Ezen a héten különleges blogbejegyzéssel jelentkezünk. Marten Runow tanácsai következnek, melyeket Barbora Hartmannova-nak mondott el egy interjúban. Az eredeti cseh nyelven jelent meg, de ha esetleg nem értené mindenki, most magyarul is elérhető. 🙂
Nézzük meg, mi okozza a legtöbb problémát egy családi vállalkozásnak, és mi az ellenszere!

A legnagyobb akadály a családi vállalkozások alapításakor

Mi az Marten szerint?

„Tapasztalataim szerint a tulajdonjog és a funkció közötti zavar. Függetlenül attól, hogy ez egy családi vállalkozás avagy sem, a kezdetekkor meg kell állapítani, hogy kik azok, akik a tulajdonosok lesznek. Ha csak azért kapok részvényeket a cégben, mert a család egy tagja vagyok – és nem azért mert létfontosságú vagy fontos funkciókat látok el vagy valamilyen értékes tudással bírok – szinte biztos, hogy a jövőben ez feszültséget vagy bajt fog okozni. Azok, akik termelékenyebbek és nagyon aktív tagjai a családnak, de a kezdetektől fogva nem voltak tulajdonosai a cégnek, általában sokkal kisebb eséllyel fognak a későbbiekben részesedést kapni.

Összefoglalva, meg van a kockázata annak, hogy azok, akik a legjobbak és leginkább képesek a vállalat építésére és bővítésére, nem mindig azok, akik képesek nyereséget szerezni a megnövekedett profitból. Éppen ezért nagyon fontos, hogy képesek legyünk jutalmazni azokat, akik valójában működtetik a céget, akár tulajdonosok, családtagok vagy sem.
Ezt megoldva, nem látok problémát egy sikeres családi vállalkozás felépítésben.”

Mit kellene a családi vállalkozásoknak kezelni, hogy harmonikus lehessen a kapcsolat a családtagok és az alkalmazottak között?

„A harmónia bizonyos mértékig abból fakad, hogy a csere szempontjából a dolgok kiegyenlítettek. Lehetnénk olyan helyzetben, egyvalaki a családból a hivatalos tulajdonos és a család többi tagja munkatársként dolgozik. Vagy ahol minden családtag egyenlő arányban részesedik a társaságból vagy bármi másból.

Ami igazán fontos, hogy teljesen mindegy kik a tulajdonosok, a cégnek termelnie kell és népszerűsítenie magát az emberek körében, akár rendelkeznek családi kötelékkel, akár nem.

Mert csak idő kérdése, mielőtt a szervezetnek olyan motivált és termelékeny emberekre van szüksége, akik szeretik a munkájukat akkor is, ha nem ők a tulajdonosok vagy családtagok. Mint a legtöbb vállalatnál, az ott dolgozó embereket nem igazán aggasztja, hogy ki a tulajdonos és kik azok akik tulajdonosként váltják egymást. Azonban, ha ezek a tulajdonosok elkezdenek úgy viselkedni, mintha extra tekintélyük lenne, mint „főnök” és nem mint „recepciós” vagy „értékesítő”, akkor az nagy problémákat jelezhet. Ha a családi vállalkozásban a családtagok megértik a különbséget a tulajdonosi szerep és „a család részeként” betöltött szerep között, és a vállalat pontos szerepét és nem is keverik össze őket, akkor nagyon kevés esély van a diszharmóniára.”

A következő hetekben még folytatjuk ezt a témát, figyeld a leveleidet és a blogot, hogy elolvashasd Marten saját vezetői tapasztalatait.

Ha pedig szeretnéd jobban érteni az embereket, legyenek családtagok vagy munkatársak, a legbiztosabb módszer, ha megtanulod az érzelmek működését a Hatalom az érzelmek felett szemináriumon.

Copyright © Performia International

Csermák Ágnes
személyzetfelvételi specialista