Írtunk már arról, milyen fontos, hogy hogyan interjúztatjuk a jelölteket. Ha rendszeresen olvasod az Őszintén a személyzetről blogot, akkor tudod, hogy az interjú hangulata meghatározó szerepet játszik abban, hogy mennyire szimpatikus a jelöltnek a cég.
Esetleg lemaradtál erről a cikkről? Akkor itt elolvashatod.
De egy fontos információt még nem osztottunk meg. Hogy miért lényeges számodra is, hogy jól bánj a jelölttel az állásinterjún. Az, hogy partnerként kezeled az interjúalanyt ugyanis nem pusztán jófejség, hanem Neked is segít megtalálni a megfelelő munkaerőt.

Mi az az ellentmondás, ami miatt sok vezető munkatársakat veszít?

Még mindig gyakori, hogy a cégvezető vagy a személyzeti vezető hatalmi pozícióból, lekezelően bánik az interjúra behívott jelöltekkel. Feleslegesen megvárakoztatja a leendő kollégát, udvariatlan vele és a többi.
Mindeközben folyton azt mondják nekünk a vezetők, hogy olyan munkatársakat szeretnének találni, akik önálló munkára képesek. Akik gondolkodnak, döntéseket hoznak és felelősséget vállalnak.

Egy önállóan gondolkodó munkatárs eltűri a lekezelést?

Aki képes felelősséget vállalni a munkájáért, az magáért is felelősséget vállal, azaz nem hagyja, hogy rosszul bánjanak vele. Ezért egy vezetőnek, középvezetőnek is alkalmas jelölt nem lesz lojális olyan céghez, ahol egyenlőtlen bánásmódot tapasztal.
Olyan ez, mint a családban. Apa azt akarja, hogy a fiából karakán, kemény gyerek legyen, de 18 éves koráig kuss a neve, mert “amíg az én kenyeremet eszed, addig az van, amit mondok”.

Döntsd el, mit szeretnél

Kereshetsz olyan munkatársat, aki kérdés, problémafelvetés vagy önálló gondolat nélkül elfogadja a kiadott parancsaidat. De akkor barátkozz meg a gondolattal, hogy csak bólogató jánosokkal fogsz tudni együtt dolgozni. Így is fel lehet építeni egy nagy céget, láttunk már ilyet. Viszont nagyon egyedül lesz a vezető a problémákkal benne, és a lufi előbb-utóbb elkerülhetetlenül kipukkan.
Vagy, kezeld rabszolga helyett partnerként a csapatod tagjait, hogy lojális, gondolkodó és termelő embereid is lehessenek.

Furfangos trükkök és csillogó hirdetések helyett néha csak az a megoldás, hogy egyenrangú félként tekintünk a másikra. Mit jelent ez a gyakorlatban? Csak olyan apróságok sokaságát, mint hogy, ha megígéred a jelöltnek, hogy visszahívod 5 napon belül, akkor tényleg hívd vissza 5 napon belül. Ha 4-re megy hozzád interjúra, akkor valóban tedd magad szabaddá négyre, ne fél ötre.

Reméljük, hasznos is az eheti blog is. Sok sikert a megvalósításhoz!

Szeretnél profin interjúztatni?
Megtanulhatod az állásinterjú eszköztárát a gyakorlatban az Interjútechnikák tréningen.

Szűcs-Torma Mária,
a Performia kiválasztási és jelölttesztelési szakértője