Az első nagy vállalkozási hullám Magyarországon a rendszerváltáskor történt, főleg két ok miatt. Céget indított rengeteg hajlandó és képzett szakember, aki örült, hogy végre saját céget kezdhet.
Ugyancsak céget indított rengeteg korábbi alkalmazott, akinek muszáj volt, ők lettek a kényszervállalkozók.
Míg Nyugaton generációról generációra öröklődött a vállalkozói, vezetői tudás, Magyarországon a szocializmus miatt nem volt kialakult és működő kultúrája a vállalkozásnak. Itt nem volt mit átvenni, ezért többnyire „botcsinálta” vállalkozók irányították a cégeket. Le a kalappal azok előtt, akik mindezek ellenére ki tudták alakítani a saját szervezeti kultúrájukat, és kiállta cégük az idő próbáját.

Mostanra megjelent a generációváltás problémája

Az utóbbi 5 évben egyre több cégvezető fordul hozzám azzal a problémával, hogy nem tudja átadni a vállalkozását senkinek. Ők már elérték vagy túl is haladták a nyugdíjkorhatárt, egész felnőtt életük során a cégben robotoltak, most már pihenni is akarnak. Vagy csak egyszerűen ki szeretnének jönni a cégből. Egy olyan vállalkozót sem ismerek, akik haláláig akarna dolgozni. Még akkor sem, ha imádja azt, amit csinál. Még az ilyen vezetőben is megfogalmazódik, hogy szeretne kijönni a vállalkozásból.

2 ok miatt nem tud kiszabadulni a vezető a cégéből 

1. Túl későn fogalmazódik meg a gondolat, hogy át kéne adni a céget. Például felhívnak, hogy fél-egy éven belül ki akarnak lépni a cégükből, keressek ügyvezetőt. De a vezető maga nem rendelkezik azzal a tudással, hogy át tudjon adni feladatköröket, felelősségi köröket. Így hiába találjuk meg a csapatommal nekik a legjobb embert, nem fogja tudni átörökíteni a tudását, és nem lesz elégedett vele.
2. Nincs menedzsment. Nincs vezetői réteg a cégben. Lehet, hogy vannak kinevezett „vezetők”, de ők ugyanúgy utasításokat hajtanak vége, nem önálló döntéshozók.Azt szokták mondani nekem: „Tudod Szilvi, nálunk olyan lapos a szervezet” – ez azt jelenti, hogy nincs struktúra, hanem egykezezik a vezető, azaz minden cégbe beérkező probléma, feladat megfordul nála, ő pedig kiadja az utasításokat a problémamegoldásra. Hiányzik a felső- és középvezetői réteg. Sokszor a miatt nem sikeres az ügyvezető pótlása, hogy az ügyvezető egykezezik. Azaz, minden fontosat ő egyedül csinál a cégben. Olyan embert pedig nem talál, aki ugyanerre képes. De nem is találhat, mert ő is a cég fejlődésével együtt tanulta meg a feladatait, a saját képére van formálva. Vigyázz ezzel a csapdával!

Miért fullad legtöbbször kudarcba a külsős ember kinevezése vezetőnek? 

Elsőre jó megoldásnak tűnhet a cég átadására, hogy felvegyünk egy külsős, tapasztalt embert ügyvezetőnek…De a külsős ember megérkezik a cégbe, és azonnal vezető akar lenni úgy, hogy nem tud semmit a cégről, a termékről, a munkatársakról. Ez általában nem szokott működni. Plusz ilyenkor a csapat is ellenáll, hiszen nekik már kisujjukban van az összes feladat, ismerik az ügyfeleket, tudják, hogy oldottak egy-egy adott problémát a múltban. Naná, hogy bosszantja őket, ha egy jött-ment dirigál nekik!Mi is vittünk már kívülről ügyvezető igazgatót egy céghez, hiába volt alkalmas ember, hiába választotta őt a tulajdonos, a csapat egyből két vállra fektette, ellene fordultak.
Ha külsős embert hozol a cégedbe vezetőnek, először meg kell szerezned a csapat hajlandóságát, hogy elfogadja az új vezetőt. Őket is fel kell készíteni. Különben „elpocsékolsz” egy jó embert, mert hidd el, mindig a csapat győz.

A legsikeresebb akció: kinevelni a saját vezetőket

Én is ezt csinálom 20 éve, és mindig-mindig sikeres. Nekem az a célom, hogy hozzuk létre a menedzsmentet, a vezetői réteget minden cégben. Most Erdélyben alapozzuk meg – a tulajdonosokkal együtt – egy közel 100 fős vállalkozásnál  a menedzsmentet. Országos terjeszkedés előtt állnak, amihez több városban jelen kell lenniük. Mindegyik városba vezetők kellenek. Hogy mindegyik városban olyan jól működjön a cég, mint a mostani székhelyen, le kell másolni a know-how-t.  De nincs még kialakult vállalati működés, így ez az első feladat: rögzíteni a vállalati kultúra alapjait. Az új vezetőket 1 év alatt a cégben egy vezetői akadémián kiképezzük közösen a cégvezetéssel. Menedzsment eszközöket tanulnak és gyakorolják is azokat.
Válassz ki Te is vezetőket a cégedbe, hogy ne egyedül húzd a szekeret. Amikor pedig át akarod adni a céget, kezdd el jó korán kinevelni az ügyvezető jelöltedet.