Emlékszel? Ott hagytuk abba a múlt héten, hogy az állásinterjú alkalmával jól kérdezni nem mindenki tud, és ennek az az eredménye, hogy kárba vesznek az előzőleg nehezen megszerzett adatok, és felfedezetlenül maradhatnak a rejtett gyöngyszemek, mert a rokonszenv válik uralkodóvá a termelékenység előrejelzése helyett.
 

Mi biztosít kontrollt az állásinterjú felett? Az Interjútechnikák tréningről

Az, hogy a szimpátia alapján való személyzetfelvétel megszűnik, és a cégvezetőket magabiztossá teszi a megszerzett tudás, a kétnapos, intenzív tréningünk stabil eredménye. Minden esetben bejön, mert a helyzetgyakorlatok olyanok, hogy megtanítják az interjúztató személyt a társas viselkedés mindennapokban mutatott maszkja mögé nézni és meglátni a jelölt valódi arcát.
 
Ha ez a készség nincs meg bennünk, akkor végig lehet udvariaskodni egymással akár egy órát is, és egy lépéssel se kerültünk közelebb ahhoz, hogy megismerjük a leendő munkatársat. Túl nagy kockázat „lakva megismerni”, mint ahogyan a párválasztás esetében mondják!
 
Dolgozni ugyanis nem azzal az álarccal, az elvárások szerint megmutatkozó emberrel fogsz, hanem a valódi énjével. Ezért van, hogy a látszólag jól sikerült interjúk után szoktak a legnagyobb csalódások érni, amikor valóban megismerjük magát a személyt.

Ennek a maszknak a lefejtésére a tréning az egyedüli hatékony eszközt, a kérdezés technikáját adja át Neked. De nem csak elmondjuk vagy lediktáljuk a javasolt kérdéseket. Hanem be is gyakoroljuk élőben, ott a helyszínen, hogy miket kell kérdezned, és hogyan kell értelmezned a jelölt akár legapróbb rezzenéseit, hallgatásait és megszólalásait, válaszait és testbeszédét.
 
Célunk nem az, hogy csak udvariaskodjunk, és egyben a felszínen maradjunk. Nem érdekel minket a jelölt magánélete, ízlése, világnézete. Elvégre nem ez fogja meghatározni azt, hogy milyen hasznot tud hozni a cégnek, se ahhoz nincs túl sok köze, hogy plusz vagy mínuszt fog-e jelenteni a csapat számára.
 
Tehát csak az érdekel, hogy van-e olyan tényező, ami akadályozza a személyt a hatékony munkavégzésben! Más szóval, az állásinterjú valójában nem más, mint termelékenységi elemzés és előrejelzés. Nem felszínes benyomásszerzés, nem ismerkedés vagy bármi hasonló.
 
Mi a garancia, hogy ez mást és többet nyújt? Nos, a képzés végén az elméleti és gyakorlati ismeretekre a kipróbálás teszi fel a koronát. A résztvevők 10-15 perces próbainterjúkat folytatnak le egymással, és csodák csodájára ennyi idő alatt mindent megtudnak a másik félről, ami valóban fontos, és ami a munkaadót érdekelheti. Ennyi idő is elég az objektív és pontos adatok megszerzéséhez, ha tudod, hogy mit csinálsz!
 
 
Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!

Szeretnéd elsajátítani a kérdezés technikáját? Gyere el az Interjútechnikák tréningre a HR-eseddel együtt>>