Az egyik ügyfelünk egy kényes helyzettel keresett meg. Több házaspár dolgozik náluk, ezzel eddig nem is volt problémájuk. Most viszont egy új kolléganő és az egyik házaspár férj tagja mélyebb érzelmi kapcsolatba kerültek egymással… Így jelen pillanatban a cégükben ott van a hoppon maradt, megszégyenült feleség, az új “menyecske” és a férj. A gond az, hogy mindhármuknak nagy mértékben leromlott a teljesítményük.

Mi a megoldás? Három embert elveszíteni sok lenne. Így viszont nem maradhatnak a dolgok, ráadásul amíg meg nem oldódik a szituáció, megy a szóbeszéd a cégben, és elvonja mindenki figyelmét.

Három kérdés a céges szerelmi háromszöghöz

1. Mit kell ilyenkor tenni?
2. Mennyire avatkozhat bele az emberek magánéletébe a cégvezető?
3. Egyáltalán mennyire jó, ha házaspárok dolgoznak a munkahelyen?

Tárgyaljuk meg ezeket a fontos kérdéseket!

A multik híresen szigorúan szabályozzák a cégen belüli kapcsolatokat, de ha valaki mégis romantikus viszonyba kerül egymással, akkor vagy egyikőjüknek vagy mindkettőjüknek mennie kell. Maximum eldönthetik, hogy melyikük maradjon.
Lássuk be, van ebben igazság, nem mondhatjuk, hogy csak értelmetlenül szigorú.

Csak azért, mert házaspárok dolgoznak a cégben, nem kéne, hogy probléma legyen. Ugyanígy, ha két munkatárs egymásra talál, és összeházasodnak, még annak is örülhetünk vezetőként. Önmagában ezt nem kell tiltani.

Mi az, ami miatt mégis óvatosak a cégen belüli párkapcsolatokkal a cégvezetők?

Pont az ilyen tapasztalatok és szituációk, mint az ügyfelünké. Biztos megfigyelted, hogy ha valakinek a magánélete kiegyensúlyozott, boldog, akkor az sokkal jobban teljesít a munkahelyén. A gond csak az, hogy ez fordítva is igaz. Ha bármilyen magánéleti gondja akad egy embernek, az bekerül a cégbe is. Ha nekem mint egyénnek kudarcaim vannak, ha válsághelyzetet élek át, akkor ugyanez az ember fog dolgozni a munkahelyen is, ez a sérült én nem fog tudni jól teljesíteni.

A másik problémás része a kérdésnek, hogy a párok elkezdhetnek “játszmázni”. Ez nem éppen kedves játékot jelent, hanem egymás megleckéztetését. Ha bármi problémája van az egyik félnek a másikkal, akkor sokszor ahelyett, hogy megbeszélné, csak utalgat, nem szól a másikhoz, csúnyán néz rá, leégeti a munkatársak előtt. Így kezeli látszólag a sérelmeit, vagy épp bizonyítja a másik hiányosságát. Ezek a játszmák persze nem csak a munkahelyen ártalmasak, hanem otthon is. A munkahelyen viszont semmi keresnivalójuk nincs, mert elvonja a két ember figyelmét a termelésről. A többiek is felfigyelnek rá, és őket is megzavarja a koncentrációban. Végső soron komoly teljesítményromláshoz tud vezetni a játszmázás. Természetesen ezt a vezetőnek nem kell tolerálnia.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

Először is, egy komoly etikai problémánk van, hiszen egy hosszú ideje fennálló házasságról van szó, amibe egy új, fiatalabb hölgy bekerült. Ennek a megítélését az olvasókra bízom. Nézzük meg, mit gondolunk arról, hogy a meglévő házasságba kerül bele a harmadik személy. Mindegy, hogy ki kezdeményezett, hiszen ahogy mondják, kettőn áll a vásár. Persze, azt is mondjuk, hogy ha nincs rés a pajzson, akkor nincs, ami behatoljon. Lehet vitatkozni arról, hogy ki a hibás, de az biztos, hogy etikailag ez a helyzet nincs rendben. Ez a három ember rengeteg olyan problémát fog bevonzani, ami erre a fő gondra rakódik rá. Emiatt egyre jobban romlani fog a teljesítményük.

Mit tennék én mint cégvezető? Lehet, hogy ez szigorúnak hangzik, de vezetőként nem szabad hagyni elharapózni egy ilyen helyzetet, mert egyre több kárt okoz.

Döntsék el, hogy a házasság megmarad vagy sem, ha nem, akkor a kapcsolat megmarad vagy sem, ki kivel nem tud együtt dolgozni.

Döntsék el, melyikük menjen, két hetet kapnak rá.

Ha nem tudják megoldani, akkor nem kérdés, hogy menniük kell.

Ha a cégvezető olyan viszonyban van a munkatársakkal, hogy le tud velük ülni egyesével beszélgetni, akkor az is segíthet.

Mennyire van jogunk beleszólni a munkatársak magánéletébe?

100%-ban. De legalábbis olyan mértékben, amennyire az ő magánéletük befolyásolja a cég életét. A vezetőnek mindig a csoportot kell szem előtt tartani, akár az egyénnel szemben is. Hiszen a csoport túlélése, hangulata, termelése, morálja határozza meg az egyén túlélését, hangulatát, termelését és morálját is. Ez lehet, hogy fájó kijelentés, de könnyen találhatunk rá példát a saját életünkből. Egy jó csapat felemeli az éppen rosszabb passzban lévő embert, egy rossz társaság pedig le tudja húzni a lelkes új munkatársak néhány hét alatt.

A vezető felelőssége

Az etikai szintet a vezető határozza meg a cégben. Ha elnéző vagy, akkor gondod lesz azzal, hogy megállíts egy negatív folyamatot a cégben, amikor már beindult.

A vezető, ha azt látja, hogy a csoportra nézve romboló esemény zajlik, akkor meg kell tudni szüntetni a szituációt. Ilyenkor közbe kell lépni, még akkor is, ha kellemetlen, mert magánéleti ügy.

Vezetőként a Te felelősséged, hogy példát mutass, és magasan tartsd a céges morál szintjét, mert ez áll a csoport érdekében.

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod!

Ha nem voltál még nálunk az Új toborzási módszerek előadáson, akkor biztos úgy érzed, hogy nem lehet jó alkalmazottat találni. Gyere el, és meglátod, hogy lehetséges. Megmutatjuk hozzá a módszereket.