A következő cikk a Performia Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával, Nemes-Nagy Szilviával forgatott interjú alapján készült.

kep0

A cégek mindennapi működésének egyik és legfontosabb folyamata a munkaerő-kiválasztás. Minden cégvezető szeretné, ha a munkakört betöltő személy emberileg is közel állna szívéhez, azonos gondolkodásmódot képviselne. Azt azonban fontos figyelembe venni, hogy bár a legtöbb cégvezető a kiválasztás során túlsúlyban szimpátia alapján dönt, lehet ez a szubjektív vélemény súlyos károkat okozhat vállalatának. Miért is? Gondoljunk csak bele. Vegyünk egy bizonyos személyt, akivel harmonikus kapcsolatot ápol, azonban ebből nem feltétlenül következik , hogy a munkáját teljes körűen, és kiemelkedő minőségben teljesíti. Ezzel szemben, egy mogorva, azonban feladatait maradéktalanul teljesítő személyt elutasítana, csak azért, mert az Ön számára nem szimpatikus. Gondoljuk csak végig újra, melyik személyt választaná? Véleményem szerint a legtöbben ez utóbbit részesítenék előnyben. Tehát nem szabad teljes mértékben a szimpátiára hagyatkozni, hiszen az csak negatív hozadékkal járhat cége számára, és ahogy Nemes- Nagy Szilvia is említi a vele készített interjúban, 50-50 %, hogy beválik a szubjektív vélemény alapján felvett munkaerő, ami pedig elég lutri cégére nézve.

kep2

Az állásinterjú egyik lényeges eleme, hogy tisztában legyünk azzal, a velünk szemben ülő, pozícióra jelentkező személy termelő-e. A különböző munkakörök elvégzése során termék keletkezik, vehetjük alapul a értékesítőt vagy akár egy recepciós munkakört, mindegyik betöltésének szellemi termék a hozadéka, természetesen teljesen más formát öltve. Ezért is fontos megkérdezni az interjúalanyt, hogy mi az az eredmény, amiért az előző munkahelyén a fizetését kapta. Ez egy speciális kérdés, melyet Szilvia szerint csak néhányan tudnak megválaszolni.

A referencialevél szintén egy lényeges eleme a kiválasztásnak, hiszen ezzel megtudhatunk számos információt a jelentkezőkről. Amennyiben az előző munkaadó is pozitív szavakkal említi munkavállalóját, akkor nagy valószínűséggel ugyanazt a tendenciát fogja cégünknél is az a személy megvalósítani, azonban ha negatív tapasztalatokat említ, például demotiváltságot, akkor valószínűleg ez az irányvonal az Ön cégénél sem változna a felvételiző személye esetében.

A végleges döntés meghozatala előtt érdemes a korábbi munkaadóval telefonos megkeresés formájában további információkhoz jutni a jelöltről, és egyúttal a referencialevél hitelességét is leellenőrizni. Ezzel egy szociális jellegű visszajelzést kaphatunk, vagyis reálisabb képet formálhatunk a személyről, számunkra pedig ez kiemelkedően fontos a legjobb döntés meghozatalában, és a felesleges próbálkozások kiiktatásában.

Ha viszont nem boldogulna, akkor az Exelect Kft. szakértő munkatársai szíves örömest segítenek.