Sokszor azzal találkozunk, hogy a munkakeresőket leértékelik a cégek. De miért? Az álláskereső pont ugyanannyira értékes ember, mint aki épp a munkahelyén ül az íróasztala előtt. Hogy akarunk új jó benyomást tenni valakire, ha kiszolgáltatott helyzetbe hozzuk?
Mindez onnan jutott eszünkbe, hogy a héten járt nálunk egy mikrobiológus-orvos álláskereső. Már-már rémtörténeteket mesélt arról, hogy bántak vele eddig.

A dolgozni akaró jelölt kálváriája

Az említett mikrobiológus-orvos hölgyet leteszteltük, megnéztük az eddigi tapasztalatait és eredményeit. Azt láttuk, hogy nem csak a képesítései nagyon szépek, hanem a teszteredményei is, ráadásul bizonyíthatóan termelt eddigi munkahelyein. Szuper jelöltet ismertünk meg, bármelyik cég szerencsésnek mondhatná magát vele. Milyen tapasztalatai voltak az álláskeresés során?
Elmesélte, hogy nem talált még olyan munkahelyet, ahol normális irodai körülményeket biztosítanak. Olyan “horribilis” elvárásai voltak, hogy működjön a számítógépe, ne egy raktárépület hátulját nevezzék ki irodának, ne legyen penészes a fal, vagy hogy legyen WC-papír a mosdóban.
Ráadásul, mivel dekoratív megjelenésű hölgyről beszélünk, szokott kapni olyan ajánlatokat is leendő főnökeitől, amiknek sem ő, sem a kedvese nem örült…

Szerencsére most már jó kezekben van

A jelölt nagyon örült neki, hogy eljött hozzánk, mert teljesen új élmény volt számára, hogy emberként, mi több, ügyfélként kezeljük, és ennek megfelelően beszélgetünk vele. Elmondta, hogy a Performia volt az első cég, ahol érdemben kíváncsiak voltak rá, hogy ő kicsoda, és mire képes, mit tud.
Külön értékelte, hogy nemcsak az ő tesztjét néztük meg, hanem összevetettük annak a vezetőnek a tesztjével, személyiségével is, akivel valószínűleg dolgozni fog. Megyünk is vele a leendő munkahelyére, hogy bemutassuk.

Sok sikert kívánunk neki, és minden álláskeresőnek, aki hasonló nehézségeken megy keresztül!

A cégvezetőknek pedig tanácsoljuk, hogy figyeljenek a korrekt bánásmódra és az alapvető munkakörülményekre. Hiszen egy jó jelölt menekül onnan, ahol lekezelően bánnak vele, és ahol nincsenek meg a feltételek, hogy jól teljesítsen.

Szűcs-Torma Mária,
a Performia kiválasztási és jelölttesztelési szakértője