Valamiért még ma is tévesen gondolják azt a vállalatok és a HR-esek, hogy a nyár uborkaszezonnak számít a munakerőpiacon és teljesen fölösleges ilyenkor álláshirdetéseket küldözgetni. Ez azonban nagyon távol áll az igazságtól, hiszen a 2020-as nyárhoz képest, nagyra duzzadt a betöltetlen állások száma Magyarországon a KSH 2021/I. negyedéves felmérése szerint. Építőipar, vendéglátás, kereskedelem, feldolgozóipar – 4 szegmens a sok közül, ahol a munkaadók tárt karokkal fogadnák a képzett és főleg elkötelezett, potenciális munkakeresőket. Érdemes-e most keresgélni, vagy jobb, ha őszre tartogatjuk a váltást? Erre adom meg a választ neked a Performia szemszögéből.

A KSH adatai szerint 2020 első félévében 2%-kal kevesebb volt az álláskereső, mint idén ugyanebben az időszakban. Ezt a tendenciát figyelembe véve ezen a nyáron magasabb jelentkezői számra számíthatunk. Az egyik kiemelt állásportál reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 96%-a keres állást nyáron, 71%-uk aktívan és sürgősen, még 28% nem sürgősen, de keres állást a nyáron. A jelentkezők leginkább állásportálokon keresik az új munkahelyet, de mellettük jelentős álláskeresési felület még a LinkedIn és azt követően a Facebook is.

Sokan azt hiszik, hogy a HR-esek és a cégvezetők is nyaralni mennek, így teljesen felesleges pályázni, mert úgysem születik semmilyen érdemleges döntés, illetve sokkal kevesebb állás közül lehet válogatni. A munkaadók pedig úgy gondolják, hogy az emberek nem keresnek nyáron állást, szintén azért, mert nyaralnak. Pedig van, hogy éppen a nyári szabadnapok sürgetik meg a kiválasztási folyamatokat, vagy éppen az állásra való jelentkezéseket, azért, mert még a nyaralás előtt el akarják intézni az elhelyezkedést. Ezért is, és persze a már említett 96% miatt is érdemes a nyárra úgy gondolni, mint egy teljes értékű toborzási és kiválasztási folyamatra.

A munkavállalók, vagy munkaadók nyaralására valamiért egy végtelenített időszakként tekintünk, pedig lássuk be, átlagban egy hét szabadságról beszélünk, ami maximum kétszer fordul elő egy nyáron. Legfeljebb visszaesik kicsit a kiválasztás tempója a szabadságolások miatt, de nincs olyan, hogy nyári uborkaszezon! Aki emiatt halasztja az állásváltást, vagy a toborzást, az sajnos a saját dolgát nehezíti meg. Ezt sokan nem veszik figyelembe, és hajlamosak a váltást őszre, a legnagyobb álláskeresői dömpingre halasztani. Nagyobb eséllyel találnak ránk azok a jelentkezők ilyenkor, akik a szabadságolások idején a legaktívabbak, hiszen vannak olyan álláskeresők, akik kimondottan a nyári időszakot tartják ideálisnak a munkahely váltásra.

Az általánosítástoktól eltérve elmondható, hogy inkább függ a nyitott pozíciók és álláskeresők száma az iparágtól és az aktuális helyzettől, mint az évszakoktól. A munkavállalók vélhetően akkor váltanak munkahelyet, amikor a legideálisabbnak és legszükségszerűbbnek érzik azt az életükben, legyen az akár nyáron vagy télen.

A munkaerőhiány bár általában kiterjed az összes szektorra, de sajnos egyéni szinten hatalmas különbségek vannak a lehetőségeket és az elhelyezkedési időt tekintve.
Én ezért mindenkit arra buzdítok, hogy ne várja meg a szeptembert, nagyon is érdemes most toborozni, sőt! Ne álljunk le, kovácsoljunk előnyt abból, hogy gyorsabbak vagyunk, előzzük meg a konkurenciát, legyünk felkészültebbek, tudatosabbak, és a siker nem marad majd el!

Ami a munkaerőpiaci helyzetet illeti, álláskeresői oldalon egyértelműen jól állunk. A korlátozások megszűnése óta érezhetően beindult a toborzás, újra indultak a cégek, és gyakorlatilag elmondható, hogy a vírus előtti számoknál vagyunk. Vagyis már most kb. kétszer annyi az üres pozíció, mint tavaly ilyenkor, ami jól mutatja a trendet. Ügyfeleim is hasonló hírekről számolnak be, így szerencsére folyamatosan segítjük őket a toborzásban nyáron is.

A nyári toborzást az is nehezítheti, hogy számos cég vagy vállalat a szabadságolások idejére nehezen tudja megoldani a kiválasztások lebonyolítását, ezért is odázzák el sokszor még a sürgős pozíciók meghirdetését is őszre, a legforgalmasabb időszakra. Szerencsére elég magas a tendencia arra, hogy ilyen esetekben munkaerő-közvetítő cégek segítségét kérik ezeknek a folyamatoknak a menedzselésében.

A munkáltató számára egyértelmű előny egy HR szolgáltató cég alkalmazása, mert a munkaerő keresésére fordított időt és energiát átvállalja az ügyféltől, ezáltal rugalmasan és gyorsan működhet a megfelelő szakember kiválasztása a felmerülő pozíció betöltésére. Ha a munkáltató a teljes foglalkoztatást kiszervezi, abban az esetben a munkaerő-közvetítő választása esetén egyáltalán nem szükséges belső HR szervezetet fenntartani.

Egyre több vállalat alkalmaz tudatosan HR szolgáltató céget, nemcsak a speciális pozíciók betöltésére, hanem a teljes toborzási folyamatok lebonyolításához. Tudják, hogy az erre felhasznált összeg messze megtérül, hiszen gyorsabban és biztosabban tudják megfelelő munkaerővel feltölteni a vállalatot. Így egy lojális és megbízható szolgáltató cég, akinek szakmai hozzáértésére bármikor számíthatnak, hatékony segítség a személyzeti stratégia megvalósításában.

Nemes-Nagy Szilvia
ügyvezető, tulajdonos