Az a vezető soha nem lehet jó, aki a vezetése tárgyát, azaz magát az embert nem ismeri, de irányítani akarja.

Ma egy vezetőnek először az emberekhez kell értenie. Hiszen neki az a dolga, hogy elvégeztesse a munkát és ha nem ismeri az emberi tényezőt, akkor nem fogja tudni, hogyan szerezze meg a hajlandóságot. Márpedig egy vezetőnek a legnagyobb kincse a munkatársai munkára való hajlandósága.

 

Lélekdoktor vagy diktátor? Egyik sem és mindkettő!

Sokan azt gondolják, hogy egy jó vezető attól jó, mert van a tarsolyában egy csomó trükk, technika és módszer, amivel varázsütésre lekezel minden alatta dolgozó munkatársat, és a gond meg is van oldva. De hallottam már azt is, hogy valakinek a „zsigereiben van a vezetés” és hogy „vezetőnek születni kell”.

Szomorú lenne, ha ez így működne, mert akkor vagy a szerencsében kellene bíznunk, vagy egy örökké kiismerhetetlen terület lenne a vezetés.

Valóban léteznek technikák, vagy inkább eszközök, amik kellenek ahhoz, hogy jól lehessen delegálni egy csapatot, de ha elsiklik a figyelmünk afelett, hogy nem gépekkel, hanem emberekkel dolgozunk, akikkel kicsit másképp kell bánni, akkor kudarcot fogunk vallani.

 

 

Gépek kontra emberek

Amikor veszünk egy új számítógépet, amilyet még soha nem használtunk, akkor mi az első lépés? Elkezded megismerni a gépet, nem? Elkezded tanulmányozni, elolvasod a használati útmutatót, utána olvasol a neten, nyomkodod, kipróbálsz rajta funkciókat, és így tovább. Meg akarod ismerni, hogyan működik, hogy aztán a legmegfelelőbben és a legjobban tudd használni. Jól sejtem?

Akkor vajon ez a folyamat az embereknél miért lenne más? Nem bánhatunk úgy a munkatársakkal, mint a gépekkel, nem erre gondoltam. Viszont értenünk kell hozzájuk mielőtt irányítani akarjuk őket. Ez egy kőbevésett igazság.

Meg kell tanulnod mivel, és hogyan tudod motiválni a munkatársaidat, hogyan kell kommunikálnod velük, hogyan tudsz, és miben kell, hogy segítsd őket és meg kell tanulnod olvasni a reakciókból és a hozzáállásukból. Ezek nélkül bármilyen vezetési technika, ami csupán mechanizmus, nem sokat ér.

 

Tehát ismerd meg az emberi tényezőt, hogy olyan vezető lehess, akinek egy boldog és termelékeny csapata van!

 

Ha kíváncsi vagy a vezetéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókra és szeretnéd megtanulni, hogyan tudod megérteni magát az embert, akkor kattints a linkre!