A múlt héten elkezdtük az IQ és az IQ tesztek témáját, mert sok tévhit és felesleges aggodalom övezi az IQ pontszámot. Most nézzük meg, hogy miért fontos a személyzetfelvételben az IQ szint, és hogyan fejlesztheted a csapatod intelligenciáját.

Milyen IQ szintek vannak, és miért fontosak ezek a kiválasztás során?

Amikor új embert akarunk felvenni, meg kell értenünk, hogy az adott munkakör, milyen IQ szintet kíván.

Az IQ szintek:

  • 110 pont alatt alacsonynak számít az IQ
    110 alatt alacsony a problémamegoldó képesség, minél kevesebb pontja van a jelöltnek, annál nehezebben ismeri fel a helyzeteket, annál nehezebben oldja meg a problémát, annak ellenére is, hogy tanulta azt az adatot. Őket olyan munkakörökben tudjuk alkalmazni, ahol nincs sokféle feladat. Alapos betanítás után rutinszerűen el tudják végezni a feladataikat.
  • 110 és 134 pont között magas az IQ
    Felmérések alapján az emberiség 10%-a tartozik ide. Ennek a kategóriának a felső részében jó a problémamegoldó képesség. 110-hez közel sem rossz, de csak olyan helyzetekben, ami korábban már előfordult. A személy számára új helyzetekben csökken a problémamegoldó képesség.
  • 135 felett: nagyon magas
    Ide az emberiség 5%-a tartozik. A problémamegoldó képesség kiváló. Nagyon jó, ha felsővezetőket ebből a kategóriából tudunk kiválasztani, hiszen a vezető találkozik a legtöbb új helyzettel.

Legyél tisztában azzal, hogy egy munkakörnek mi a minimum IQ követelménye, és ellenőrizd le a személyzetfelvételkor a jelöltet.
A tévhitekkel ellentétben az intelligencia szint nincs kőbe vésve. A rossz hír, hogy csökkenhet, a jó hír, hogy növelhetjük is az IQ pontszámunkat.

Hogyan lehet növelni az IQ-t?

Ahogy megbeszéltük, az intelligencia elemzési képesség, ami problémamegoldó képességből, a tanult adatok alkalmazásából és probléma felvetési képességből áll.
De hogyan javítjuk az IQ-t? Hogy lehetünk okosabbak és hogyan lesz intelligensebb a csapatunk?
Elmondom egy történettel, ami pár éve esett meg, és még ma is jót nevetek rajta, mikor eszembe jut.

Az informatikusok a homlokukra csapnak

Egy számítástechnikai cég keresett meg minket segítségért. Ők projektekben dolgoznak: adott egy feladat és egy határidő, aminek a megoldására alakul egy csapat a cég embereiből. Rosszul mentek a projektek, pedig amikor leteszteltük a munkatársakat, azt tapasztaltuk, hogy 136-os IQ pontszám alatt nem volt senki! Mi okozta a bajt?
Megnéztük, és azt láttuk, hogy nem IQ probléma van, hanem szervezési gonddal küzdenek. Úgyhogy felkért engem a cégvezető, hogy nézzük át a projektmenedzsmentet, magyarul, hogy hogyan kell szervezni. A képzésen ott ült előttem egy csapat bizonyítottan intelligens programozó, informatikus, én pedig azzal kezdtem: határozzuk meg, mit jelent az a szó, hogy projekt. Elég nagy volt az arcuk, hiszen mindannyian IQ bajnok férfiak, és erre egy másfél méteres szőke nő tanítani akar nekik valamit. Ezért meg kellett mutatnom, hogy nem tudnak még mindent…
Mindenkitől azt kértem, írja le egy papírra, hogy mit nevezünk projektnek. Kis túlzással annyi meghatározás érkezett, ahány résztvevő volt. A legdurvább válasz egy 130-as IQ feletti embertől jött: “A projekt az a lap, amire felírjuk a feladatokat.”
Nagyon élveztem, hogy nem nekem kellett kimondani az igazságot, hanem egy résztvevő felállt a székéből és kifakadt: “B***átok meg! Mi akarunk projekteket csinálni, amikor azt se tudjuk, mi az!” Szebben nem is mondhatta volna. 🙂

Ahogy az előző blogban is megbeszéltük, akkor tudunk gondolkodni egy információval, ha nem csak megjegyeztük, hanem meg is értettük azt. Az informatikusok nem értették a projekt fogalmát, ezért nem tudtak vele eredményesen dolgozni. Sőt, mindenki máshogy fordította le magának, így nem volt közös nevezőjük. Esélyük sem volt, hogy jól menjen a szervezés, hiába nyertek volna az IQ pontszámok versenyében.

Trükk az IQ növeléshez

Mi a hétpecsétes titka a magas intelligenciának? Minél több megértést, minél több működőképes adatot kell szerezni. Sok felkapott elmélet, módszer terjed, amit elegáns konferenciákon is lehet tanulni, de ami nem működik, az nem növeli az IQ-t. Tanulj olyan dolgokat, amik működnek, és értsd meg nagyon alaposan őket.
A cégedben is nagy feladatod van: derítsd ki, hogy mit tudnak a munkatársaid és mit nem. Utóbbiakat meg kell nekik tanítani.
Mire elvégezzük az iskolát, csökken az IQ. Ezért kell figyelni arra, hogy amikor felveszünk az egyetemről egy fiatalt, ő azt fogja hinni, hogy mindent tud. Lesznek olyan nagyon alapvető dolgok, amik számunkra egyértelműek, de neki fogalma sincs róluk.

A mi módszerünk a csapat IQ-jának növelésére

Ennek a szituációnak a kiküszöbölésére van egy kis szokásunk a cégben. Elsőre furcsán hathat, de nagyon hasznos. Mit teszünk?
Azt játsszuk, hogy időnként rákérdezünk egy-egy gyakran használt szóra: “Definiáld azt, hogy számla.” “Mit jelent pontosan a teljesítésigazolás?” Így biztosítjuk azt is, hogy nem lesznek félreértések, hanem mindenki egy nyelvet beszél.

Mindig nézd meg, hogy milyen munkakörbe, milyen intelligencia szintű emberre vagy szükséged, és növeld a csapatod IQ szintjét működő dolgok alapos megértésével és alkalmazásával.

Nemes-Nagy Szilvia
Személyzeti és vezetési szakértő
Építsd fel a csapatod!