Ahogy múlt héten ígértük, most folytatjuk a Marten Runow-val készül interjú bemutatását. Az eheti blogbejegyzésben arról olvashatsz, mit tanácsol Marten a családtagok kezelésére és motiválására, ha ők is Veled dolgoznak.
Ha az interjú elejét még nem olvastad, itt megtalálod.

Mi az a dolog, ami motiválja a következő generációt abban, hogy a családi vállalkozás részévé váljon? Van valami, amit az apáknak csinálnia kellene, hogy motiválják a fiaikat az üzletükben?

„A következő nemzedék motiválása bármi lehet, a könnyű pénzszerzéstől, a valódi késztetéstől és személyes céloktól, egészen addig, hogy érdeklődik a vállalat építése és bővítése iránt. Lehetséges, hogy elnyomják a gyerekeket, amikor azt várják el tőlük, hogy „tedd amit apád is tett”. Ha felépítettél egy céget és azt akarod, hogy a gyerekeid vegyék át tőled, a legjobb, ha ők tényleg AKARJÁK ezt csinálni, mert valóban MEGÉRTIK és SZERETNEK a cégben dolgozni. NEM csak azért, mert olyan pénzt akarnak, amit láthatóan könnyű megszerezni.

Ha egy fiút vagy lányt nem igazán érdekli, hogy folytassa az üzletet, úgy hiszem rossz, ha megpróbálsz nyomást gyakorolni rájuk vagy manipulálni őket. Akkor már sokkal jobb, ha eladod valaki olyannak a vállalkozást, aki tényleg szeretné folytatni az üzletet és esetleg pénzt adsz ki egy nap és felveszel valaki olyan kompetens és motivált személyt, aki képes a működtetésre, miközben a család továbbra is tulajdonos marad. Nincs igazán értéke senki számára, ha csak kényszeríted az embereket arra, hogy legyenek, csináljanak és birtokoljanak valamit, ami nem is igazán érdekli őket.

Ha az apám építene egy nagy céget, amit nem igazán szeretek, akkor inkább valószínű, hogy egy sajátot építenék vagy megteremteném a karrieremet, mint hogy folytassam, amit apám elkezdett. Ez sokkal jobb lesz a cég számára, számomra és végeredményben az apámnak is. Azért, mert egy sokkal boldogabb fiút kaphat!”

Motiválja a gyerekeket a cég?

„Ez vicces. Amikor megkérdezed a vállalkozókat arról, hogy a vállalatépítésnek melyik időszakát értékelték a leginkább, a legtöbbjük azt fogja mondani, hogy annak a folyamata, amikor az ötleteik akciókká alakultak és fokozatosan látni, hogy hogyan növekedtek évről-évre. Miért vonod meg akkor a saját gyerekeidtől ugyanezt az élményt, hacsak nem, tényleg imádják a cégedet és igazán ott akarnak dolgozni?

Néhány embernek megvan az az elképzelése, hogy „Nem akarom, hogy az én gyerekem keresztül menjen ugyanazon a nehézségeken, amelyeken én keresztül mentem, és ezért akarom azt, hogy folytassák a már megalapozott működést…”. Ez biztosan egy rossz ok arra, hogy a gyerekeid átvegyék az üzletet. Amikor helyette megérteted velük, „hogy én elkezdtem ezt, és sok kemény kihívás áll még előtted, amivel el kell boldogulnod”, akkor az valójában egy sokkal jobb ok, motiválóbb.”

Saját tapasztalatod van a családdal való együtt dolgozásról (együtt dolgozol a feleségeddel, a fiaddal és a lányoddal). Volt valaha bármi problémád is ezzel?

„Egyáltalán nem. Megpróbáljunk elválasztani egymástól a „családtagnak lenni” és „ügyvezetőnek” vagy „recepciósnak” lenni-t a cégben. Nem szeretném, ha jobban vagy máshogyan kezelném a családtagjaimat, mint bárki mást a vállalkozásban. Ez magában foglalja azt is, hogy nem kérek többet a családtagoktól, mint bármelyik más embertől, aki nekünk dolgozik. A családtagoknak azonban hosszútávon van némi potenciális előnye. Ugyanaz, mintha a szüleid építenének egy nagy házat és egy nap a következő generáció fogja átvenni azt.

