Ma folyton azt halljuk, hogy a munkavállalók már nem csak jó munkát keresnek, magas fizetéssel, hanem jó csapatot is. A munkahelyi légkör, a hangulat sok esetben fontosabb a dolgozónak, mint a havi bér összege. A cégeknek ráadásul nem csak a jó munkaerő megszerzéséért kell küzdeniük egymással, de kihívást jelent a meglévő emberek megtartása is, vagy éppen a motivációjuk. Mi mindent tehetünk azért, hogy az embereink jól érezzék magukat a cégünkben, és lehetőleg erről még beszéljenek is otthon vagy baráti körben? Erről lesz ma szó.

Kezdjük a csapatnál!

Hogyan tartsuk a cégnél és hogyan tartsuk lelkesen a jó embereinket? Először is, csoportban gondolkodj, ne emberekben. Persze az is fontos, hogy egyénként jól érezzék magukat a kollégák. Hogy testhez álló legyen a feladat, jó sok kihívás legyen benne, vagy azoknak, akik a stabilitást szeretik, épp ellenkezőleg, biztonságosan tudják működtetni rutinszerűen a területüket. Tehát az egyén is fontos. Mégis, az igazi erő a csapatban van, mert együtt többet tudunk elvégezni, többre jutunk. A csapat erőt, biztonságot ad.
Hogyan építsünk egyénekből csapatot? A csapatépítés számos eszköze közül most a hagyományteremtést emelem ki.

Így jönnek létre nálunk a hagyományok

December elején elkezdtük szervezni a céges karácsonyt. Nálunk ennek hagyománya van, pontos procedúrája. Mivel vannak olyan kollégáink, akik most karácsonyoztak velünk először, ők természetesen ezt nem ismerhették. Arra lettem figyelmes, hogy a konyhában ebéd közben a régi kollégák lelkesen, sokszor egymás szavába vágva mesélték, mit és hogyan szoktunk csinálni karácsonykor. Figyeltem őket és nagyon boldog voltam. A munkatársaim szeretik ezt a hagyományunkat. A többiek pedig érdeklődve és kíváncsian hallgatták, mi hogyan ünnepeljük együtt a karácsonyt, így az izgatott várakozás rájuk is átragadt. Elkezdődött a szervezés, amiben önként vállaltak feladatokat és tervezgették, mi kerüljön a fa alá.

Milyen a Performia karácsony?

Na, nézzük, hogyan is néz ki nálunk a hagyományos (Trade Mark) Performia karácsony. Már a fa megrendelése is hagyomány, mert mindig ugyanonnan vásárolunk. Interneten rendeljük, és a kért időpontban szállítják. Idén már kedvezményt is kaptunk a hűségünkért. Közösen díszítjük a fát, ami persze a plafonig ér. Imádjuk, ahogy tele lesz fenyőillattal az aulánk!

Aztán az utolsó munkanapon kezdünk egy rendhagyó munkatársi értekezlettel. Összefoglaljuk az év eseményeit, számba vesszük az elért eredményeket. Együtt örülünk a sikereknek. Majd jönnek a különleges elismerések, dicséretek. Nálunk mindenkinek jut belőle bőven, mert mindenkinél találhatunk nyugtázni valót. Ez jó alkalom kiemelni a jót, azt ami hozzájárult a közös sikerhez, a csapat hangulatához. Ha tetszik ez az ötlet, és nem akarsz karácsonyig várni, találj rá egy alkalmat, és oszd ki a különleges elismeréseket minél előbb!

Ezután sorban mindenki elmondja, hogy mit hozott neki ez az év, és mit jelent számára, hogy ennél a cégnél dolgozik. Hát, mit mondjak! Kell némi edzettség, hogy végig tudjam hallgatni a kollégáimat. Olyanokat mondanak, amit azután a legféltettebb kincseid közé fogsz zárni. Vallomások, amiket talán ők is akkor fogalmaztak meg először a cégről, a csapatról vagy akár rólad. Na ez PR!!! A csapat számára javítja a cég megítélését. Ha ehhez úgy gondolod, már túl sokan vagytok, csináld kisebb csoportokban, területenként, részlegenként. Ne erőltesd, engedd önkéntes alapon. De ne csodálkozz, hamarosan mindenki benne lesz a buliban, mert ez bizony ragályos.

Aztán jön a várva várt ajándékozás! Ami nálunk egy igazi játék. Ezt a hagyományt én is az előző munkahelyemről örökítettem át. Annyira megszoktuk, hogy ezen nem változtattunk a Performiában sem. Precíz szabályok szerint találomra lehet választani csomagot a fa alól vagy éppen ellopni valaki másét. És persze közben mennek a cukkolások, biztatások. Ez a játék igazán vérre megy a kiszemelt portékáért, nincs barátság, csak egyéni érdekek! És közben rengeteg vidámság és nevetés! Aztán pedig jön a közös ebéd egy kellemes helyen, ahol kötetlenül beszélgetve eltöltünk valamennyi időt.

A tradíciók összehozzák a csapatot

A hagyományok erősítik az összetartozást, mélyítik az elkötelezettséget, lojálisabbak lesznek a kollégák, mert ide tartozni jó. Teremts hagyományokat! Találj egy megfelelő apropót, és máris kezdheted!

Mi jöhet szóba a karácsonyon kívül? Még alig futottak ki az évvégi ünnepek, már nyakunkon van a báli szezon, és a farsang. Aztán ott van a cég születésnapja. Egy ilyen alkalommal elmeséltem a munkatársaknak és az ügyfeleinknek, hogyan született meg a döntés, hogy megcsinálom a Performiát Magyarországon. Ez egy jó kis sztori, talán majd egyszer ezt is megírom neked. Ami érdekes volt, hogy azt követően a munkatársak is el kezdték mesélni a saját sztorijukat. Micsoda történetek! Milyen volt az első találkozás, mit hallottak rólunk, sorsszerű véletlenek vagy éppen erős szándék. Imádtam hallgatni! Ugye neked is megvan a saját sztorid? Ne tartsd magadban, meséld el! Teremts vele hagyományt!

Aztán télen lehet síelni vagy korcsolyázni, nyáron evezni, bográcsozni, kirándulni. Hívd meg a családtagokat vagy épp az ügyfeleiket egy-egy ilyen alkalomra. Mehettek rendszeresen színházba, moziba. Ünnepeljétek meg a kimagasló eredményeket, és sorolhatnánk vég nélkül. Csinálj egy gyors felmérést, hogy mit szeretnének a kollégák, és kezd azzal.
Írd meg, ha nálad van olyan hagyomány, amit imád a csapat! Ígérem, közzé teszem, hogy mások is ötletet kaphassanak.

2017. legyen nálad is a csapatépítés éve! Benne vagy?

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod