Nagyon szerették az olvasók Marten Runow korábbi cikkeit, ezért hoztunk még egy fontos témát svéd példaképünktől. Méltatlanul elhanyagolt szerep a magyar kkv-éknál a HR vezető, avagy HR menedzser, pedig ő az a személy a cégben, aki az összes többi munkatársat meghatározza. Kulcsember a cégben, és ez forintosítható is, illetve a munkatársi gárda alaphangulatán tapintható.
Akkor jöjjön Marten tapasztalata a HR vezetőkről.

Hogyan néznek általában a svéd cégek a HR menedzserekre?

Svédországban a HR menedzserek másmilyen fontosságúak. Főleg azért, mert a HR szerepe elég különböző tud lenni a különböző vállalatokban. Számos cégműködésben a munkaerőfelvétel csak egy kis része annak, amit csinálnak. A vállalatok menedzserei csak olyan mértékben „használnak HR-t”, amennyire segítséget is kapnak. Például ha a HR nem vesz fel jó embereket, akkor nagyon gyakran a menedzser saját maga veszi át a munkaerőfelvételt.

Ezért a HR vezető fontosságát ennek a HR által nyújtott értékes szolgáltatás mértéke adja.

Véleményed szerint mennyire fontos a HR menedzser a cég számára?

Az egyik, ha nem a legfontosabb feladata egy vállalatnak, hogy felelősséggel legyenek a szervezet létrehozásáért és fenntartásáért. Még ha a vezérigazgató nem is olyan tökéletes, valójában a HR-nek a munkája az, hogy kezelje a helyzeteket az igazgatósággal együtt. Mindezek mellett a személyzettel való törődés, az emberek irányítása, az új személyzet felvétele mind abszolút kulcsfontosságú tényezők egy szervezet sikerességében. Egyszerűen nem lehet félvállról venni ezeket a funkciókat vagy igazán nagy problémák adódhatnak és a rend hiánya, a termelékenység hiánya a versenyképesség csökkenéséhez vezet.

Úgy gondolod a vállalatok tudatában vannak ennek a fontossági szintnek?

Egyáltalán nem. Tapasztalatból mondhatom, hogy ezek a funkciók gyakran olyannyira el vannak hanyagolva, hogy a menedzsmentnek kétszer nehezebben kell dolgoznia azért, hogy valami működjön. Nagyon sok fejlesztendő rész van ezen a területen.

Úgy gondolod minden cégnek megérné, hogy legyen egy HR menedzsere? Milyen nagynak kell lennie egy vállalkozásnak, hogy saját HR menedzsere legyen?

Minden egyes vállalatnak szüksége van egy HR menedzserre. Manapság, néha ez azt jelenti, hogy a HR nagyon sok funkciót lát el például egy kis szervezetben. De annak a gondolata, hogy ne legyen senki ezen a területen olyasmi, amiért egy vállalat igazán nagy árat kell hogy fizessen. Ezen szerep fontosságának a figyelmen kívül hagyása valószínűleg a fő ok. Ha nem vagy képes a HR-t irányítani vagy felkészíteni, akkor nem fogsz eredményeket látni, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a HR szerepe olyasmi, amit tárgyalni kellene.

Mit nem szabad kihagyni, amikor egy HR menedzsert veszünk fel? Mi fontos, amit követnünk kell a felvételi folyamat során, amikor olyan embert keresünk, aki illik ehhez a pozícióhoz?

A HR menedzsernek elképesztően érdeklődnie kell a Termelés iránt. Ez egy ELENGEDHETETLEN tényező. Egy HR-esnek, aki megpróbál gondoskodni az emberekről, meg kell értenie, hogy ha egy személyben nincs hajlandóság vagy nem képes jól termelni, akkor önmagában ez a személyt rosszabbá teszi. A termelés az alapja a magas érzelmeknek és a jólétnek, és ha a HR-s mindennel foglalkozik, csak éppen a csoport hatékonyságával nem – beleértve az új tagokat is -, akkor mindig lesznek problémák.
A második kulcstényező az, hogy a HR-esnek SZERETNIE kell az embereket. Ez valójában nagyon egyszerű. Nem tudod igazán sikeresen kezelni azokat a dolgokat, amelyeket nem szeretsz és ha az emberek felvétele és menedzselése a munkád, jobban teszed ha tudod, hogyan kedveld őket.
A harmadik tényező az, hogy egy HR-es ideális esetben egy nagyon magas szintű helyes megítélése van, ami azt jelenti, hogy látják, hogy az emberek egyetértenek-e és mi a valós a csoporton belül. Ez nagyon leegyszerűsíti a szükséges kezelést.

Tudnál mondani egy példát egy konkrét vállalattal kapcsolatban, ahol egy HR menedzsernek a fontossága beigazolódott?

Persze, nagyon sok ilyen példánk van. Találkoztam egyszer egy nagy svéd biztonsági céggel, akinek egy fantasztikus HR-ese volt, aki egyszerűen nagyon termelő embereket vett fel a részükre. Azonban, ez a személy nem egy HR végzettségű, képzett ember volt és amikor a céget eladták, úgy döntöttek, hogy lecserélik az akkor HR-est egy olyan valakire, aki rendelkezik a „megfelelő oktatással”, hogy elvégezze számukra ezt a munkát. Nem foglalkoztak a termelékenységgel és hat hónapon belül elkezdték elveszteni a legjobban termelő menedzsereiket és a személyzetet a vállalatban. Általános idegesség lett úrrá rajtuk attól, hogy „nem kapnak valódi segítséget a HR-től”.

Mit gondolsz, egy jó HR menedzser több pénzt tud hozni a vállalat számára és ha igen, hogyan?

Teljes mértékben. Nem csak hogy több pénzt hozhatnak, de úgyszintén drámai mértékben növelhetik a szervezet méretét és fenntarthatóságát is. Nagyon kevés olyan szerep vagy funkció van, aminek nagyobb hosszútávú hatása van egy vállalat bevételére, mint a HR funkciók kompetens elvégzésének. Stabilitást és hosszú életet biztosít bármely szervezet számára.

Milyen tulajdonsággal (ha csak egyet választhatnál) kell rendelkeznie egy HR menedzsernek?
Azt mondanám, hogy a helyes megítéléssel, ami kombinálva lenne magas termelékenységgel.

Az eredeti interjút Marten Runow-val Barbora Hartmannová készítette.
Copyright © Performia International

Érdemes végiggondolnod, hogy a Te személyzeti vezetőd ilyen vagy sem? Elég jól termel, más jól teljesítő embereket vesz fel? Szereti az embereket és a munkáját?

Ha szeretnéd, hogy a HR vezetőd még alaposabban megértse az embereket, akkor szeretettel várunk Marten Runow Hatalom az érzelmek felett tréningjén. Aki eljön, sosem fog ugyanúgy nézni az emberekre, mint az előtt. A korábban furcsának és érthetetlennek tűnő viselkedés egyszerre értelmet nyer, és tudni fogod, hogy mit kezdj vele. Nagyon durva lesz!

Csermák Ágnes
személyzetfelvételi specialista