Azt hallani a sajtóban, hogy sok cég azon gondolkozik, hogy a vírushelyzet alatt „letesztelt és bevált” Home Office rendszert meg akarják tartani a válság utáni időszakban is. De ez vajon mennyire jó ötlet?

 

A munkavállalói oldal

 

A munkavállalói oldalról jó pár plusz pontot fel tudunk sorolni. Nem kell olyan korán kelni, nem kell naponta akár 2-3 órát is utazni a munkába és haza, és amikor szünetet tart valaki, akkor beleférhet otthon 1-2 gyors teendő elvégzése is, és még a kutya is meg van sétáltatva délben.

Egy munkatárs szempontjából látjuk ennek a pozitív részét. Bár kérdéses, hogy sokáig mennyire tesz jót egy embernek, ha nem kap semmilyen külső ingert és egész nap nem találkozik emberekkel a családján és szomszéd nénin kívül. A fentiek csupán rövidtávon lehetnek előnyös dolgok.

 

Munkáltatói oldalról egy kicsit másképp fest

 

Nézzük, hogy a munkáltató oldaláról milyen pro-kontra érvek vannak.

Hallottam olyan előnyöket cégektől, hogy nem kell irodát bérelni, vagy kevesebb a rezsi vagy nincs annyi civakodás a munkatársak között és nyugisabb az élet, ha mindenki otthon van. Ezek elképzelhetőek.

Többen azzal érvelnek, hogy az otthoni munkában sokkal hatékonyabbak tudnak lenni, mert nem csak 8, hanem akár 10-12 órát is dolgoznak egy nap. Lehet, hogy rövid távon ez így van, de hosszú távon egészen biztos vagyok benne, hogy a hatékonyság romlik, hiszen sokáig ezt nem lehet csinálni. Pár hét után az ember besokall, ha a jól megszokott heti 40 óra helyett 50-60 órákat dolgozik egy héten.

Ami miatt még nem annyira jó ötlet ez a munkavégzés az az, hogy csak nagyon-nagyon kevesen képesek ténylegesen felelősségteljesen ellátni a saját tevékenységüket, külön külső kontroll vagy irányítás nélkül.
Emellett rendkívül leszűkíti az életterét az embereknek, nagyon befelé fordulóvá válnak, és természetesen sokkal kevesebb lesz az együttműködés a csapatban.

 

Kik a Home Office szerelmesei?

 

Valljuk be őszintén, hogy ha nem vagyok „élő” tagja egy csapatnak, akkor a felelősségem is kevesebb. Ez csak azoknak lehet pozitív, akik egyébként sem akarnak sok felelősséget vállalni. Emellett a média is egyre csak azt sulykolja belénk, hogy ne dolgozz bárkinek, légy a saját főnököd, ne függj másoktól, és persze dolgozz Home Office-ban. Vagyis, maradj otthon és dolgozz egyedül!

 

 

 

Akkor most kell nekünk a Home Office vagy sem?

 

Nem állítom, hogy nem lehet berakni alkalmanként 1-1 napot, amikor a munkatársak otthonról dolgoznak, hiszen lehet, hogy fontos küldeményt vár, ami napközben jön, vagy fontos elintéznivaló lenne helyben és azt csak délután 3-ig tudja elintézni, vagy már pénteken hazamenne vidékre és így előbb el tud indulni. Vannak ésszerű okok, melyek miatt beleférhet olykor a Home Office.

Viszont mindannyiunknak látni kell, hogy ez egy kampány. Ez egy kampány, ami nem erősíti a szervezeteket. Ami nem erősíti a csoportokat. És egyedül nem lehet erősnek lenni. Lehetsz bármilyen szuper és képes, de ha egyedül vagy, a többiek megölnek.

Neked cégvezetőként ahhoz, hogy tényleg erős csapatod legyen, aki kiállja az idő próbáját, és kiállja a megpróbáltatásokat, olyanokra van szükséged, akik mindig ott vannak a fedélzeten. Akik nem félnek felelősséget vállalni és akik szeretnek együttműködni a többiekkel.

Tehát az egyetlen megoldás az, hogy maradj szervezett és ha lehet, akkor maradjon együtt a csapat és ne dolgozzatok hosszú távon Home Office-ban!

 

És mivel a csoport lelke a vezetője, fontos, hogy a Te vezetőid is ezt támogassák! Ennek erősítésére küld el őket A gyakorlati vezetés képlete tréningünkre!