Szokás mondani, hogy kutyából nem lesz szalonna… De mi a helyzet a személyiséggel? Egyesek szerint nem változik, mások szerint folyamatosan változik, és megint mások gyakran összetévesztik a lelkiállapotot a személyiséggel. És mennyire fontos ez?

Nos, igen nagy jelentőséggel bír az, hogy milyen személyiségjegyekkel rendelkezünk, mert nagyban befolyásolja az ítélőképességet, a hajlandóságot, a motivációt, a figyelemmel és a koncentrációval kapcsolatos képességeket, de még az egészségi állapotot is. Személyiségünknek vannak olyan részei, amelyek nem vagy kevésbé változnak, azonban bizonyos szokásainkon, szemszögeinken, világképünkön tudunk változtatni képzésekkel, foglalkozásokkal, megfelelő adatokat tartalmazó könyvek olvasásával. Viszont erre nincs mindig idő. Amikor felveszünk egy új alkalmazottat, vagy még az előtt, hogy eldöntenénk felvesszük-e, jó lenne kideríteni róla, hogy személyisége illik-e a neki szánt pozícióhoz, cégünkhöz, a jelenlegi munkatársi csapathoz, mert hiába nagyszerű szakember, ha nem lesz hajlandó betartani a szabályokat, ha antiszociális vagy lelkileg olyan rossz állapotban van épp, hogy minden héten betegeskedik.

personality_changes

Szó sincs arról, hogy csak azok az emberek jó munkaerők, akik remek kedélyes, kedves személyiséggel rendelkeznek, de ha legalább tudjuk a kritikus pontokat, akkor azt tudjuk kezelni. Nagy segítség nekünk és alkalmazottainknak is, ha tudjuk őket kezelni, és ezáltal segíteni.

Hogyan lehet kideríteni a személyiségek misztikumait és hogyan tanulhatjuk meg a lehető legjobban kezelni az embereket? Számtalan tudományos és ezoterikus értekezés foglalkozik ezzel, azonban a legtöbb bizonyos kategóriákba tuszkolja az embereket, és sablon kezelési tanácsokat ad nekünk az egyesm kategóriákba sorolt emberek kezelésére. Létezik viszont egy olyan módszer, amely a lehető legpontosabban határozza meg az egyén személyiségi felépítését az egyes személyiségjegyek egyedi arányait összeadva. Ez azt jelenti, hogy minden teszt és vizsgálat egyedi, mint az ujjlenyomat és mindenkit ennek megfelelően érdemes kezelni a beskatulyázás helyett.

Bármit is választunk, érdemes utána járni kicsit, hogy munkatársaink miért is viselkednek úgy, ahogy, és hogyan tudjuk ezt kezelni. Nem kell az embereket megváltoztatni, bőven elég, ha megértjük őket…!