érmeket, közben pedig nagyon élvezi.

Szerencsés vagyok, mert a tesztkiértékelés során tudok segíteni az ügyfeleimnek. Muszáj arra a fél órára rám figyelniük és végiggondolni ezeket a fontos dolgokat! 🙂
Ha vezető vagy, és még nem volt tesztkiértékelésed, akkor a vendégem vagy rá!
Kérd itt: szemelyzetiteszt.hu

Utóirat: A későbbiekben még írni fogunk arról, hogy milyen egy jó teszt, miért kell IQ szintet nézni, plusz arról is lesz szó, milyen tévhitek vannak az IQ-val kapcsolatban.

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod!