Van egy nyílt titok a magyar cégekben, amiről senki sem beszél. Mi az? Hogy minden második vezető szeretőt tart. Tudom, hogy ez rengeteg, de nem túlzok.

Hogy lehet az, hogy a vezető szeretője nyílt titok? A cégben általában mindenki tud róla. Persze a cégvezető sosem áll ki a csapat elé, és jelenti be nyilvánosan, hogy “Ő Kiss Éva, a szeretőm.” Mégis ki szokott derülni, és ha már egy munkatárs tudja, akkor biztos, hogy elterjed a kollégák között.

Így keveredtem bele egy szappanoperába

Sok évvel ezelőtt felhívott egy ismeretlen férfi, hogy szeretne velem találkozni. Azt mondta, hogy nem árulhat el semmit, de életbevágóan fontos. Hosszas győzködésre sem akarta elmondani, hogy miért akar valójában találkozni. Végül sikerült kihúznom belőle, hogy bajban van, mert van egy szerelme, aki házas.

Persze a kapcsolatuk titokos a férj előtt, és mindig kitalálnak valamit, amivel fedezik a találkozóikat. Legutóbb azt találták ki, hogy egy szomszédos ország konferenciájára a mi cégünk kisorsolt egy helyet, és ő nyerte. Még egy gmail-es címről érkező értesítést is gyártottak alibiként. De a férj szagot kapott, és készül felhívni engem, hogy megkérdezze, hogy valóban így történt-e. Mondtam a telefonos férfinak, hogy akkor jöjjön be, és beszéljünk.

Azt tudtam, hogy ha engem felhív a férj, akkor nem fogok neki hazudni senki kedvéért. Be is jött a szerető, és megbeszéltük, hogy miért rossz, amit csinálnak, miért etikátlan helyzet, hogy nem méltó egyikőjükhöz sem, ráadásul most még engem is bajba akarnak sodorni. Ha valakit rá is tudnának vennni egy ilyen hazugságra, akkor még tovább húznák a bajt. Ránézett arra, hogy valóban ártanak ezzel egymásnak és a környezetüknek.

Ezután behívtam a hölgyet is. Mondtam neki, hogy a kollégám segít neki, hogy valami jót hozzunk ki ebből a helyzetből. A hölgy azt mondta, hogy ő bármit hajlandó megtenni, csak a végére megmaradjon a férje és a szerelme is. A kollégám megígérte neki, hogy csak az fog történni, amit ő valójában akar…

Végül sok beszélgetés után a hölgy és a férje elvégeztek egy házassági tanácsadást, és rendbehozták a házasságukat. A szerető pedig kiesett a képből.

A tanulság a szappanoperás sztoriból

Ebből a régi történetből is jól látszik, hogy mennyi hazugsággal jár egy titkos kapcsolat. Ez a párocska is már ott tartott a hazugságok sorában, hogy logikus ötletnek tűnt nekik egy számukra idegent megkeresni, és bevonni a hazugságaik hálójába.

Minél tovább tart a viszony, annál többet kell hazudni. Egy idő után ez nagyon leterherli az embert, és lerontja az önértékelését.

Mi a másik nagy gond a főnök szeretőjével?

Nyilván a cégvezetőnek magánügye, hogy kivel “alszik” együtt. Mégis kihat az egész cégre.

Ahol a munkatársak a főnök háta mögött megbeszélik a félrelépéseit, ott a főnöknek nulla joga van beleszólni a munkatársak magánéletébe.

Tehát Te határozod meg az etikai szintet, te mutatod a példát. Ha a szerető tartással alacsony etikai szintet határozol meg a cégedben, ne várd, hogy a munkatársaid becsületesek legyenek és tiszteljenek.

Hogy függ össze a szerető a munkamorállal? Ahogy az előbb megbeszéltük, a nyílt titok állandó hazugságáradattal jár, a hazugságok pedig az önbecslés ledarálásához vezetnek. Egy ilyen vezető nem tudja kivívni a tiszteletet, nem fogja tudni megkövetelni az őszinteséget és a kemény munkát.

Dolgoztam olyan céggel, ahol a párkapcsolatokról beszélgettünk, és azt mondta nekem a csoport, hogy “Ne legyek már naiv, nincs is olyan ember, aki még nem csalta meg a párját.” Mondtam nekik, hogy nem vagyok naiv, épp itt áll előttetek egy ilyen ember! Nekem vagy volt párom, vagy nem, de amikor volt, sose néztem másra. Kinevettek, nem is hitték el. Egy ilyen csoport biztos, hogy etikátlanul végzi a munkáját is. Mert nincs olyan, hogy valaki etikátlan a magánéletben, de kisangyal a munkában. A kettő elválaszthatatlan az embertől.

Mit gondolsz erről a kényes témáról? Számodra is logikus, hogy a vezető szeretője és a munkamorál közt van összefüggés, vagy más a véleményed?

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod!

Ha szeretnél példamutató vezető lenni, megkapod hozzá a hasonló nézőpontokat és az eszköztárat A jó vezetés művészete tréningen.