Nagy billentyűzetpüfölések közepette készül a toborzásról és kiválasztásról szóló könyvem. Azért püfölök ilyen lelkesen, mert látom, milyen nagy szüksége van a cégvezetőknek egy jó kis mankóra ebben a témában.

new

Kellemes, sétálós idő van, és ez épp tökéletes feltöltődés nekem két fejezet megírása között. Meglátogattam a dán meseíró, Andersen szobrát is, csak én mese helyett tényekről fogok írni.

Kíváncsi vagy egy részletre a toborzásról szóló könyvemből?

Akkor itt jön, nyers formában beleolvashatsz.

Ha elolvastad, nagyon örülök a véleményednek, kérdésednek vagy építő jellegű megjegyzésednek. Hiszen ez a könyv Neked készül, bátran szólj bele, hogy miről akarsz még olvasni!

Jöjjön akkor a részlet: 

Gyakran tapasztalom, hogy ügyfeleinknek a minimum elvárás a majdnem tökéletes jelölt, amit egy-egy keresésnél meghatároznak. Teljesen természetes, hogy a legjobbat akarjuk. Ha pedig kiadjuk a munkát egy specialistának, akkor meg pláne! Ha lúd, legyen kövér! Most mutasd meg, mit tudsz!

Az elvárások természetesen lehetnek magasak, de reálisnak kell lenniük, hogy szűréskor használhatóak is legyenek.

Volt olyan eset, amikor meghallgatva az ügyfelem igényeit a keresett személlyel kapcsolatban, óvatosan visszakérdeztem, “Te megfelelsz ezeknek az elvárásoknak?”

A hirdetésekben is ugyanezt a hibát látom. Sok és túlzott elvárást fogalmaznak meg a hirdetők. A hirdetésekről még külön fogok írni a téma fontossága miatt.

Először is tisztázzuk, mi is az elvárás. Az elvárás az, amit alapkövetelményként nevezünk meg. Olyan képességek, kompetenciák vagy dolgok megléte, amelyek hiányát nem tudjuk tolerálni az adott munkakörben. Ha bármelyiknek is alkalmatlan a jelöltünk, lehet alapvetően nagyon értékes ember, de erre a pozícióra nem vehető fel.

Ezt mindig tisztázom az ügyfeleinkkel is, és azután megkérdezem, szerinte hány reális  elvárás van pozíciónként. A válasz mindig az volt, hogy 2-3, de semmi esetre sem több, mint 3-5. És ez tényleg így van.

Akkor miért is olyan hosszúak a listák, amik az elvárt kompetenciákat, képességeket, adottságokat, tapasztalatot stb. sorolják föl?

Nagyon gyakran szerepel például a nyelvtudás az elvárások között. Ha szükséges, akkor nincs mese! De tényleg kell a munka elvégzéséhez az idegen nyelv? Ha igen, milyen szinten kell majd használnia az új munkatársnak?

Volt egy jelöltünk, akitől megkérdeztük, miért akar eljönni a jelenlegi munkahelyéről, azt mondta, azért, mert nem tudja használni a nyelvtudását. A pozíciót több nyelv magas szintű gyakorlásához kötötték korábban, és pont ez volt számára igazán vonzó az állásban. Valójában szinte egyáltalán nem tudta használni a nyelvtudását a munkájában.

Megtörtént eset

Egy ügyvédi irodába kerestünk ügyvédet. A nyelvi követelmény felsőfokú, tárgyalóképes angol bizonyítvány volt. A jelöltek sorra elvéreztek rajta. Megkérdeztem az ügyfeleinket, hogy ténylegesen mire is kell majd használni az angolt? Kiderült, hogy sok a külföldi cég Budapesten, ezért elkerülhetetlen, hogy angolul kelljen kommunikálni. Tehát valójában a cég nem a papírhoz ragaszkodott, hanem a kommunikációs képességhez.

Ez így rendben is van, na de valaki beszélhet kiválóan angolul felsőfokú végzettség nélkül is, igaz?

Idáig a részlet. Érdekesnek találtad?

Találkoztál Te is hasonló hibával? Írd meg nekem a történetet!