A legtöbb cégnél hiányzik a minőségbiztosítás. No nem a termékre, ott a különböző ISO rendszerek adják meg az alapokat, vagy egy cég kialakítja magának a saját rendszerét.

Az “emberi minőségbiztosítás” viszont már nincs meg.

Olyan tényezők szerepelnek a hivatalos leírásokban, mint:

  • a személyzet rendelkezzen a szükséges képzettséggel;
  • a személyzet képzettségigényének felmérése;
  • gondoskodás a szükséges (igényeket kielégítő) képzésekről;
  • a képzések hatékonyságának megítélése;
  • a munkatársak ismerete tevékenységük jelentőségéről és fontosságáról;
  • feljegyzések vezetése a képzésekről, végzettségekről és tapasztalatokról.

De hiába ez a száraz összegzés, mert hiányzik belőle a emberi szellem, a kreativitás, a hozzáállás segítése.

Kompetenciára szabott tanulás

Legtöbben azt gondolják, hogy elküldöm a munkavállalómat egy képzésre és majd ott mindent megtanul, visszajön és mindent profin fog csinálni. Kikérdezzük és minősítjük őket osztályzatokkal, százalékokkal, nem véve figyelembe a felfogó és problémamegoldó képességét.

Nem mindenki szeret hosszú elméleti képzéseken részt venni, viszont briliáns a gyakorlati képzéseken. Van akinek kicsit több, van akinek kicsit kevesebb gyakorlás szükséges. Gyakorlati képzéseket sokkal nehezebb találni, hiszen ilyet csak az tart, aki tényleg ért a területéhez. Egy elméleti képzést bárki összedob néhány könyv elolvasása után. 🙂

Így csináljuk mi

A Performia kialakított rendszerében a megtanult folyamatokat, gyakornokság lehetőségével egészítjük ki. Már eleve a tanfolyam is a személyes haladási ütemhez van igazítva. A gyakornokságon meg közösen megyünk végig, és közösen végzünk el minden lépést, figyelembe véve a személy képességeit. Nem a gyorsasága, hanem a pontossága számít. Később a gyakorlottsággal együtt megérkezik a gyorsaság is.

Utána hagyjuk dolgozni a tanulót, de a köldökzsinór még nincs elvágva. Kérdezhet, tanácsot kérhet, elmondhatja a nehézségeit, van kihez fordulnia.

És ezután jön a Minőségbiztosítás

Mert ugye csak azt lehet korrigálni, amit már tanult előtte az ember!

Készítünk egy Kvalifikációs interjút, ahol egy nagyon pontos kérdőíven végigmegyünk, minden kis apró részletre kiterjedően a toborzási folyamat egészét átnézzük. Korrigáljuk, ha valamelyik része nem tökéletes. Ez a gyémántok csiszolása!

Ránézünk az egész területre, mert amikor benne van az ember, egyszerre kevesebbet tud látni.

Egy tanulónk véleménye, aki már fel is vett 3 embert egy hét alatt

„Nekem rendkívül hasznos volt az együtt töltött délelőtt! Mielőtt megérkeztünk azt gondoltam, hogy a tech nyilván működik, csak valamiért nem érjük el a megfelelő embereket, tehát nem jó helyen jelennek meg a hirdetéseink. És azt gondoltam, hogy biztosan tudtok tanácsot adni, hogy ezen hogyan érdemes változtatni.

Aztán elkezdtünk beszélni Ágival, aki elővett egy ellenőrzőlistát. Mondtam is magamban, hogy jó, rendben van, menjünk ezen végig gyorsan, és aztán rá tudunk térni a „lényegre”. Hát, a kellemes meglepetés az lett, hogy EZ VOLT A LÉNYEG!

A tech valóban működik. Ha azt használják! Mi azt hittük, hogy azt használjuk, de számottevő változtatás került bele. Már rögtön az elején. Nem készítettünk munkaköri profilt! A munkaköri leírásból készítettük a hirdetést, és pont a lényeg maradt ki. Az, hogy igazából milyen embert szeretnénk. És az egy dolog, hogy ez nem volt meg leírva, de a fejünkben sem volt meg! Így nem is volt rajta elképzelés! Ez meglehetősen visszaveti a jó jelöltek beáramlását, mint ahogy tapasztaltuk is.

Persze az is kiderült ismét, hogy a szándék a teremtő erő. Ahogy ránéztem az emberfelvételre, és láttam, hogy túl régóta nem jönnek igazán jó jelöltek, eldöntöttem, hogy valamit kell tennünk ezzel. Ennek hatására egyeztetett Betti időpontot veletek. És ahogy eldöntöttük, hogy márpedig kell jönnie jó embereknek, elkezdtek jönni. Annyira, hogy egy hét terméséből fel tudtunk venni 3 embert.

Ezt csak azért írom le, hogy ha az ember a posztulátumát még konkrétabbá teszi, és azt mondja, hogy pontosan a munkaköri profil alapján megfogalmazott típusú ember jöjjön, akkor olyan fog jönni. De csak akkor tud ilyen jönni, ha megvan a profil! 🙂

Szóval nagyon jól döntött Ági, amikor ezzel a listával kezdtük, mert a végére nem csak minden kérdésemre választ kaptam, hanem nagy felismeréseim is lettek, hogy mit kell még másképp csinálnunk.
Köszönöm nektek!

Üdvözlettel:
Péter”

Szóval ilyen az, amikor pontosan a tanultak alapján csinálod a személyzetfelvételt: egyszerűen működik.

Csermák Ágnes
személyzetfelvételi specialista