Most már évek óta küzdenek a cégek azzal, hogy nehezen találnak munkaerőt. Viszont sokan még mindig nem változtattak semmit a toborzási, személyzetfelvételi gyakorlatukon. Ezért most ahelyett, hogy világrengető újdonságokat mondanék, jöjjön három jótanács, még 2016-ból. Sajnos még mindig ugyanolyan aktuálisak, mint két éve voltak. Itt az ideje a változásnak, mi segítünk benne!

Három magyar cég, akinek nincs munkaerő gondja


Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy megtalálom az okokat és a lehetséges kiutat, a megoldásokat munkaerőhiányra. Ezért nyomozásba kezdtem Marcsi kollégámmal karöltve. Hogyan?
Végeztünk egy felmérést az ügyfeleink körében. Azt tapasztaltuk, hogy a cégek felénél nagy a fluktuáció, 30% vagy afölötti, a cégek 17%-nál átlagos, és van 33% akinél kifejezetten alacsony. Ma velük fogunk foglalkozni, hogy megnézzük, mit csinálnak olyan jól.

Ezt kell másképp csinálnod, ha új munkatársat akarsz


Élelmiszer kiskereskedő ügyfelem feladott egy hirdetést. Most van augusztus, és tavasz óta nem talál bolti eladót Budaörsre. Megnézték vagy ötszázan a hirdetését, de jelentkezés nem érkezett. Nincs bolti eladó?
Egy üdülési jogokkal foglalkozó cég callcenter vezetője keresett meg nemrég. Az ő feladata, hogy felvegye az embereket a callcenterbe. Sosem volt könnyű, de legalább volt kiből válogatni. Most nincs.
Beszéljünk a toborzásról. Hogyan kéne ma csinálni?

A családi vállalkozás átörökítése a gyerekeknek


Tejipari termékeket előállító ügyfelem 25 éves cége körülbelül 250 fős, folyamatosan fejlődik, mára óriási épületeket húztak fel, gyönyörű rend és tisztaság uralkodik, parkosított az üzemük területe. Büszkék a termékeikre, mert egészségesek, természetes alapanyagúak és tartósítószer-mentesek.
Két házaspár indította el a vállalkozást, sógorok. Ez az életük. A házukon kívül minden profitot visszaforgatnak a cégbe. De már közel nyugdíjas korúak, és szeretnék átadni a vezetést. Természetesen a legjobb lenne a saját gyerekeiknek továbbörökíteni a családi vállalkozást. Az egyik tulajdonos megkeresett, hogy segítsek, mert a három gyerek közül egyik sem akarja továbbvinni a céget. Oké – mondtam –, és leültünk beszélni.

Ha a cikkekben található tanácsokat megfogadod, egyszerűbb lesz az életed cégvezetőként. Változtatni csak az elején nehéz, utána már megszokod az új hozzáállást!

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd Fel A Csapatod!