kompetencia

A kimagasló teljesítményt elősegítő kompetencia olyan tulajdonság, mint amilyennek az első modern filozófus, René Descartes a józan észt jellemzi. A finom humorú leírás egy kis változtatással így hangzik: „Nincsen semmi, ami igazságosabban lenne elosztva az emberek között, mint a kompetencia. Mert mindenki azt hiszi, jutott neki belőle. Többet, mint amennyi van, még azok sem igen szoktak maguknak kívánni, akiket minden más dologban csak igen nehezen lehet kielégíteni.”

Más szóval: mindenkiben buzog a kompetencia. A mindennapi valóság azonban sokszor mást mutat.

Honnan az eltérés?

Hogyan mérhető a kompetencia?

Az önéletrajzok átolvasása és a felszínes állásinterjúsdi ebben sajnos nem sokat segít. Ezek a hagyományos módszerek nem a jelentkezők valódi arcát, hanem a társas érintkezésben használatos mosolygó álarcot mutatják.

kompetencia_2

Óvakodj a bevett eszközök használatától, főleg ha azt mutatják, amit látni szeretnél! Mindig önmagunkat a legkönnyebb becsapni! Hiszen ebben a jelölt is szívesen segítségünkre van…

A felszín stimmel, na de mi a háttér?

Sőt még az őszinte jelentkezők esetében is egészen más a helyzet, mint amit a papírforma mutat.

  • Mert valamikori tudása elavulhatott időközben, ha nem gyakorolta. Lehet, hogy hosszú évek teltek el azóta, hogy utoljára használta azt a készséget, amiről egyébként hiteles bizonylata van. Ne a Te céged legyen számára a gyakorlóterep!
  • Mert lehet, hogy a vizsgát, amire egyébként joggal hivatkozik, kegyelem kettessel zárta – többszöri próbálkozásra –, amikor egyszer végre jó napja volt. Ne a Te vállalkozásodon kísérletezzen vele újra!
  • Mert a gyakorlatban nyújtott teljesítményt más tényezők határozzák meg, mint az iskolás tudás. Itt nem elméletről és intézményesen megkövetelt formaságokról van szó, hanem alkalmazásról, ahol élesben kell bizonyítani. Ne a Te íróasztalod legyen az iskolapad!

Ma már léteznek olyan tesztek, amelyek egy csapásra láthatóvá tehetik a papírformán túli reális helyzetet. Rendelkezésre állnak olyan interjútechnikai módszerek is, amelyekkel villámgyorsan alkothatsz hiteles képet a jelentkezőkről. Ha nem előre gyártott válaszokra, hanem a jelöltek által hozott kompetencia valós színvonalára vagy kíváncsi, akkor olvass tovább:
https://performia.hu/szolgaltatasok/performia-kepzesek/interjutechnikak