Íme, milyen kérdésekre kell a toborzás és kiválasztás során választ kapni– avagy a toborzás 7 K betűje:

  1. Kompetens, más szóval rendelkezik-e jelölted a szükséges készségekkel, tapasztalattal és képzettséggel ahhoz, hogy teljesítse a rábízott feladatokat? Ez persze az alapszint, de egy átlagos állásinterjúból rendszerint még ez sem szokott egyértelműen kiderülni.
  1. Képes lesz-e leendő munkatársad nem csupán az egyszerű feladatokat ellátni, hanem a nagyobb erőfeszítést és/vagy kreativitást igénylőket is? Mennyire fejlődőképes? Mint egy versenyló – vagy mint egy szobanövény?
  1. Kompatibilis, vagyis jó csapattag-e? Vagy inkább szólójátékos? Meg fogja találni a megfelelő hangot kollégáival – és ami még fontosabb, ügyfeleitekkel? Hajlandó vajon a beilleszkedésre? Mert a magányos zsenik kora a romantika évszázadában lejárt.
  1. Kötelezettséget tud-e vállalni hosszú távra, eléggé elkötelezett-e ahhoz, hogy nálad maradjon? Vagy csak átutazóban lévő „turista”, aki mindig az új helyet keresi? Mint a társkeresőben: ha csupán „kalandor”, akkor sem érdemes belevágni vele semmibe, ha egyébként karizmatikus, kreatív.
    toborzas1
  2. Kompenzáció, fizetés terén meg tud-e elégedni azzal, amit Te nyújtani tudsz neki, és ezért valóban motiváltan, teljes erőbedobással dolgozni? Vagy titokban spórolni fog a gőzzel, mert így érzi „méltányosnak”? És ha többre vágyik, képes-e többet is tenni? Mert az anyagiak nem is annyira  „piszkosak”, hanem két ember munkakapcsolatának egyik legfontosabb tényezőjét jelentik.
  3. Kultúra terén hogy áll? Tud-e alkalmazkodni ahhoz, ahogyan nálad folynak a dolgok, vagyis a Te céged kultúrájához? Fontosak-e számára is azok az értékek, elvárások és elvek, amelyeket Te vallasz? Nem kell tükörképed legyen, de azért jó, ha valamelyest felismered benne önmagad.
  4. Karaktere, személyes jelleme hogyan illik a Tiedhez? Lehet, hogy felkészült – de vajon ugyanazokat az értékeket is tartja-e fontosnak, mint Te? Persze ma az egyéniségek korát éljük, de azért még mindig érvényes a  „hasonló a hasonlóval” elv.

Jó lenne, ha mindezekre a kérdésekre gyors és megbízható válaszokat kaphatnál?

Akkor felejtsd el a hagyományos, önéletrajz alapú kiválasztást! Ma már ennél modernebb módszerekkel szabad csak dolgozni, ahhoz hogy az idődet se pocsékold és a megfelelő jelöltet is megtaláld.

A fenti 7 szempontot pedig tarts szem előtt!

Többet szeretnél tudni a kiválasztásról?

Olvass tovább a témáról itt