Te találkoztál már ezzel a jelenséggel? Felveszed a jelöltet, baromi lelkes, jól termel, jól kijön a csapattal és Te magad is imádsz vele együtt dolgozni. Majd eltelik pár hónap, lejár a próbaideje és nem is ismersz rá. Demotivált, kevésbé proaktív, és már nem is mosolyog annyit, mint a legelején. Vajon mi változott? Ennyire félreismerted volna? Vagy ennyire félrevezetett volna? Talán…

 

Próbaidő alatt és után – mi változhat?

Gyakori jelenség, hogy az új munkatárs lelkesedése a próbaidő végére elszáll, és Te csak fogod a fejed, hogy mi alapján döntöttél mellette, mikor felvetted. De tényleg a kiválasztásnál hibáztál? Lehet. Viszont van egy sokkal szembe tűnőbb magyarázat is.

Elképzelhető, hogy semmi gond nincs az új munkatárssal, az volt az igazi arca, amit a legelején is mutatott, és valójában nem romlott el. Csupán az történt, hogy alacsony morálú csapatba került. Egy magasan termelő, jó munkatársat is le tud vinni egy alacsony szinten termelő, kevésbé lelkes csapat. Csak úgy, ahogy egy átlagos ember is átlagon felülivé tud válni egy olyan csapatban, ahol kihozzák belőle a legjobbat. Ez oda-vissza működik.

 

Miért mindig a HR a hibás?

Tényleg az az egyetlen ok, hogy a HR rossz jelölteket hoz? Ez azért több tényezős dolog, nézzük!

A HR segít felvenni egy jó embert, aki alapvetően el tudja majd látni a rá bízott feladatokat a posztján. Ez az ő felelőssége és ezt várja el tőle mind a cégvezető, mind a termelés. És joggal.

A cégvezető felelőssége leginkább abban van, hogyan vélekedik alapvetően a jelöltekről. Ha a vezető úgy gondolja, hogy a céghez mindig csak a „csőcselék” jelentkezik, hogy képtelenség felvenni jó embert, és már elege van az interjúztatásokból is, akkor a HR-esnek elég nehéz dolga lesz megfeleltetnie bárkit. A cégvezető hozzáállása kulcstényező!

 

 

És ott vannak még a termelési vezetők és az alattuk lévő csapat. Rajtuk múlik valójában, hogy a felvett jelölt „elromlik-e” vagy sem! Sokszor hallani, hogy az új munkatársat nem fogadják be, hanem már az első napján kirekesztik és nem foglalkoznak vagy kommunikálnak vele. Elég rendszeres az is, hogy a vezető tudta nélkül megy az úgy nevezett Kopasz futtatás, amikor minden piszkos, kényes, és kellemetlen munkát odadobnak az újoncnak. Ezzel csak az a baj, hogy a jelölt végül nem azt kapja, mint amit az interjún ígértek neki, ráadásul még szivatva is érzi magát, ezért pár hét alatt elvesztheti a kezdeti – és amúgy valós – lelkesedését a munkájával kapcsolatban. Ha nem törődnek az új munkatárssal megfelelően, akkor ki fog esni a szervezetből. Ez akkor az igazán nagy veszteség a cégnek, ha amúgy meg egy „termelőgép” volt az illető.

 

Így tehát mind a cégvezető, mind a HR és valójában a teljes csapat felelőssége egyben, hogy a próbaidő után elromlik-e az új munkatárs vagy megmarad olyannak, mint amilyen volt az első napján.

Ez egy közös felelősség, és ami a rossz hírem, hogy első sorban vezetői szinten kell vállalni!