A héten a metrón utazva kihallgattam egy beszélgetést. Két építész futott össze, sok éve nem látták egymást, és elmesélték, mi történt velük, hogy megy az üzlet. Mivel nekünk is sok építész, tervező, mérnök ügyfelünk van, érdekelt, mit mondanak egymásnak. Kicsit közelebb csúsztam, és hegyeztem a fülem.

Nem volt nagy meglepetés. Arról beszéltek, ami mindenkinek probléma az iparágban: Végre vége a válságnak, eddig kihúzták valahogy. Viszont most, hogy újra folynak be a megrendelések, azzal a helyzettel kell megküzdeniük, hogy nincs aki megvalósítsa a terveket. Elkészítik az épületeket fejben, papíron, de a munkaerőhiány miatt, azt a legnehezebb elérni, hogy meg is épüljenek.

Sokszor írtunk arról, hogyan lehet hatékonyabban toborzozni, például itt. Ma arról lesz szó, hogyan tartsuk meg a jó munkaerőt. akit nagy küzdelmek árán megszereztünk. Ehhez pedig fontos, hogy észrevegyük, ha valami nincs rendben.

Honnan lehet tudni, hogy a kulcsemberünk elégedetlen, és menni készül?

Még mielőtt felsorolnánk az árulkodó jeleket, itt egy általános: minden, hirtelen változás a viselkedésben intő jel. Ha nem is arra utal, hogy elhagy minket a munkatárs, de jelez valamilyen problémát, amivel érdemes foglalkozni.

1. Visszahúzódik
Az eddig szociális kolléga elkezd egyedül ebédelni, nem érdeklődik a többiek felől kávészünetben, alig áll szóba valakivel? Itt valami bűzlik!

2. Kritikussá válik
Remek, ha a munkatársak kifejtik a véleményüket, megoszthatják a nézőpontjaikat a vezetői döntésekkel kapcsolatban. Viszont mikor egy alkalmazott elkezd mindent kritizálni, az arra utalhat, hogy nem érzi jól magát a munkahelyen.

3. Nyíltan szembeszáll az utasításokkal
A következő fázis, amikor valaki nem csak morog, miközben teszi a dolgát, hanem egyenesen ellentmond a vezetőjének. Ez odáig fajulhat, hogy ha kiadsz neki egy feladatot, azt mondja “Nem.” és kisétál az irodából. Megtörtént eset.

4. Nem keresi a megoldásokat
Eddig voltak ötletei, azt nézte, hogyan lehet megoldani a kihívásokat, most pedig csak a problémákat látja? Gyanús!

5. Nem akar új feladatkört
Ha a munkatársad nem szeretne előrelépni, nem érdeklik az újabb feladatkörök, az utalhat arra, hogy nem a cégedben képzeli el a jövőt.

6. Továbbadja a feladatait
Hirtelen delegálja a feladatai nagy részét a kollégáknak? A többi jellel együtt jogosan gyaníthatod, hogy a távozására készül fel.

7. Kevesebbet termel
Árulkodó jel, és mindenképp figyelmet igényel, ha a munkatársad rosszabb eredményeket hoz, mint amit megszoktál tőle. Egy-egy rossz hete lehet mindenkinek, de ha a teljesítménye zuhanó tendenciát mutat, annak utána kell járni.

Ha észreveszed az apró jeleket a munkatársaknál, közbe tudsz lépni. Ezek olyan természeti törvények az emberi viselkedésben, amik mindig működnek.

Lehet, hogy egy megoldatlan konfliktus vagy egy félreértés miatt gondolkozik el a kulcsembered a váltáson, és egy kis odafigyeléssel vissza tudod fordítani. De még ha nem is tudnád rábírni a maradásra, akkor is jobban jársz, ha minél előbb el tudod kezdeni keresni az utódját. Ha a gyakorlatban is jól használható eszközt szeretnél a személyzeti problémák megoldására, gyere el az Új toborzási módszerek – Hogyan építsd fel a csapatod? című képzésünkre!

Csermák Ágnes
személyzetfelvételi specialista