Vajon kell-e szűrni, tesztelni vizsgálgatni fizikai dolgozókat felvétel előtt? Hegyekben álló pénztartalékok esetén nem muszáj. Egyéb esetben íme, amit a témáról tudni érdemes…

 

Általános gyakorlat: vagy bejön vagy nem!

Amit tapasztalok, hogy általánosan úgy gondolják a cégvezetők, hogy a fizikai állományt nem nagyon kell szűrni. „Jó egyáltalán, ha kapunk” meg „úgyis a betanítás alatt, meg majd a munkában dől el, hogy mit tud csinálni” vagy „a termelési vezetők már úgyis ránézésre tudják, hogy ki lesz jó és legfeljebb, ha nem dolgozik, akkor kiteszik.” Illetve többször hallottam már azt, hogy „Én nem fogok fizetni a fizikaiak felvételéért”.

Ezzel szemben már egy irodai dolgozót vagy egy asszisztenst szívesen letesztelnek.

 

Mit lenne jó előre látni egy fizikai dolgozó esetében?

Ugye mi az, amit akarunk látni ezekkel a különböző vizsgálatokkal? Több dolgot, de a legeslegfontosabbak a következők:

  • Mennyire felel meg arra a munkakörre, amire fel akarjuk venni?
  • Mennyire monoton vagy mennyire kihívásorientált az a feladat?
  • Könnyen betanítható, vagy több betanítást igényel?
  • Mennyire képes másokkal együttműködni?
  • Mennyire szociális vagy mennyire romboló a csapat számára?

És ezen kívül még nagyon-nagyon sok mindent.

Ha azt látjuk, hogy ezeket az adatokat ezekből a vizsgálatokból megtudjuk előre – mert persze, hogy utólag kiderül, nem kérdés – akkor csak egyetlen dolgot szoktam megkérdezni a cégvezetőtől. Tudsz-e olyan esetet mondani, amikor nagyon komoly problémát, gondot, ne adj Isten erkölcsi, fizikai, anyagi kárt okozott neked egy fizikai dolgozó?
Szinte azonnali reakció az, hogy „Na ne is kérdezd!”
Ebben az esetben a kérdés evidensen adódik: Miért gondoljuk azt, hogy a fizikai dolgozók tudatos szűrése, vizsgálata kevésbé fontos, mint a szellemi dolgozóké?

A vizsgálatnak az az egy célja van, hogy mindaz, amit később megtudunk, lehetőleg előbb tudjuk meg, és ne a károkból tanuljunk, hanem már a tanácsok alapján tudjuk végezni a kiválasztást.

Mindig egyetlen egy dolgot szoktam kérni az ügyfelektől. Ne vegyetek fel tesztelés nélkül embert! Ez nem jelenti azt, hogy 50 jelentkezőből 48-at le kell tesztelni. Előbb nézd meg, vagy csinálj vele próbanapot vagy bármit, de mielőtt kezet fogsz vele, előtte végezd el vele a személyiség vizsgálatot!

 

Két rövid sztori

Volt olyan ügyfelem, aki arról számolt be, hogy egy kifejezetten destruktív ember, aki egyébként hangadó is volt, mire észbe kaptak, addigra elvitt 3-4 jó embert az üzemből.

A másik eset Erdélyből való, amikor szintén egy egyáltalán nem termelékeny, mondhatni lusta betanított munkás, úgy érte el, hogy ne kelljen dolgoznia, hogy a gyártószalagba kavicsot dobott be titokban, amitől leállt az egész gép. És mivel olasz volt a berendezés, ezért Olaszországból kellett megrendelni hozzá a javítást, és mire megérkeztek, addigra volt egy pár nap szabadideje.

Tehát egyszerűen csak látni kell azt, hogy a romboló ember az rombol a termelésben is nem csak az irodában. Lehet, hogy ki tudjuk rúgni 2-3 hét vagy 2-3 hónap múlva, de addig megannyi keserűséget okozott a felettesének és a társainak is.

Egy biztos, hogy a mi kötelességünk a meglévő, jól dolgozó embereinknek olyan új kollégákat biztosítanunk, akik hozzátesznek a csapathoz és nem elvesznek. Ezzel tartozunk azoknak, akik itt vannak mellettünk már ma.

Összességében egyetlen jó okot nem látok, hogy miért ne kellene alapos vizsgálat alá vetnünk a fizikai dolgozókat.

Szeretnél még többet megtudni arról, hogyan építhetsz egy hatékony csapatot? Ismerd meg Hiányzó Összetevő tréningünket!>>

 
 
Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!