Nem telik el úgy egy hét, hogy ne kellene cégvezetőként személyzeti problémákat kezelned? Az egyik folyamatosan csúszik a határidőkkel, a másik kétbalkezes, és halomra gyártja a selejtet, a harmadik pedig olyan lassan és megfontoltam végzi a munkáját, hogy jövő ilyenkorra sem lesz kész vele. Ismerős a helyzet?

Na nézzük csak meg, merről fúj a szél?

A tudásnak ára van… ahogy a tudatlanságnak is!

Nem kérdés, hogy a személyzettel akkor van a legkevesebb gond, ha eleve alkalmas embereket veszünk fel a cégbe. A probléma csak az, hogy ha Te cégvezetőként toborzol, és nem tanultál soha a kiválasztásról, akkor valószínűleg nem vagy szakértője a munkaerő felvételnek. És itt kezdődnek a gondok.
Ma már külön képzik a pályázókat arra, hogyan tudják a képzett HR szakembereket megtéveszteni egy önéletrajzban, egy motivációs levélben vagy a személyes interjún. Ha Te nem vagy képzettebb ezeknél a pályázóknál, akkor ők fogják irányítani a folyamatot, nem Te. És azok, akik kifejezetten arra játszanak, hogy eladják magunkat úgy, hogy végig palástolják az alkalmatlanságukat, gond nélkül be fognak kerülni a cégbe. Ez baj lesz neked, baj lesz a csapatnak és baj lesz a cégednek. Nézzük meg, miért!

Amikor kígyót melengetsz a kebleden

Elmesélek egy megtörtént esetet, amit pár éve hallottam. Felvettek az egyik céghez egy projektvezető kolléganőt. Mivel rohamosan nőtt a projektjeinek a száma, kapott maga mellé egy asszisztenst, majd kis idő elteltével még egyet. Hónapokig nem tudták azt, hogy mi folyik abban az irodában, ahol dolgoztak. Csak annyit látott a vezetőség és a többi munkatárs, hogy folyamatosan jönnek az eredmények, a lányok látszólag jól vannak és az ügyfelek ki vannak szolgálva. Aztán egy nap váratlanul felmondott az egyik asszisztens. Mindenkit ledöbbentett a hír a cégben, és a vezetőség azonnal elkezdte kivizsgálni, mi történhetett.
Kiderült, hogy a projektvezető a saját munkáját is a két asszisztensével végeztette el. És miközben halálra dolgoztatta őket, olyan félelemeben voltak, hogy nem mertek erről szólni senkinek a cégben. Majd amikor ez az asszisztens felállt, borult a bili és kitálalt a másik.

De addigra már elveszítettek egy jó asszisztenst, és sajnos a legnagyobb ügyfelüket is. Ugyanis kiderült, hogy az eredmények, amiket minden meetingen prezentált ez a hölgy, nem voltak valósak, és az ügyfél másfél hónapja nem lett szolgáltatva. Bemocskolta a cég hírnevét, szégyent hozott a cégvezetőre, és utólag az is kiderült, hogy hazugságokat terjesztett a cégben egyik kolléganőről a másiknak minden csoportban. Szép kis bajkeverő!

Kérdés még számodra, hogy miért kell értened a kiválasztáshoz?

Van az úgy, hogy nem látod a fától az erdőt…

A fenti „képzett PR-os” jelöltnek megvan az ellentéte is. Ugyanis számtalan esetben találkoztunk már azzal, hogy a jelölt nem igazán dolgozott azon, hogy „eladja” magát nekünk az interjún. Ő nem ilyen. Ő inkább az a típus, akinek kiadod a feladatot, megérti és megcsinálja. Nem egy nagyszájú, nagyhangú ember, de cserébe olyan, akire mindig lehet számítani.
Mondd meg nekem: ha nem tudod, hogyan lásd meg ki az, aki csak PR-ozza magát, de nincs mögötte semmi, és ki az, aki csendes, de a legnagyobb hősöddé válna, akkor hogyan tudod megakadályozni a fentihez hasonló baleseteket? Sehogy!

Nem állítom, hogy az, aki dicséri magát és büszkén mesél az eredményeiről, az minden esetben félre akar vezetni. Vagy azt, hogy keresd a csendes embereket, mert ők a tuti befutók. Csupán annyit akarok ezzel mondani, hogy ha nem látod meg az álarc mögött a valódi szándékot, a szavak mögött a valódi eredményeket és azt, hogy mire számíthatsz tőle, ha felvetted, akkor megette a fene az egészet!

Most újra megkérdezem: tele van a hócipőd az alkalmatlan jelöltekkel? Akkor képezd ki magad profi toborzóvá! Garantálom, hogy soha többé nem fogsz mellé nyúlni!

Tedd meg az első lépést azzal, hogy részt veszel a következő INGYENES Online előadásunkon!

Amennyiben tetszett a cikkünk és szívesen olvasnál még tőlünk hasonlókat, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!