Csermák Ági feladata nálunk, hogy ellenőrizze, a Performiánál tanult módszerek bekerülnek-e az ügyfeleknél a gyakorlatba, és ha igen, milyen változtatásokkal. Éles szemével kiszúr bármit, ami ronthatja a hatékonyságot. Gyakorlatias tanácsaival segít az ügyfeleknek gyorsan, profi személyzetfelvételi rendszert kialakítani.

Eközben a munka közben rengeteg tapasztalatot szerez a minőségbiztosításról, ebből fog ma megosztani velünk néhány fontos gondolatot.
 

Minőségbiztosítás – cégen belül vagy kívül oldod meg?

Ha eddig azt gondoltad, hogy a minőségbiztosítás nem annyira fontos terület, akkor Te a cégeden kívülre helyezted ezt a pozíciót és vásárlói reklamációnak hívják. Ez az, amikor a hibát nem Te veszed észre, vagy az embereid, hanem valaki, aki kívül fizetett a termékedért, szolgáltatásodért.
Ez presztízs- vagy üzleti veszteséggel végződik, még akkor is, ha elegánsan meg tudod megoldani.
 

Amikor megtörtént a baki, még további hibalehetőségek merülnek fel

Ha jogos vásárlói reklamációt kaptál, akkor elkezdődik a problémamegoldás. Itt szokott bekövetkezni a második mulasztás. Mire gondolok?

1. Feladat: Javítsd ki a terméked! Oké, kijavítod, kezeled, jó esetben kompenzálod az ügyfelet.
2. Feladat: “Javítsd ki az embered”, aki azt a terméket létrehozta! Ezt maximum alapos dorgálással, kirúgással, vagy magas vérnyomással és szívinfarktussal kezelik a vezetők. Magyarul, ez a lépés ki szokott maradni. Így a hiba újra és újra előfordulhat.
 

Joggal kérdezed, hogy miért nem azt csinálta a kollégám, amit mondtam? Miért nem vette észre?

Hát azért, mert nem tudod, mi jár a munkatársad fejében, nem is sejted, hogy bizonyos dolgokra hogyan fog reagálni. Amikor belépett hozzád elmondta, hogy ő miben jó. Arról azonban nem esik szó, hogy milyen hibákkal és nyomógombokkal (azonnali reakcióval járó negatív emóciót okoz) rendelkezik, hogy kezeli a nyomást, mennyire rendszerető, milyen a hajtóereje és a felelőssége.
Nem kaptál hozzá használati utasítást, hogy ha vörösödik a feje, akkor robbanni fog, vagy vissza tudja fogni magát.
Vagy ha azt mondja „igen főnök”, akkor tényleg elvégzi-e a munkát, és valóban azt kapod-e amire szükséged van?
Hangulattól függ a munkavégzése, vagy képes akkor is teljesíteni, amikor baja van.

Hát ezt bizony nem tanítják sehol.

Amikor te bejelentetted a Cégbíróságon, hogy céget akarsz alapítani, akkor nem kaptál egy kis útmutatót, hogy figyelj, annyit fogsz elérni a cégeddel, amennyit ki tudsz hozni az embereidből!

Pedig, ha nem építesz csapatot, akkor belső játszmák miatt nem lesz idő termelni.
Ha rosszul választasz új munkatársat akkor az pénzügyileg X forint azonnali veszteség, és X forint csapat helyrehozatal veszteség lesz (zűrzavar, zaklatottság nem termelés, kilépés).

A munkaerőpiaci változások miatt, most már egyre több cégvezető rájött, hogy ezt pótolni kell. És arra is, hogy most nem egy újabb egyetemi képzésen fogja ezt megkapni.
Vannak olyan cégek, akik semmilyen felesleges tudásanyaggal nem foglalkoznak és csak kizárólag a területen végzett sikeres akciójukat tanítják meg.
Személyzetfelvétel és kezelés területén a Performia ebben egyedülálló képzést nyújt. Csak azokat a dolgokat tanítjuk meg, amit konkrétan csinálnod kell. És ezt azokkal a konzultánsokkal végzed, akik ezt nap, mint nap csinálják is. Munkádhoz igazított vagy online képzéssel.
Utána se engedjük el a kezed, hanem folyamatosan tartjuk a kapcsolatot.
És javítunk, korrigálunk, a legújabb fejlesztésekkel bombázunk, hogy ne ess ki a ritmusból.

Figyelj rá, hogy ha vásárlói reklamációt kapsz, az azt is jelzi, hogy személyzeti teendőd van. Érdemes ezt megelőzni, és foglalkozni az embereiddel, képezni és ellenőrizni őket.

 
Csermák Ágnes
Minőségbiztosítási igazgató
Tesztértékelő Specialista