Ahogy létfontosságú, hogy továbbra is kommunikációban maradj az ügyfeleiddel vagy beszállítóiddal, létfontosságú az is, hogy Te, mint a csoport vezetője szoros kommunikációban legyél a saját csapatoddal is. Vezetőként, mindent látnod és érezned kell, ami körülötted történik. És amit kifelé kell kommunikálnod, és ezt a munkatársaidnak is éreznie kell rajtad, az a stabilitás és az, hogy bármikor fordulhatnak hozzád segítségért.

 

Mi a helyzet ma a kollégákkal otthon?

Az emberek többségének a magánéletében sincs könnyű dolga. A gyerekek nem járhatnak iskolába, a szülőknek kell az oktatásukat kontrollálni, ami önmagában egy teljes idős elfoglaltság. Emellett a hétvégén nem mehetünk szinte sehová, nem csinálhatjuk szabadon a megszokott rutint, mint például kirándulás, mozi, csapatépítők, közösségi élet, stb. Ezek mind növelik az emberekben a feszültséget és emiatt nagyon fontos, hogy érdeklődj és kommunikációban legyél a munkatársaiddal.

 

Mit tegyél cégvezetőként?

Ha látsz rajtuk valami szokatlan, plusz frusztráltságot, akkor kérdezd meg őszintén, hogy vannak és hallgasd meg őket! Nem neked kell vezetőként megoldanod a munkatársaid problémáját, de amiben tudsz, segíts nekik! Amikor látod, hogy már nem a problémán vannak rögzülve és jobban érzik magukat, akkor tedd át mindenki figyelmét a termelésre. Attól egészen biztosan még jobban lesznek. A munka egy jó terápia tud lenni. Próbáld ki!

Tudod, ma sokkal nyitottabbak az emberek, mert valakinek muszáj, hogy elmondják a gondjaikat. Félre ne érts, nem szeretetszolgálatról van szó, csupán arról, hogy most lehet, hogy egy kicsit jobban oda kell figyelned a kollégáid jó érzelmi állapotára.

Meg fogja hálálni hosszú távon az, ha a kollégák tudják, hogy olyan vezetőjük van, aki a legnehezebb helyzetben is törődik velük, holott nyilván valóan érinti őt is a helyzet.

 

 

Szervezz napi meetingeket, hogy szinten tudd tartani a csapatod morálját. Ha home office-ból dolgoztok vagy a csapa egy része távolról termel, akkor nyugodtan használjátok a Skype-ot vagy a Zoom-ot, kiválóan működik.

Kérj napi terveket és a nap végén napi jelentéseket tőlük, hogy lásd, haladnak és a munkán van a figyelmük. Ez nem csak neked és a cégnek jó, de nekik is. Nem a jelen problémáin pörögnek, hanem dolgoznak.

A napi meetingekre legyen beiktatva magánéleti kérdés is, legyenek szórakoztató történetek és meséljetek el mindent, ami a munkában jó hír és előrehaladás, mert ettől lelkesebb lesz a csapat. Röviden, nem kell órákat sztorizgatni és tutujgatni a munkatársaidat, de töltsd meg pozitív üzenettel a meetinget. Lássák, hogy minden rendben van. És azért, hogy ez igaz is legyen, neked kell mindent megtenned! Hisz téged figyelnek és téged követnek. Ha Te elhiszed, hogy minden jóra fordul, akkor ők is el fogják!

 

Az emberek segítség „gombja”

Kérd meg a őket, hogy segítsenek Neked és a többieknek! A segítség egészen mélyen gyökerezik az emberekben és akármilyen baj van, a többség hajlandó arra, hogy ebben a nehezebb helyzetben is támogassa a környezetét.
Nézz csak körül a világban. Az emberek segítik az időseket, visznek nekik élelmet. Adományoznak az egészségügyi dolgozóknak és támogatják egymást. És megfigyelhető, hogy ettől sokkal jobban vannak, mert hasznosnak érzik magukat.

Ezért emlékeztesd a munkatársaidat, hogy segítség egymást a csapatban, fogjanak össze és akkor együtt túlélitek ezt a válsághelyzetet. Akár adhatsz olyan munkát is nekik, amiben párban tudnak dolgozni, hogy senki ne dolgozzon egyedül. Csináltass meg velük olyan dolgokat, amikre régóta nem volt időtök és a hasznotokra lehet, mert lekerül róla a figyelem. Leltározzatok, takarítsatok, tanuljatok. Hidd el, megéri!

Hiszem, hogy hamarosan nem kell már több hasonló cikket írnunk ebben a témában, mert a világban lévő helyzet stabilizálódni fog, helyre áll a gazdaság és beindul az élet.

 

Addig is kitartást!

 

Ha szeretnél Te és a csapatod többet megtudni arról, hogyan kell vezetőként kommunikálni a munkatársakkal, akkor ez a tréning érdekelhet!