Te milyen szupererőt választanál magadnak? Gondolatolvasást? Repülést? Láthatatlanságot? Vagy szeretnél a víz alatt is levegőt kapni? És mond csak! Szerinted, ha ezt egy állásinterjún kérdezed meg egy jelölttől, akkor miben fogja a válasz segíteni a döntésedet?

 

Ha nincs jó kérdés, maradnak az érdekesek

Egyszer rész vettem egy állásinterjún, ahol az interjúztató hölgy megkérdezte a jelölttől, hogy milyen szupererőt választana magának, ha megtehetné. Ez egy jópofa kérdésnek tűnt, láthatóan a jelöltnek is tetszett, és komoly megfontolás után meg is válaszolta a kérdést. Csupán annyi volt a gond, hogy ez a válasz teljesen használhatatlan volt a végső döntésnél, és az volt az érzésem, mintha csak a szimpátiát akarta volna megalapozni ezzel. Pedig szimpátia alapján dönteni zsákutca!

Egyetlen esetben tudom elképzelni, hogy hasznos lehet ez a kérdés: ha Marvel filmforgatásra keresünk új szereplőket. Minden más esetben teljesen haszontalan!

Ezt biztosan felírhatjuk az „interjúkérdésnek NEM ALKALMAS” listára.

Miért?

Mert semmi nem derül ki belőle számunkra arra vonatkozóan, hogy mennyire fog dolgozni az illető, és el tudja-e látni a feladatot, amit rá bízunk. Márpedig cégvezetőként és HR-esként nekünk ez a legfőbb szempont.

 

 

Mindegy milyen a személyisége, csak dolgozzon! Most komolyan?

Nem. Egyáltalán nem arról beszélünk, hogy nem számít, milyen a jelölt személyisége, hisz fontos, hogy passzoljon a csapatba, és mindenkivel jól kijöjjön.

Itt inkább arról van szó, hogy fontosabb az, hogy a csapattal egyként gondolkozzon és elérje a kitűzött eredményeket, mint hogy mindenki imádja őt, mert olyan cuki.

És hangsúlyozzuk, nem hiányozhatnak az emberi tényezők, de egy állásinterjú attól állásinterjú, hogy az állással kapcsolatosan kérdezzük ki a jelentkezőt, és tudjuk meg az össze fontos dolgot, ami kell nekünk.

Számtalan példa van arra, hogy különböző személyiségű emberek, akik együtt dolgoznak, bár nagyon mások, de az eredményeik kiütik a plafont.
És arra is akad bőven példa, amikor két jó barátnő bekerül egy céghez és annyira más a munkához való hozzáállásuk, hogy az ebből adódó ellentétek miatt a legjobb barátnőkből a legnagyobb ellenségekké válnak. Láttunk már ilyet…

Nem azokból lesz jó csapat, akik az „élet nagy dolgairól” ugyan úgy gondolkoznak, hanem akik a munkával kapcsolatban hasonló hozzáállást tanusítanak.

De ahhoz, hogy egy jelöltnél ezt kiderítsük, nem meghökkentő és jópofa kérdésekre van szükség. Olyat kérdezzünk, amire a kapott válasz tényleg hasznos és perdöntő lesz. Csak ennek van értelme.

Oké, de akkor mit kérdezzünk?

A Performia Interjútechnikák tréningjén megismersz egy professzionálisan összerakott kérdéssort, és ez nem minden! Be is gyakoroljuk azt! Így a 2 napos tréning után képes leszel profin használni!

JELENTKEZZ a tréningre!