Annyira igaz, hogy közhellyé lett: az idő pénz. A személyzetfelvételben is! Ezért különösen fájó, hogy egy-két ember interjúztatásával kerek órák telnek el, és végül talán a jelölt be sem válik.

Ügyfeleink napi tapasztalata, hogy ennek az időráfordításnak legalább 70%-át megtakarítják a módszereinkkel. De van egy olyan lehetőség is, ami által ennél még több lehetséges!

Az összefüggés egyszerű, mint a legjobb gondolatok általában lenni szoktak. Csak hát jó lenne a gyakorlatban is alkalmazni. A probléma kulcsa: ha vezetőként jó vagyok a munkaerő megtartásában, kevesebbet kell keresgélnem. Rutinos, bevált és megbízható emberekkel dolgozhatok, és nem kell folyamatosan a nulla közeléből kezdenem a betanítást. Logikus.
 

Mit tapasztalható ezzel szemben jelenleg a hazai cégek háza táján?

Az összkép az a következő: a legtöbb cég számára olyan piaci lehetőségek adódnak, hogy akár többszörözni is tudnák a forgalmukat. Csakhogy a vezetők mostanában szinte félnek bevállalni a munkát, mert nem biztosak abban, hogy meg tudják-e csinálni a rendelkezésre álló emberi erőforrásaikkal.

Ezért óriási lehetőségekről mondanak le… önszántukból. Nem a konkurencia ver rájuk, hanem saját maguktól szenvednek vereséget. Gondolj csak bele, mennyire borzasztó ez, amikor korlátozza, visszafogja magát egy sokkal jobb sorsa érdemes cég, amely egyébként simán növekedni tudna! Kész tragédia.

Szóval a lehetőség egyre több, de hiába, mert most csak az fog nyerni, vagyis piacot szerezni, aki meg is tudja csinálni a munkát. Nem is egy vezető hősiesen küzd ezért, hogy menjenek a dolgai, és akár kétszer annyit dolgozik, mint öt évvel ezelőtt. Beáll oda, a csatasorba, dolgozni, ahol egyébként semmi keresnivalója nem lenne.

Hiába van tavasz, mert máris kész az elhavazódás, úgyhogy még nehezebbé válik a toborzás, ami külön időt-energiát-figyelmet von el. A meglévő emberek (sokszor épp azok, akik a leglelkiismeretesebbek a csapatból!) túlóráznak, hajtanak, és rámegy a családjuk, egészségük. Sokszor már a pénz se érdekli őket, mert belefáradtak a munkába.

Ha nem történik változás, akkor mi lesz ennek a vége? Elmennek a cégtől, mert nem bírják a terhelést!
 

Mi a teendőd, hogy mégis sikerre vidd a céget?

A legfontosabb SOS intézkedés a következő: az értékes embereidet feltétlenül tartsd meg! Tudd meg pontosan, mi kell ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat a cégben!

Milyen a jó céges légkör, és hogyan lehet kialakítani? Hogyan kell kommunikálni? Miként lehet motiválni? Hogyan lehet állandóan parázson tartani a lelkesedést és a célra függeszteni a tekintetünket – egységesen, csapatként?

Ezt kell megtudnod. Sőt: merem állítani, csakis azok az igazi vezetők, akik ezekre a nehéz kérdésekre még álmukból felriadva is rögtön tudják a gyakorlati válaszokat.

Ők tudnak figyelmet, gondoskodást és elismerést adni a meglévő kulcsembereiknek, hogy azok a nyugdíjig kitartsanak mellettük. És csupán ők tudnak úgy szelektálni a személyzetfelvételkor, hogy be se engedjék a csapatba a nem termelő embert.

Szeretnéd Te is megtudni, hogy melyek azok a megoldások, amik ezeket a sikereket lehetővé teszik? Akkor találkozzunk Marten Runow Hogyan tartsd meg a jó munkaerőt tréningjén!
 
 
Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!