Azt kérni a gyerekektől, hogy tartsák meg a házat vagy éljenek benne, őrültség lenne, úgy vélem a legtöbb ember egyet ért ezzel. A gyerekek birtokolják most már a házat, és meg van rá a lehetőségük, hogy eladják, ha nem tetszik nekik, és utána olyat vegyenek, amit sokkal inkább szeretnek.

Azt gondolom, hogy fontosabb felajánlani a következő generációnak a szabadon választás lehetőségét, hogy azt tegyék, amit igazán akarnak, ne kelljen követniük az én döntéseimet és utasításaimat. Azonban, ha valaki majd folytatni akarja, amit elkezdtem, azzal is teljesen jól megvagyok, és a tőlem telhető legjobban támogatni fogom. A legfontosabb meggyőződésem az, hogy egy cég és annak munkatársai akkor teszik a legjobbat, ha szeretik amit csinálnak, nem pedig azért végzik a munkát, mert kénytelenek vagy a pénz motiválja őket.”

A tapasztalatod alapján mi a kulcsa egy sikeres családi vállalkozásnak?

„Felejtsd el a ráerőltetést. Kezeld a vállalkozást úgy, mint egy lehetőség a családtagok számára, hogy dolgozzanak, tanuljanak a dolgokból és hozzájáruljanak a közöshöz. Gyakran ez az „élet iskolája”. Ha akarnak és tisztességesen termelnek, akkor adj nekik pozíciót és normális cserét. Ha nagyon jól csinálják a dolgokat, akkor emeld ki őket is, ahogy bármelyik másik termelékeny embert, aki szintén jól dolgozik. Fokozatosan fogják felépíteni a magabiztosságukat, azáltal egyre inkább és inkább kompetensek és termelékenyek lesznek.

Nem szabad hagyni, hogy csak úgy úszkáljanak és másképpen kezelni őket, csak mert „családtagok”. Ez egy olyan dolog, amit személy szerint egyáltalán nem szeretek. Egyszerűen kezeld a családot se nem jobban (nagyon fontos) se nem rosszabban, mint bármelyik másik személyt a cégben. Ha bármikor egy kemény szituációba kerülsz a cégeddel, akkor általában a családtagok többsége mögötted fog állni, ez lehet az egyik előnye egy családi vállalkozásnak.”

Van bármi más ötleted, amit szeretnél megosztani, de nem említetted az előző kérdéseknél?

„Valódi szeretetet alkalmazz. Általában szeretjük a családunkat. De ne szeresd őket halálra. Az igazi szeretet azon alapul, hogy lássuk, hogy akit vagy amit szeretünk szabad és boldog. Még ha a személy, akik szeretsz másik helyre akar költözni és egy teljesen más dolgot akar csinálni, akkor is engeded és támogatod a döntésében. És ő nagyon szeretve fogja magát érezni.

Ha a gyerekeidnek teljesen eltérő célja van mint neked, használd a szeretetet. Hadd csinálják! És megvan rá az esély, hogy egy nap odajönnek hozzád és megkérdezik, hogy dolgozhatnak-e veled és lehet, hogy folytatják a vállalkozásod, miközben igazi szeretetet mutatsz feléjük.

Ha megpróbálod a saját dolgaid rájuk erőltetni vagy ketrecbe zárni őket, tudni fogják, hogy nem igazán szereted őket, mivel sokkal jobban szereted a saját életed, mint az övékét. Az eredmény általában az, hogy vagy „feladják”, vagy mert annyira erőteljesen kéred őket, azt fogják tenni, amit te akarsz, hogy ne kelljen ellenszegülniük, és még ha sikeresek is lesznek, nem fogják magukat igazán boldognak vagy büszkének érezni. Ahogyan azt sem fogják érezni, hogy igazán birtokolják a sikereiket. Vagy teljesen lázadni fognak az ellen, hogy kövessék a szándékaidat és talán utálni is fognak azért, hogy megpróbálod az ő életüket élni. Ez egyszerűen így nem működik. Így aztán itt az én egyszerű javaslatom: Használj valódi szeretetet a körülötted lévőkkel és ez természetesen magába foglalja a családodat. A kapcsolataid sokkal egyszerűbben és boldogabbak lesznek tőle.”

Copyright © Performia International

Csermák Ágnes
személyzetfelvételi specialista